Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelátalakítás és kódolás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelátalakítás és kódolás"— Előadás másolata:

1 Jelátalakítás és kódolás
Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság, a digitális jel esetében pedig a diszkrét érték. Napjainkra egyre nő a digitális jelek térhódítása. Ez összefüggésben van az informatika rohamos térhódításával, mert a digitális jeleket könnyebb rögzíteni és műveleteket végezni velük!!!

2 Jelátalakítás és kódolás
Az analóg szó jelentése: hasonló. Néhány példa: A hálózati feszültség szinuszosan változik – másodpercenként 50 szinusz-hullámot ír le. A hang amit hallunk időben folyamatosan változó nyomáshullám. Az audió kazettán rögzített hangfelvétel a mágnesezettség folyamatos változásaként tárolódik el. Előnyei: mára már széles körben elterjedt adathordozókat használhatunk egyszerűen a tárolására. Hátrányai: a tárolás során minőségromlás következik be a jelben. A hagyományos tárolóeszközök sérülékenyek (főleg a mágneses adattárolásé).

3 Jelátalakítás és kódolás
A digitális jel jellemzői: Időben nem folyamatos „lefolyású”, hanem kvantált (előre meghatározott értékekből álló) nagyságú. A digitális jelet a legtöbb esetben számjegyekkel írjuk le,a kettes számrendszerrel, binárisan: csak 0 vagy 1 értékű lehet. Néhány példa: Audió CD lemez, DVD lemez, Digitális fénykép Előnyei: a tárolás egyszerű és olcsó. A digitális jelek minősége nem romlik. Könnyen reprodukálható minőségvesztés nélkül. Az utólagos feldolgozásuk könnyen megoldhatók különböző szoftverek segítségével. Hibajavító kód rendelhető hozzá, pl. az audio CD-lemezek esetében az apróbb karcosodás okozta hibákat ezzel küszöbölik ki. (a „régi bakelit” lemez esetében sercegő, kattogó hang) Hátrányai: bizonyos szintű alkalmazói készséget feltételez.

4 Jelátalakítás és kódolás
Az analóg jel digitalizálása Az analóg jelet elegendően sok mintavétellel és felbontásban jól lehet közelíteni, digitalizálni. Ezt a folyamatot nevezzük A/D (analóg/digitális) átalakításnak. Példák: Videofilmek digitalizálása, régi fényképek digitalizálása, scanner alkalmazása, digitális fényképezés, kamera, stb

5 Jelátalakítás és kódolás
A digitális fénykép előnyei minden felhasználó számára nyilvánvalóak: A fényképek azonnal megtekinthetők a beépített kijelzőn, egyszerű eszközökkel egy PC-n közvetlenül feldolgozhatók. Az otthoni nyomtatón bármely kívánt darabszámban és formátumban nyomtathatók. A képadatok azonnal rendelkezésre állnak digitális formátumban. Bármikor elküldhetők adathordozón vagy en keresztül, illetve importálhatók más alkalmazásokba további felhasználásra, pl. internet oldalakba történő beillesztéshez. És mindezt kényelmesen otthon, hosszú várakozási idők nélkül, és szükségtelen előhívási költségek nélkül. Könnyen szerkeszthető/retusálható.

6 Jelátalakítás és kódolás
Milyen előnyei vannak egy DVD filmnek a VHS videokazettával szemben? A kiváló minőségű digitális kép és hangminőség mellett az egyszerűbb jelenetválasztás és navigáció a legnagyobb előnyök. Azonban a legtöbb DVD lemezen olyan extrák is megtalálhatók, mint a rendezői interjú, a többnyelvű szinkron, a különféle képernyőformátumok és a több kameraállásból felvett jelenetek. Emellett fontos, hogy a DVD lemezek minősége örökké állandó - szemben a VHS szalagok kopásával, gyűrődésével, demagnetizálódásával.

7 BMP = Bitmap. A képek lehetnek fekete-fehérek, 16, illetve 256 színûek, esetleg 24 bitesek. A képeket jellemzõen tömörítés nélkül tárolja. GIF = Színek száma: 256 (maximum). A palettás formátum (GIF87a) veszteségmentes tömörítéssel tárolja a képeket. További fajtáiban már mozgó grafikák is lehetnek. JPG = Az egyik legnépszerûbb formátum. Maga a képformátum kisebb-nagyobb veszteséggel ugyan, de igen jó minõségben tömörít. Kis fájlmérete miatt az internet egyik legkedveltebb formátuma. PDF = a PDF pontosan úgy jelenik meg a felhasználó gépén, ahogyan azt a készítõ megcsinálta - ellentétben pl. a HTML-lel. PNG = Maga a tárolás veszteségmentes, ám a tömörítési eljárásuk százalékkal jobb a GIF-nél. TIFF = A TIFF 6.0 gyakorlatilag napjaink vezetõ nyomda-formátuma lett. MPEG Audio Előnye más hangkódolási formátumokkal szemben, kifinomult tömörítési elvének köszönhetően az MPEG állományok sokkal kisebbek. MP3 A hangfájlok tömörítését elenyésző minőségcsökkenéssel teszi lehetővé, a tömörítési eljárás a nem hallható hanginformációk kiszűrésén alapul. RAW A legalapvetőbb fájlformátum. WAV A fájl tetszőleges hangesemény tárolására alkalmas, a MIDI állományokkal szemben nem csupán a zenére korlátozódik. MIDI szabványos adatformátumot elektromos hangszerek és zenei hatások rögzítésére hozták létre.


Letölteni ppt "Jelátalakítás és kódolás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések