Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása."— Előadás másolata:

1 Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása

2 Hőhatás, fényhatás Joule-törvény: Ha egy homogén, R ellenállású vezetőszakaszban az áram hatására semmiféle kémiai reakció nem játszódik le, akkor benne, az áram által t idő alatt végzett. W = P*t = U*I*t munka teljesen hővé alakul.

3 Az elektromos áram hatásai Az elektromos áram hőhatása A vezető anyaga melegszik. fématom elmozdulása a hőmozgása miatt fématom elektron

4 Alkalmazás: vasaló, izzó, hegesztő, rezsó Az elektromos áram hatására a zseblámpa világít, mert izzószála felmelegszik, izzásba jön. OKA: A mozgó elektronok nekiütköznek a vezető atomjainak és molekuláinak. Ezeknek átadják mozgási energiájuk egy részét. Ha a molekulák rezgési energiája növekedik, az anyag hőmérséklete emelkedik.

5 Biztosítékok Az elektromos áram hőhatását használják ki az elektromos berendezések túláramvédelmét szolgáló olvadóbiztosító esetében is.

6 Az elektromos áram vegyi hatása U szénelektróda elektrolit CuCl 2 vizes oldata Cu 2 Cl anód +- katód e-e- e-e- Cl rézbevonat CuCl 2 + 2H 2 O = Cu 2+ + 2Cl - + H 3 O + + OH - I 2Cl -  Cl 2 + 2e - Cu 2+ + 2e -  Cu

7 Vegyi hatás Elektrolízis: egy kémiai folyamat, amelyet az elektromos áram segítségével a vegyületek szétválasztására használnak. Faraday törvénye: m = k *I *t ahol k az anyagra jellemző elektrokémiai egyenérték.

8 Vegyi hatás alkalmazása Alkalmazása: galvánelemek, akkumulátorok, tüzelőanyag-cellák, korrózió.

9 Az elektromos áram KEDVEZŐLEN élettani hatása A test nedvei (vér, nyál, izzadtság) mint elektrolitok, az elektromos áramot vezetik. Ha a szervezeten keresztül áram indul meg a föld felé, annak erősségétől függően –izomgörcsöket, –szívritmuszavart, –idegrendszeri zavarokat, –szívbénulást, –légzésleállást okozhat.

10 A vegyi hatása miatt megindulhat a vér bomlása. A hőhatás következtében az áram be- és kilépési pontján égési sérüléseket okozhat. A tapasztalatok alapján akár 50 mA-es áram már halált is okozhat.

11 Egy esetleges baleset súlyosságát, a balesetet szenvedett testi és lelki állapota befolyásolja. A fáradt, kimerült, esetleg ittas személy reakcióképessége rosszabb, mint egy egészségesé, ezért az áramütés által kiváltott menekülési reflex is lassúbb lesz, vagyis a behatás időtartama meghosszabbodik. A nem egészséges ember hajlamos az izzadásra, ezért a bőrének ellenállása kisebb lesz, aminek következtében nagyobb áram fog kialakulni benne.

12 Az elektromos áram KEDVEZŐ élettani hatása 1.Az emberi élet alapjait az agyból kiinduló elektromos impulzusok biztosítják. 2.Fizikoterápiás kezelések a gyógyászatban.


Letölteni ppt "Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések