Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-mail, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-mail, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008."— Előadás másolata:

1 E-mail, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.

2 2 Felhasznált irodalom: Nagy Sándor: Elektronikus leveleink védelme Computerbooks

3 3 Könnyebb kérdések 1. Melyik két részből áll egy elektronikus levél? Fejrész és szövegtörzs 2. Ki, vagy mi az ISP? Internet Service Provider, azaz internet szolgáltató.

4 4 Mi a megfelelője következő fogalmaknak? Postai levél E-mail A feladó postai címe A feladó email címe BorítékFejrész

5 5 4. Soroljon fel a fejlécben előforduló mezőkből 3-5 félét, és adja meg, hogy mire szolgál! From:A feladó email címe To:A címzett(ek) email címe cc:Ki kap másolatot? bcc:Ki kap titkos másolatot subject:Tárgy, téma data:Dátum attachmentmellékletek, csatolt állományok

6 6 5. Soroljon fel a fejlécben előforduló mezőkből további 3-5 félét, és adja meg, hogy mire szolgál? Receivedútvonal priorityprioritás (elsőbbség) sürgős, átlagos, nem sürgős replay-to válaszcím message-IDlevélazonosító Return Receipttérítvény (megkapta-e a címzett) Opened Receipt megnyitási nyugta (elolvasta-e, megnyitotta-e ?)

7 Haladóknak! ( Nehéz) MIME versionKódolási szabvány verziója Content-TypeA szövegtörzs megjelenés fajtája, pl. szöveges vagy html. Illetve a felhasznált karakterkészlet X-MailerA levelet előállító program (nem mindig látszik)

8 8 6. Mit biztosít egy ISP az e-mailezéshez? Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) A postafiókhoz tartozó email címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük) A postafiókhoz tartozó email címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük)

9 9 6. Mit biztosít egy ISP az e-mailezéshez? Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Kijáratot az internetre a saját hálózatán keresztül. Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) Elektronikus postafiókot (tárterületet) a mailszerveren (POP3 szerveren) A postafiókhoz tartozó email címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük) A postafiókhoz tartozó email címet, azaz hozzáférést az SMTP szerverhez. (Az SMTP szerver továbbítja a leveleinket, a POP3-ról pedig letölthetjük)

10 10 Hogy zajlik le az email kézbesítésének folyamata? 1. A felhasználó. számítógépe Levelező kliens pr. ISP Belső hálózat Internet Router Access szerver Mail (POP3) szerver SMTP szerver

11 11 Hogy zajlik le az email kézbesítésének folyamata? 2. 1. 1.A levél megírása 2. 2.A felhasználó csatlakozik a szolgáltató access- szerveréhez, amely ellenőrzi a jogosultságot úgy, hogy a megadott névhez megfelelő jelszót kér. 3. 3.Ha az ISP megfelelőnek tartja a jogosultságot, egy IP címet utal ki a saját tartományából. (a kijelentkezésig a felhasználóhoz tartozik ez a cím, amit a ISP naplóz is.) 4. 4.A kliens program csatlakozik az ISP SMTP szerveréhez, és jelzi neki, hogy levelet akar küldeni.

12 12 Hogy zajlik le az email kézbesítésének folyamata? 3. 5. 5.Az SMTP ellenőrzi a felhasználó IP címét. Ha mindent rendben talál, átveszi a levelet. 6. 6.Az SMTP megkeresi az email cím alapján a címzett mail (POP3) szerverét. 7. 7.(Ez nem olyan egyszerű, mert még előtte meg kell tudnia a DNS-től a címzett IP címét) 8. 8.Kapcsolatba lép a címzett mail szerverével, és elküldi a levelet. 9. 9.A címzett szervere átveszi a levelet és elhelyezi a címzett postaládájában.

13 13 Az email-eket passzív és aktív támadás fenyegeti. Mit jelentenek ezek? Passzív támadáslehallgatják a leveleinket Aktiv támadásmódosítják a leveleinket eltérítik, törlik hamisítják, nem az a feladó írja, aki a fejrészben szerepel. Vírusos levél, …

14 14 Milyen támadások érhetik az elektronikus levelezést, és mit lehet tenni ezek ellen? 1. Kockázat: Szótáralapú támadás POP3 fiókunk ellen. Védelem: A szolgáltatónk csak pl. 5 jelszavas bejelentkezést engedélyez. Erős jelszó használata. Kockázat: email-ek elolvasása, lehallgatása. Védelem: A levelek titkosítása, rejtjelezése Kockázat: emal-ek illetéktelen módosítása Védelem: a levelek digitális aláírása.

15 15 Milyen támadások érhetik az elektronikus levelezést, és mit lehet tenni ezek ellen? 2. Kockázat: email-ek hamisítása, más nevében való elküldése. Védelem :a levelek digitális aláírása Kockázat: vírusos levelek, rosszindulatú programok küldése Védelem: antivírus programok, spamszűrők, más védelmi rendszerek alkalmazása Gondos felhasználói magatartás.

16 Haladóknak! ( Nem kell megtanulni!) Vannak „hivatalos” lehallgatórendszerek? Az FBI és az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland lehallgató rendszerei: Carnivore (FBI)Carnivore (FBI) EchelonEchelon


Letölteni ppt "E-mail, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések