Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság 2011. 04. 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság 2011. 04. 12."— Előadás másolata:

1 Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság

2 Claudius császár az asztaltól csak tele hassal kelt fel, és az áldozati szertartás közben az oltárról is lekapkodta a húst és az áldozati kalácsot hogy szájába tömje.

3 Évi húsporció: kg között (Ónod, Tokaj) Napi borporció: 1,7 l (Komárom)

4 Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben (Szociálpolitikai Szemle, 1914, ) • Ausztráliában fogyasztás fejenként évi kiló • Egyesült-Államokban fogyasztás fejenként évi 54.4 „ • Németországán fogyasztás fejenként évi 52.3 „ • Angliában fogyasztás fejenként évi 47.6 „ • Franciaországban fogyasztás fejenként évi 33.6 „ • Belgiumban és Hollandiában fogyasztás fejenként évi 34.3 „ • Ausztria-Magyarországban fogyasztás fejenként évi 29.0 „ • Spanyolországban fogyasztás fejenként évi „ • Oroszországban fogyasztás fejenként évi 21.8 „ • Itáliában fogyasztás fejenként évi 10.4 „ C. König. Die Nahrungsmittel Bd. II. S. 416):

5 Az éves húsfogyasztás eloszlása különféle osztályok között (angol statisztika ) • Mezei és tanulatlan munkások 39 kg a népesség 23 %-a • Tanult munkások • Alsó középosztály • Középosztály • Felsőbb osztályok • Átlagban 54 kg (1. Esslen i. m o.)

6 Magyar és osztrák sorozottak testmagasságának szekuláris trendje J. Komlos

7 John KomlosJohn Komlos, Joerg Baten:The biological standard of living in comparative perspectiveJoerg Baten Az argentin katonaság testmagassága a gyarmatosítás megszűntével

8 Férfiak Nők Testmagasság nemzetközi értékei J. Komlos

9 A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Férfiak Halmy, Paksy, ICO 2010

10 A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Nők Halmy, Paksy, ICO 2010

11 A férfiak haskörfogatának medián értékei korcsoportonként Halmy, Paksy, ICO 2010

12 A túlsúly (beleértve az elhízást) BMI ≥25 növekedési trendjének számitása Prevalencia (%)Növekedés (százalékpont) év1 év Férfi65,671,05,41,1 Nő32,838,45,61,1 Halmy, Paksy, ICO 2010

13 KSH

14 Sertés és baromfihús fogyasztás Magyarországon ( ) KSH kg/fő/év

15 Zsiradékfogyasztás Magyarországon ( ) KSH kg/fő/év

16 KSH

17

18 A húsfogyasztás jelentősége különböző életszakaszokban •Méhen belüli élet •Gyermek és serdülőkor fehérjeigénye a belső szervek és a vázizomzat kialakulása érdekében •Felnőttkorban az izomzat és a hormonális státusz megtartása •Időskorban az élettani izomvesztés mérséklése Fizikai aktivitás!

19 Nem vörös posztó a vörös hús

20 A sovány húsfogyasztás hatásai I. •Kitűnő fehérjeforrás •Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz •B12, niacin vitaminforrás •Omega-3 zsírsavakat tartalmaz •Cink ellátást segíti •A legjobban hasznosuló vas, a hemvas forrása

21 A sovány húsfogyasztás hatásai II. •Nem növeli a koleszterin és az LDL- koleszterin szintet •Gyorsétkezés, snackfood, olajok, krémek, zsíros húsok okozzák az összzsír és a telített zsír felvételét •Csökkenti az LDL-koleszterin szintet egészséges és hiperkoleszterinémiás személyeken •Nem gyakorol hatást a trombózisra Li D, Asia Pac J Clin Nutr

22 purine-rich foods, protein, and dairy products Intake of purine-rich foods, protein, and dairy products and relationship to serum levels of uric acid: The Third National Health and Nutrition Examination Survey • n: (1988–1994) • A húgysav szint hús és tengeri állatok fogyasztásával nőtt – Hús: 0,48 mg/dl (p<0,001) – Tengeri állatok: 0,16 mg/dl (p<0,005) de csökkent joghurt és tej fogyasztására Hyon K. Choi, ARTHRITIS & RHEUMATISM Vol. 52, 2005, 283–289

23 • 1152 személy (1989 – 1999) • A vörös vagy feldolgozott hús nem képez direkt kockázati tényezőt koszorúér betegség kialakulására, de növeli a haskörfogatot, amely ismert kockázati tényező. Jessie J.M.F. Wagemakers, Eur J Clin Nutr. 2009; 63(3): 303–311

24 • n: – CHD: DM: Stroke: • A vöröshús fogyasztása nem társul a koszorúér betegségek és a diabetes mellitus nagyobb előfordulásával. • A vörös és a feldolgozott húsáruk fogyasztása nem társul szélütéssel. Renata Micha, Circulation. 2010;121:

