Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tihany. Tihany elhelyezkedése A Balaton Közép- Európa legnagyobb sekély vizű tava tektonikai süllyedéssel keletkezett mint egy 25000 évvel ezelőtt. Ebbe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tihany. Tihany elhelyezkedése A Balaton Közép- Európa legnagyobb sekély vizű tava tektonikai süllyedéssel keletkezett mint egy 25000 évvel ezelőtt. Ebbe."— Előadás másolata:

1 Tihany

2 Tihany elhelyezkedése A Balaton Közép- Európa legnagyobb sekély vizű tava tektonikai süllyedéssel keletkezett mint egy 25000 évvel ezelőtt. Ebbe nyúlik bele a Tihanyi-félsziget, amely a tavat két medencére osztja.A mediterrán táj markáns képét a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki, amelyről napjainkban a két óriási méretű kaldera tanúskodik.

3 A tihanyi apátság A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055-ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ezzel vette kezdetét a bencés apátság élete. A 13. századtól az apátság konventje oklevelek kiállítására feljogosított hiteles hely (locus authenticus) volt. A 16- 17. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, azóta a félsziget keleti ormán, a Balaton felett, Tihany ősi jelképe. Néhány éve ismét a bencés szerzetek a barokk apátság tulajdonosai és a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói..

4 Érdekességek Tihany tavai Tihany tavai: A tihanyi táj szépségében három tó játszik fontos szerepet:Balaton, Belső-tó,Külső-tó. A felsorolás azonban nem helyes, mert csapadékos években feltűnik a negyedik is: A Rátai-csáva.A félsziget mindhárom beltava egykori vulkáni kráter helyen helyezkedett.

5 Természeti értékek A Tihanyi-félsziget számos vonatkozásban egyedülálló nemcsak hazánkban, Európában is. Különleges földrajzi helyzete, kialakulásának sajátosságai, mai tájképi megjelenése, földtani és történeti emlékei, ritka növény- és állatfajai mind-mind a legszebb és legféltettebb kincseink közé emelik. A természetet kutató és védő szakemberek számára a Tihanyi-félsziget értékei régóta ismertek. Itt alakult hazánk első tájvédelmi körzete 1952-ben. A tihanyi Tájvédelmi Körzet azóta észak felé bővült, területe ma 1658 ha két fokozottan védett része a Bozsai-öböl és a Külső-tó. A természetvédelmi területkezelést és a hatósági feladatokat a Balatoni Felvidéki Nemzeti Part Igazgatósága látja el.

6


Letölteni ppt "Tihany. Tihany elhelyezkedése A Balaton Közép- Európa legnagyobb sekély vizű tava tektonikai süllyedéssel keletkezett mint egy 25000 évvel ezelőtt. Ebbe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések