Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Márciusi jeles napok. Jeles napjaink 1. A polgári védelem világnapja1. A polgári védelem világnapja 3. A békéért küzdő írók világnapja3. A békéért küzdő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Márciusi jeles napok. Jeles napjaink 1. A polgári védelem világnapja1. A polgári védelem világnapja 3. A békéért küzdő írók világnapja3. A békéért küzdő."— Előadás másolata:

1 Márciusi jeles napok

2 Jeles napjaink 1. A polgári védelem világnapja1. A polgári védelem világnapja 3. A békéért küzdő írók világnapja3. A békéért küzdő írók világnapja 6. Nemzetközi energiahatékonysági nap6. Nemzetközi energiahatékonysági nap 8. Nemzetközi nőnap8. Nemzetközi nőnap 12. Gergely napja12. Gergely napja 14. Nemzetközi PÍ nap14. Nemzetközi PÍ nap 15. A magyar sajtó napja (1990 óta ünnepeljük, mert 1848-ban ezen a napon nyomtatták az első szabad magyar sajtó termékeit: a 12 pontot és a Nemzeti Dalt.)15. A magyar sajtó napja (1990 óta ünnepeljük, mert 1848-ban ezen a napon nyomtatták az első szabad magyar sajtó termékeit: a 12 pontot és a Nemzeti Dalt.) 15. Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe15. Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe 18-20 Sándor,József,Benedek napja18-20 Sándor,József,Benedek napja 19. A cigányság világnapja19. A cigányság világnapja 21. A faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja21. A faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja 21. A költészet világnapja (UNESCO)21. A költészet világnapja (UNESCO) 22. A víz világnapja22. A víz világnapja 23. Meteorológiai világnap (1961 óta ünnepli az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO)23. Meteorológiai világnap (1961 óta ünnepli az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO) 24. Gábriel arkangyal napja24. Gábriel arkangyal napja 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja 27. Színházi világnap27. Színházi világnap 31. Áttérés a téli időszámításról a nyárira31. Áttérés a téli időszámításról a nyárira

3 Március 12. Gergely napja Ehhez a naphoz kapcsolódik egy régi hagyomány, a Gergely-járás:Ehhez a naphoz kapcsolódik egy régi hagyomány, a Gergely-járás: 1873 előtt, amikor még nem volt kötelező a gyerekeknek iskolába járni, tanítók és diákok ezen a napon körbejárták a falvakat, hogy – katonai verbuválás módjára - diákot toborozzanak és adományt gyűjtsenek az iskoláknak. Az volt a céljuk, hogy az iskola hírét elvigyék a gyerekekhez, és hívják őket tanulni, hogy ne maradjanak ostobák. Attól a családtól, aki nem tudott diákot adni, attól adományt kértek. A háziasszony a diákokat tojással, kolbásszal, szalonnával, pogácsával ajándékozta meg.1873 előtt, amikor még nem volt kötelező a gyerekeknek iskolába járni, tanítók és diákok ezen a napon körbejárták a falvakat, hogy – katonai verbuválás módjára - diákot toborozzanak és adományt gyűjtsenek az iskoláknak. Az volt a céljuk, hogy az iskola hírét elvigyék a gyerekekhez, és hívják őket tanulni, hogy ne maradjanak ostobák. Attól a családtól, aki nem tudott diákot adni, attól adományt kértek. A háziasszony a diákokat tojással, kolbásszal, szalonnával, pogácsával ajándékozta meg. Az előadás legjellegzetesebb mondása: „Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”, „Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába”Az előadás legjellegzetesebb mondása: „Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”, „Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába” Azért Gergely napján tartották, mert IV. Gergely pápa 830-ban I. Szent Gergely tiszteletére rendelte el a szokás alapjául szolgáló iskolai ünnepséget.Azért Gergely napján tartották, mert IV. Gergely pápa 830-ban I. Szent Gergely tiszteletére rendelte el a szokás alapjául szolgáló iskolai ünnepséget.

4 A magyar forradalom, és szabadságharc napja 1848 március 15. volt:1848 március 15. volt: Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum előtt felolvasta a Nemzeti Dalt.Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum előtt felolvasta a Nemzeti Dalt. Kinyomtatták a 12 pontot Landerer nyomdájában.Kinyomtatták a 12 pontot Landerer nyomdájában. Kiszabadították börtönéből Táncsics Mihályt.Kiszabadították börtönéből Táncsics Mihályt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye lett. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön.Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye lett. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa isGyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is


Letölteni ppt "Márciusi jeles napok. Jeles napjaink 1. A polgári védelem világnapja1. A polgári védelem világnapja 3. A békéért küzdő írók világnapja3. A békéért küzdő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések