Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatika. Jelek csoportosítása Analóg: amikor a jel folytonos. Diszkrét: amikor a jelek csak bizonyos értékeket vehetnek fel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatika. Jelek csoportosítása Analóg: amikor a jel folytonos. Diszkrét: amikor a jelek csak bizonyos értékeket vehetnek fel."— Előadás másolata:

1 Informatika

2 Jelek csoportosítása Analóg: amikor a jel folytonos. Diszkrét: amikor a jelek csak bizonyos értékeket vehetnek fel.

3 DIGITÁLIS JELEK A számmal leírható jeleket digitális jeleknek nevezzük. 0 és 1 Azokat a jelrendszereket amelyek 2 jelből állnak bináris számjegyeknek nevezzük.

4 Kódolás, dekódolás Mászóval a kódolás=átalakítás Dekódolás= visszaalakítás.

5 Kódolás kettes számrendszert használva A számítógép nyelve a bináris (kettes számrendszer), így mindent erre a nyelvre alakít át. A lejegyzett információ (adat) rögzítésére, szükség van jelalakításra, kódolásra.

6 Kódolás bináris jelekké Bináris karakterábrázolás: A kódok előállítását - amikor jeleket meghatározott szabályok szerint az egyik jelrendszerből egy másik jelrendszerbeli jelekké alakítunk - kódolásnak nevezzük. A visszaalakítást dekódolásnak mondjuk. A hírközlésben és a számítástechnikában rendkívül sok kódrendszer létezik.

7 Kódolás bináris jelekké Kettes számrendszer 8 számjeggyel 256 féle karaktert lehet leírni, ezért a kódtábla 256 féle jelet tartalmazhat. Mértékegységek:

8 Készítette: Kenyeri Viktória Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Informatika. Jelek csoportosítása Analóg: amikor a jel folytonos. Diszkrét: amikor a jelek csak bizonyos értékeket vehetnek fel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések