Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Beszámoló az iskola- egészségügyi munkáról 2010/2011. tanév.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Beszámoló az iskola- egészségügyi munkáról 2010/2011. tanév."— Előadás másolata:

1 Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Beszámoló az iskola- egészségügyi munkáról 2010/2011. tanév

2 Az iskola-egészségügyi ellátás az oktatási intézményben Célja – A tanulók egészséges szomatikus, mentális és szociális fejlődésének biztosítása, egészségi állapotának védelme és egészségének fejlesztése, egy szóval a „megelőzés”. Feladataink –a tanulók rendszeres egészségügyi felügyelete –szűrővizsgálatok, –sportorvosi vizsgálatok, –krónikus betegségben szenvedők gondozása, –közegészségügyi és járványügyi teendők –közreműködés a gyermekek egészséges életmódra nevelésében

3 „Az egészség érték” A gyermek egészségnevelése három alappilléren nyugszik: –a család, –a nevelési-oktatási intézmény, –az egészségügyi intézményrendszer. Egy felmérés szerint az egészségügyi szokások kialakításában a legfontosabb szerepet a szülők kétharmada az oktatási intézménynek tulajdonítja.

4 Szűrővizsgálatok Célja a beteg gyermekek időben történő kiszűrése, személyes tanácsadás, az optimális gyógyuláshoz való segítése. Az elváltozások zöme az egészségtelen életmód (mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás) következménye, ezért a szűrővizsgálatok során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni, személyre szabott tanácsadásra.

5 Index osztályok: 8., 10., 12. osztály 16 évesek Összesen: 337fő A tanévben szűrővizsgálaton részt vett tanulók

6 Az iskolában leggyakrabban előforduló elváltozások

7 Tartási rendellenességek (lúdtalp, gerincferdülés, hanyagtartás) Összesen: 260 fő (77%)

8 Fénytörési hibák Összesen: 190 fő (35%)

9 Túlsúly, obesitas Összesen: 51 fő (19 %)

10 Magas vérnyomás Összesen: 19 fő (6%)

11 Szakrendelésre irányított tanulók száma: 131 fő Visszajelzést kaptunk: 12 fő

12 Gyógytestnevelés A tanulók testnevelési csoportokba való besorolását október 15-ig elvégeztük. I. kategória II/A kategória III.kategória Összesen: 62 fő

13 Gyógytestnevelésre járó tanulók

14 KÖZEGÉSZSÉGÜGYI- JÁRVÁNYÜGYI FELADATOK Életkorhoz kötött kötelező védőoltások –7. osztály –Október és április hónapban –Összesen: 59 fő Influenza elleni védőoltás nem történt Negyedévente elvégeztük az iskola helyiségeinek (tornaterem, öltözők, vizes helyiségek, tantermek, az iskola büféje, a tálalókonyha és az ebédlő) közegészségügyi ellenőrzését, hiányosságokat nem tapasztaltunk.

15 EGÉSZSÉGNEVELÉS Legfőbb célunk: minden tanulóhoz eljutni akár órák keretében, akár személyes tanácsadás vagy egészségnapok alkalmával. Megpróbálunk a saját példamutatásunkkal és az ismereteink folyamatos bővítésével minél több tudást átadni a tanulóknak azért, hogy egészségesebben éljenek és egyre több egészséges életmódhoz szükséges szokást sajátítsanak el.

16 „A gyermek iránt mindnyájan felelősséggel tartozunk. A gyermek nem ezé, vagy azé, a gyermek Istené, aki azt mindnyájunkra bízta, és sorsát mindnyájunkon kéri számon.” Ravasz László

17 Köszönöm a figyelmet! Hevele Bernadett védőnő


Letölteni ppt "Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Beszámoló az iskola- egészségügyi munkáról 2010/2011. tanév."

Hasonló előadás


Google Hirdetések