Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006."— Előadás másolata:

1 A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006

2 Köszönet: Zengő Ákos Zengő Ákos

3

4 A mangalica története 1 Római eredetű Római eredetű Honfoglaláskor hoztuk magunkkal Honfoglaláskor hoztuk magunkkal Knyaz Milos sertés behozatala (Sumadia sertés) Knyaz Milos sertés behozatala (Sumadia sertés) József nádor 9 kocát és 2 kant kap ajándékba Milos szerb fejedelemtől amit Kisjenőn vesz tenyésztésbe 1833-tól. 1927-től a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 1000 kocával indítja a törzskönyvezést

5 A mangalica története 2 1943-ra a kocalétszám 30 000 db. II. Világháború után 12 00 kocával újra indul, 1954-re 24 500-as létszám. Fogyasztói szokások változásával 1963 – 2032 koca 1970 – 209 koca 1976 - 43 koca

6 A mangalica története 3 1994 novemberében újra alakul a Mangalica tenyésztők Országos Egyesülete 1998 - 750 koca 3 színváltozat, a szőke a legelterjedtebb

7

8 Termelési eredmények 1 1927 1927 kívánatos 5 ill. 6 malac fialásonként, kívánatos 5 ill. 6 malac fialásonként, 28 napos alomsúly 25,ill. 36 kg 28 napos alomsúly 25,ill. 36 kg 56 napos alomsúly 40, ill. 48 kg 56 napos alomsúly 40, ill. 48 kg Fél éves süldő 30 kg Fél éves süldő 30 kg 1 éves süldő 60 kg 1 éves süldő 60 kg 2 éves tenyész koca süldő lehetőleg 80 kg 2 éves tenyész koca süldő lehetőleg 80 kg Csecsbimbók száma minden ivarban 10 Csecsbimbók száma minden ivarban 10

9 Termelési eredmények 2 Mai átlagok: MNF Mai átlagok: MNF 1 napos alomszám – 6,73 (10,5) 1 napos alomszám – 6,73 (10,5) 21 napos alomszám – 5,92 (9,5) 21 napos alomszám – 5,92 (9,5) 21 napos alomsúly – 30,34 (52,25) 21 napos alomsúly – 30,34 (52,25) 162 napos testtömeg – 47 kg (75kg) 162 napos testtömeg – 47 kg (75kg) Színhús kihozatal 32-38 % ( 56%) Színhús kihozatal 32-38 % ( 56%) Fehér-árú (szalonna, zsír, háj) 62-68 % Fehér-árú (szalonna, zsír, háj) 62-68 %

10

11 Az egészséges hús A köztudatot befolyásolja: A köztudatot befolyásolja: II. Világháború Rommel katonái Afrikában – lábszár-fekélyesedés II. Világháború Rommel katonái Afrikában – lábszár-fekélyesedés Csak sertéshús mentes diétára javul 1988 az USA Tiszti Főorvosának étrendi javaslatai 1988 az USA Tiszti Főorvosának étrendi javaslatai A sovány vörös húsok szükségesek, de a zsír és koleszterin-szegény étrend, a daganatos megbetegedések táplálkozás-függősége 30 %

12 Az egészséges hús 2 A legújabb ismeretek szerint: A legújabb ismeretek szerint: A zsírmentes táplálkozás nem megvalósítható A zsírmentes táplálkozás nem megvalósítható A zsírfogyasztás ne haladja meg az összes energia- bevitel 30 %-át, maximum napi 100 gr. A zsírfogyasztás ne haladja meg az összes energia- bevitel 30 %-át, maximum napi 100 gr. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok könnyebben emészthetők A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok könnyebben emészthetők A felvett fehérjéknek nincs szerepük az emberi daganatok kialakulásában A felvett fehérjéknek nincs szerepük az emberi daganatok kialakulásában

13

14 Mit tud a mangalica 1 Csapó és munkatársai: Csapó és munkatársai: Szőke mangalica és MNFxML martájéki szalonnájának összehasonlítása kétféle takarmányon 120-130 kg-ban vágva Szőke mangalica és MNFxML martájéki szalonnájának összehasonlítása kétféle takarmányon 120-130 kg-ban vágva Eredmény: A sztearinsav aránya kisebb a mangalica zsírjában, a többi nagyobb arányt képviselő zsírsav tekintetében nem tapasztaltak eltérést. Eredmény: A sztearinsav aránya kisebb a mangalica zsírjában, a többi nagyobb arányt képviselő zsírsav tekintetében nem tapasztaltak eltérést.

15 Mit tud a mangalica 2 Szabó és Farkas 2002: Szabó és Farkas 2002: MNF, ML,D,PI,és Szőke,ill. Vörös Mangalica ártányok hátszalonnáját hasonlítja össze, azonos takarmányozás mellett. MNF, ML,D,PI,és Szőke,ill. Vörös Mangalica ártányok hátszalonnáját hasonlítja össze, azonos takarmányozás mellett. Eredmények: A mangalicák szalonnája több egyszeresen telítetlen, kevesebb telített zsírsavat tartalmazott. Eredmények: A mangalicák szalonnája több egyszeresen telítetlen, kevesebb telített zsírsavat tartalmazott. A különbség a vörös mangalica esetében kifejezettebb volt. A többszörösen telítetlen zsírsav arány azonban a vörös mangalicában és a modern fajtákban nagyobb, mint a szőke mangalicában

16 Mit tud a mangalica 3 Dr. Bodó Imre, Dr. Gundel János és mtsai.: Dr. Bodó Imre, Dr. Gundel János és mtsai.: 2 takarmány, 2 fajta, 4 csoport. 2 takarmány, 2 fajta, 4 csoport. 115 kg-ig hizlalva 115 kg-ig hizlalva Mind a 4 csoportból a sza.,fehérje,zsír tartalmat, zsírsavösszetételt, lipidperoxidációs jellemzőket mértek. Mind a 4 csoportból a sza.,fehérje,zsír tartalmat, zsírsavösszetételt, lipidperoxidációs jellemzőket mértek. Eredmények: Eredmények: A mangalica 140-150 nappal később éri el a végsúlyt

17 Mit tud a mangalica 4 A 2 mangalica csoport sz. a. tartalma 2-3 %-kal magasabb A 2 mangalica csoport zsír %-a 3-5 %-kal magasabb A mangalica takarmányon a mangalica húsa közel azonos fehérjetartalmú az intenzív fajtákéval Az antioxidáns enzimek szintje a mangalica csoportokban magasabb A vas, réz és cink szintek a mangalicacsoportokban magasabbak Az egyszeresen telítetlen zsírsavak 10%-kal is magasabbak a mangalica csoportokban Többszörösen telítetlen zsírsavak, ld. Szabó és Farkas

18 Mit tud a mangalica 5 Összefoglalva: Összefoglalva: A mangalica húsa több egyszeresen telítetlen és kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz (különösen mangalica-takarmányon), ezért oxidatív stabilitásuk és élvezeti értékük jobb A mangalica húsa több egyszeresen telítetlen és kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz (különösen mangalica-takarmányon), ezért oxidatív stabilitásuk és élvezeti értékük jobb Előnyösebb a nyersen, hosszú ideig érlelt termékek előállítása szempontjából (Serrano sonka) Előnyösebb a nyersen, hosszú ideig érlelt termékek előállítása szempontjából (Serrano sonka) Magasabb mikroelem-tartalma is javítja a húsminőséget Magasabb mikroelem-tartalma is javítja a húsminőséget

19 2005-12-13

20 2005-12-13

21 2005-12-13

22 2005-12-13

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006."

Hasonló előadás


Google Hirdetések