Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: 2007. december 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: 2007. december 18."— Előadás másolata:

1 KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.

2 Az adatszolgáltató hogyan teljesítheti statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét? 1. papíron 2. elektronikusan ?? ?? ?? ??

3 Hogyan kap az adatszolgáltató információt? KSH megkeresésre: KSH központból KSH igazgatóságokról  Adatgyűjtések  KSHXML Elektronikus adatgyűjtés (elérhető január 9-től)

4 Milyen feltételekkel kell rendelkeznie az elektronikus adatgyűjtéshez az adatszolgáltatónak?  Internet elérés.  Az adatszolgáltatása elektronikusan küldhető.  Megadott informatikai környezet.

5 Az adatszolgáltatónak milyen informatikai környezettel kell rendelkeznie az elektronikus adatgyűjtéshez?  Vékony kliens esetében: » Pentium alapú számítógép - 32 bites Windows operációs rendszer (Windows 98, 2000, NT 4.0 Service Pack 5 vagy XP használatát javasoljuk). - Memória: minimum: 128 MB, ajánlott: 256 MB. - Megjelenítő: minimum: 800x600 pixel, 64 ezer szín, ajánlott: 1024x768 pixel, 16 millió szín. » Internet Explorer 5.5 vagy újabb verzió

6  Vastag kliens esetében: » Pentium alapú számítógép - 32 bites Windows operációs rendszer (Windows 98, 2000, NT 4.0 Service Pack 5 vagy XP használatát javasoljuk). - Memória: minimum: 128 MB, ajánlott: 256 MB. - Megjelenítő: minimum: 800x600 pixel, 64 ezer szín, ajánlott: 1024x768 pixel, 16 millió szín. - Háttértároló: Java környezethez: 35 MB + a kiválasztott opcionális komponensektől függően max. 24 MB (telepíthető lokális vagy hálózati meghajtóra). ASZ vastag klienshez: 20 MB + az off-line adatok tárolásához szükséges terület telepíthető lokális vagy hálózati meghajtóra, a lokális meghajtóra való telepítést javasoljuk. » Java futtatókörnyezet: verzió Az adatszolgáltatónak milyen informatikai környezettel kell rendelkeznie az elektronikus adatgyűjtéshez?

7 Honnan tudja meg az adatszolgáltató, hogy milyen adatszolgáltatási kötelezettsége van?  Adatgyűjtések  Adatszolgáltatási kötelezettségek

8 Hogyan ismerkedhet meg a rendszerrel az adatszolgáltató? • A honlapról letöltött adatszolgáltatói vastag kliens „próba” (standalone) üzemmódján keresztül. • A KSH igazgatóságainál üzembe helyezett munkaállomásról teszt Felhasználói azonosítóval/jelszóval. • Megállapodás megkötésével.

9 Hogyan csatlakozhat az elektronikus adatgyűjtéshez az adatszolgáltató? Informálódás után  Megállapodást  Megállapodást kell kötnie az Alkalmazásszolgáltatóval (jelenleg a KSH az alkalmazásszolgáltató). • KSHXML rendszeren keresztül akár egy adatszolgáltatás is teljesíthető. • KSHXML rendszer ingyenesen vehető igénybe.

10 Mit kell tennie az adatszolgáltatónak? A Megállapodás megkötésekor megjelöli azokat az adatszolgáltatásait, amelyeket elektronikusan akar küldeni. Ha a böngészőn keresztüli adatszolgáltatást választotta (vékony kliens), akkor a Megállapodásban elfogadott időponttól, a kapott Felhasználói azonosító/jelszó felhasználásával elkezdi az adatszolgáltatást. Ha a vastag kliens programot választotta, mint adatszolgáltató programot, akkor a honlapról letölti és telepíti azt, majd a Megállapodásban elfogadott időponttól, a kapott Felhasználói azonosító/jelszó felhasználásával elkezdi az adatszolgáltatást.

11 Mit tesz a KSH? A felhasználónak elküldi a Felhasználói azonosító/jelszó párost a visszaigazolt Megállapodással együtt. A Megállapodásban megadott időpontokban a felhasználó Feladatlistájába elküldi az aktuális adatszolgáltatáshoz tartozó kérdőíveket. A KSH honlapján megjelenteti az elektronikus adatszolgáltatásra vonatkozó információt a használathoz szükséges dokumentációkkal együtt. Fogadja és feldolgozza a felhasználó által küldött adatszolgáltatásokat, valamint küldi az adatszolgáltatással összefüggő üzeneteket.

12 Milyen időponttól lehet használni a rendszert? Minden hónap elején az adatszolgáltató Feladatlistájában megjelenik a abban a hónapban esedékes adatszolgáltatási kötelezettsége HA az előző hónap utolsó napjáig a KSH-ba beérkezik a hiánytalanul kitöltött Megállapodás!

13 1.Meta: nomenklatúrák, Adel Meta: ADEL tábla-info, tárgyévi mutatók, ellenőrzések 2.Adatszolgáltatási kötelezettségek 3.Megszemélyesítő adatok 4.Főbb TIR funkciók: Tárolás: kérdőív sablonok, szervezetek adatai, adatszolgáltatási kötelezettségek, minden beérkezett kérdőív, nomenklatúrák és -változatok, üzenetminták; TIR kliens kiszolgálás 2. nyugta küldése Sürgetés 5.Kérdőív sablonok, adatszolgáltatási kötelezettségek, megszemélyesítő adatok, nomenklatúrák és -változatok, üzenetminták 6.Üzenetek 7.Főbb ASP funkciók: Tárolás: kérdőív sablonok, szervezetek és felhasználók adatai, adatszolgáltatási kötelezettségek, minden beérkezett kérdőív, nomenklatúrák és változatok, üzenetminták; ASP kliens kiszolgálás Felhasználók azonosítása Kérdőívek megszemélyesítése 1. nyugta küldése az adatszolgáltatás teljesítéséről küldés Ellenőrzés Hibalistához a hibás kérdőív hozzákapcsolása 8.Megszemélyesített kérdőívek 9.1. nyugta az adatszolgáltatás teljesítéséről, Sürgetések 10.Főbb adatszolgáltatói funkciók: Kérdőívek kitöltése Hibás adatszolgáltatás javítása Felhasználók karbantartása (új, módosítás, törlés) 11. Kérdőívek (javított is) 12. értesítések 13. Kérdőívek (javított is) 14. Kérdőívek betöltése 15.Főbb ADEL funkció Batch ellenőrzés nyugta az ADEL betöltésről vagy a megérkezésről, ADEL-os hibalista 17.Érkeztetés 18.Adatgyűjtések figyelemmel kísérése (TIR kliens) KSHXML rendszer

14 Hogyan használjuk a KSHXML internetes adatgyűjtési rendszert? Vastag kliens Az ikonra történő kattintás után megjelenik a Bejelentkező képernyő.

15 Hogyan használjuk a KSHXML internetes adatgyűjtési rendszert? Vékony kliens A böngészőn keresztül, a megadott címről érhető el.


Letölteni ppt "KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: 2007. december 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések