Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Forgács Gergely

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Forgács Gergely"— Előadás másolata:

1 Készítette: Forgács Gergely
Őssejtek Készítette: Forgács Gergely

2 Mik azok az őssejtek? Csontvelői őssejt
-Korlátlan számú osztódásra, önmegújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek aszimmetrikus osztódás révén önmagukhoz hasonló sejteket képeznek, és emellett elkötelezett utódsejteket is létrehoznak. -Az őssejtek önmegújító képességének eredménye két differenciálatlan - azaz nem elkötelezett - őssejt, amelyek közül az egyik egy meghatározott fejlődési irányba alakul tovább. Csontvelői őssejt

3 Milyen őssejt-típusok léteznek?
Az őssejteknek három típusát különböztetjük meg: totipotens, multipotens és pluripotens sejteket. Totipotens őssejtnek tekintik a megtermékenyített petesejtet, mivel ebből alakul ki a szervezet összes, különböző funkciójú sejtje, az ivarsejtek és a méhlepény is. Azt is mondhatjuk, ezekből még bármi lehet, a sejtek teljes palettáját képezhetik. Pluripotens őssejtekből bármilyen típusú sejt képes kifejlődni, kivéve az ivarsejteket, a magzatburkot és a méhlepényt. Multipotensnek azokat az őssejteket nevezik, amelyekből csak kisszámú sejttípus képes kifejlődni. Ilyenek a kifejlett szervezet szöveti és vérképző őssejtjei is.

4 Hol találhatók őssejtek?
Őssejtek találhatók a még fejlődő embrióban. Az embrionális őssejtek a test bármely típusú sejtjévé képesek átalakulni. Fellelhetők a köldökzsinórvérben. A köldökzsinórvér nem más, mint a magzat vére, mely nagy számban tartalmaz őssejteket is. Ezek már felnőtt típusú, úgynevezett hemopoetikus őssejtek. Felnőtt korban az őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Legnagyobb mennyiségben a csontvelőben vannak.

5 A köldökzsinórvér őssejtjei
A köldökzsinórvér is számos még "nem szakosodott", el nem kötelezett (differenciálatlan) őssejtet tartalmaz. A köldökzsinórvér őssejtjei, többek között a legismertebb ún. vérképző őssejtek is képesek az osztódásra és arra, hogy a csontvelőt, a vért és az immunrendszert alkotó fő érett sejtekké alakuljanak. A köldökzsinórvér az őssejtek természetes, vitán felül álló forrása, mely számos előnnyel jár a többi forráshoz képest. Életképesség Vizsgálati eredmények szerint a köldökzsinórvér őssejtjei nagyobb mértékben képesek új vérsejteket termelni, mint a csontvelő sejtjei. Egységnyi köldökzsinórvérben majdnem tízszer annyi vérképző sejt található, mint a csontvelőben. Ez a tény azt látszik alátámasztani, hogy a köldökzsinórvér őssejtjeiből kevesebb is elégendő lehet egy sikeres beültetéshez.

6 Előnyök : A köldökzsinórvérből származó őssejtek előnye, hogy gyakorlatilag "újszülött-korúak", és nem találkoztak még az emberi szervezetet naponta érő káros környezeti hatásokkal. Könnyen gyűjthető, gyűjtése elhanyagolható veszélyt jelent az adományozónak (donornak). Gyorsan megszerezhető a köldökzsinórvér-őssejtbankokból. Immungenetikai okok miatt bizonyos esetekben könnyebb megfelelő donort találni, mint a hagyományos módszerekkel. Köldökzsinórvér őssejt-átültetés esetében jóval kisebb az átültetett sejtek kilökődésének veszélye, mert ritkább és kevésbé súlyos a leggyakoribb szövődmény a GVHD (gaft versus host betegség).

7 Hátrányok : Köldökzsinórvér levételére csak a születéskor van lehetőség. A köldökzsinórból nyerhető vér mennyisége korlátozott. A beültetett őssejtek megtapadása lassúbb, befogadásuk kisebb hatásfokú. Immunológiai okokból elméletileg nagyobb a leukémia kialakulásának veszélye. Egyelőre a csontvelői őssejtekhez viszonyítva kevesebb a tapasztalat a módszer alkalmazásáról és hatékonyságáról.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Forgács Gergely"

Hasonló előadás


Google Hirdetések