25 feldogozott hús- illetve szalonnafogyasztás A feldogozott hús- illetve szalonnafogyasztás gyomorkarcinóma kockázat • 2209 gyomorkarcinoma, 2495 kontroll • Feldolgozott hús: – 1.15 (95% CI = 1.04 to 1.27) kohort – 1.38 (95% CI = 1.19 to 1.60) eset–kontroll • Szalonna: – 1.37 (95% CI = 1.17 to 1.61) SC Larsson, JNCI 2006, 98(15):

26 Szalonnafogyasztás Szalonnafogyasztás vizsgálata gyomorkarcinóma relatív kockázata szempontjából

27

28 Feldolgozott hús fogyasztás Feldolgozott hús fogyasztás relatív kockázata pankreász karcinóma kialakulására • 7 éves vizsgálatban 482 pankreász karcinóma előfordulását észlelték főnyi kohorszban • A feldolgozott hús 68%-nyi fokozott kockázatot képezett a legkisebb quintilishez képest (RR=1.68, 95% CI= ; p <0.01) • Mind a sertéshús, mind a vöröshús 50%-os kockázatot jelentett a legnagyobb és a legkisebb quintilis között (p<0.01) U Nöthlings et al, J Natl Cancer Inst 2005;97:1458– 65

29 Zsiradék-, fehérje-, húsfogyasztás Zsiradék-, fehérje-, húsfogyasztás és a vesekarcinóma előfordulásának negatív összefüggése 13 Prospektív tanulmány alapján • 13 prospektív tanulmány nőn, férfin, 7-20 évig vizsgálták a hús, a zsiradék és a fehérje felvétel esetleges kapcsolatát a vesekarcinomával. • A zsiradék, a fehérje, a vöröshús, a feldolgozott húsáru, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztása nem társult vesekarcinóma kockázatával. Jung Eun Lee et al, J Natl Cancer Inst 2008;100: 1695 –

30 Microalbuminuria (ACR 25–249 mg/g) Nem Igen x SD x SD p= • vöröshús • feldolgozott hús • szárnyas • hal (Adag/hét) Az atherosclerosist jelző mikroalbuminuriát nem idézték elő. J A NettletonAm J Clin Nutr 2008;87:1825–36. animal foods, plant foods, and dietary patterns Associations between microalbuminuria and animal foods, plant foods, and dietary patterns in the Multiethnic Study of Atherosclerosis

31 Élelmi rost vagy halfogyasztás jelentősen csökkenti a túlzott húsfogyasztás okozta veszélyt Nagy húsfogyasztás esetén is a vastagbélrák esélye kicsi ha növényi rost vagy halfogyasztást jelentősen növeljük Norat T, J. Natl. Cancer Inst. 2005;97:906

32 Kiegyensúlyozott táplálkozás Az energiaigény 15%-a fehérje, 30%-a zsiradék, 55%-a szénhidrát, főleg összetett szénhidrát legyen. Az élelmi rostfogyasztás fontossága

33 British Nutrition Foundation Definition of fibre 2007 •A rostok osztályozása élettani jellemzőik szerint szemben a kémiai osztályozással •Hatásaik: –javítják a gasztrointesztinális állapotot –javítják a glukóztoleranciát és az inzulinválaszt –csökkentik a hiperlipidémiát, hipertóniát és más koszorúér betegségek kockázati tényezőit –csökkentik egyes daganatok kialakulásának kockázatát –segítik a jóllakottságérzést és így szerepet játszanak a testsúlyszabályozásban

34 Az egészséges táplálkozás háza (Rodler, 2005) •Gabonafélék: 6-11 egység/nap •Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök: 6-11 egység/nap •Tej-tejtermék: 3-4 egység/nap •Húsok, húskészítmények: 2-3 egység/nap

35 Gabonafélék •Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot egységnyit •1 egység a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)

36 Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök •Együnk naponta 6-11 egységet •1 egység a zöldség-főzelék és gyümölcsből: –1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grapefruit, banán, őszibarack, dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé

37 •Alapvető fontosságú, hogy a rostfogyasztással együtt nagy mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, mivel a rostok vízfelszívó képessége igen nagy. •Ha nem kerül elegendő folyadék a bélbe, a rostok azt a bélfalból szívják ki és a széklet besűrűsödik.

38 Húsok Együnk naponta húst, húskészítményt 2-3 egységet •1 egység hús, húskészítmény: –10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyerssúly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott Együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet •1 egység: 15 dkg hal

39

40

41

42

43

44

45 Kiegyensúlyozott táplálkozás hazai alapanyagokból Oktatás, egészségügyi felvilágosítás… Feladat:

46 …mégha nehézségekbe ütközik is


Letölteni ppt "Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság 2011. 04. 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések