Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG"— Előadás másolata:

1 MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG
Prof. Dr. Bárdos György egyetemi tanár, igazgató, az MTA Doktora ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet „A rendvédelem és a honvédelem területén végzett orvosi és pszichológiai tevékenység kihívásai napjainkban” BM-Dunapalota, november 7.

2 „VETERÁN” EGÉSZSÉG INTÉZMÉNYEK USA
Florida: California: 10 Maryland: 26 Texas: Pennsylvania: 57 Massachusetts: 29 Utah: Washington: 10 Washington, DC: 4 Több száz!

3 SPECIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK
Civilian Health and Medical Program of the Department of Veterans Affairs (CHAMPVA)  Veterans benefits for post-traumatic stress disorder in the United States (VB_PTSD) Reserve and National Guard Eligibility VA Community Living Centers (VA Nursing Home) Programs Domiciliary Care. 

4 TALÁN NEM VÉLETLEN…. A fegyveres/”egyenruhás” szolgálat mindig és mindenhol stressz. A stressz lehet fizikai, pszichés, vagy szociális, és ezek minden kombinációja. A speciális szolgálatok speciális stresszt is jelentenek. HOGY LEHET EZT BÍRNI???!!!

5 AZ EGÉSZSÉG FOGALMA: Az egészség az ember testi, lelki és szociális jól-létét jelenti, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. (WHO, 1948) Az egészség nem csak cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk.

6 AZ EGÉSZSÉG DIMENZIÓI:
1. biológiai egészség: testünk megfelelő működése 2. lelki egészség: világnézetünk, erkölcsi alapelveink, tudatunk nyugalma és a belső béke 3. mentális egészség: tiszta, racionális és logikus gondolkodás 4. érzelmi egészség: az érzések felismerése, megélése és kifejezése 5. szociális egészség: embertársainkkal megfelelő kapcsolatok kialakítása

7 távolság az egészségtől
EGÉSZSÉG-BETEGSÉG? Folyamatos átmenet az egészség és a betegség között: Egészség  nem-egészség  eltérés  rendellenesség  elváltozás  betegség  súlyos betegség  terminális állapotok  halál; Kritériumok: távolság az egészségtől megfordíthatóság helyreállíthatóság

8 ENGEL BIO-PSZICHO-SZOCIÁLIS MODELLJE
BIOLÓGIAI HATÁSOK genetikai diszpozíció agystruktúra transzmitter rendszerek PSZICHOLÓGIAI HATÁSOK személyiség tényezők megküzdési stílus érzelmi állapotok SZOCIO-KULTURÁLIS HATÁSOK kulturális miliő családi háttér egészség-betegség felfogás BETEGSÉG

9 AZ EGÉSZSÉG DIMENZIÓI GENETIKAI örökletes tényezők BIOLÓGIAI
a szervezet jó működése EMOCIONÁLIS érzelmek felismerése, kifejezése PSZICHÉS tiszta gondolkodás, harmonikus lelki működés EGÉSZSÉG KULTURÁLIS hagyományok, nézetek SZOCIÁLIS jó kapcsolatrendszer

10 AMI JÓ.... A szervezet meglepően rugalmas; széleskörűen alkalmazkodik;
működése változékony; sok védőmechanizmussal rendelkezik; rendszer-szerűen működik.

11 AMI ROSSZ.... A szervezet viszonylag gyorsan kimerül;
erősen érzékeny a környezeti hatásokra; alkalmazkodása néha lassú; a lelki és érzelmi változások erősen hatnak a belső működésre; a rendszer működése könnyen megbomlik.

12 BETEGSÉG KELETKEZÉS A 60-as és 70-es években keringési betegségek okait vizsgálták az USA-ban; A 80-as években a magas-vérnyomás kezelésével kapcsolatban nagy mintán vizsgálták a hátteret; Eredmény: Felismerték az un. kockázati tényezők (rizikó faktorok) szerepét.

13 KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A kockázati tényezők (rizikó faktorok) az életmód olyan elemei, amelyek jelenléte megnöveli a betegség kialakulásának valószínűségét. A tényezők nem egyforma erősségűek, és hatásuk nem összeadódik, hanem erősítik egymást.

14 Néhány fontosabb kockázati tényező:
magas vérnyomás, kövérség, magas koleszterin szint, zsírdús táplálkozás,

15 Néhány fontosabb kockázati tényező:
dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, mozgás-szegény életmód, A-típusú viselkedés, hosztilitás,

16 MUNKASTRESSZ A munkahelyen, vagy munkával összefüggő tevékenység következtében a szervezet működését károsan befolyásoló hatások. Jellemzői: nincs kontrollérzet; nem „hagyható” a munkahelyen; romlik a teljesítmény; erős szorongással jár; könnyen kiégéshez vezethet.

17 MUNKASTRESSZ: TÖBB TÉNYEZŐ
dominancia viszonyok, terhelés, elvárások és teljesítménykényszer, felelősség, versenyhelyzet, előmeneteli kihívások, egyéni ambíciók, félelem, szorongás, erős emóciók stb.

18 MUNKASTRESSZ: TÖBB TÉNYEZŐ
Különösen élesek ezek olyan foglalkozások esetében, amelyek veszélyesek, feszültséggel járnak, gyors döntéseket igényelnek, egyéni cselekvésre épülnek, kihívást jelentenek, állandó készenlétet igényelnek.

19 A VISELKEDÉS SZERVEZŐDÉSE: KÉSZTETÉSEK, EMÓCIÓK, MOTIVÁCIÓK
Belső ingerek

20 ALAPEMÓCIÓK FÉLELEM DÜH ÖRÖM MEGLEPETÉS SZOMORÚSÁG UNDOR

21 AZ EMOCIONÁLIS REAKCIÓK ZILLMANN-FÉLE 3-FAKTOR TEÓRIÁJA
Az izgalmi reakciók helyreállása A reakció itt megállítható Vázizom reakciók Azonnali emocionális reakció Folytatódó emocionális reakció Folytatódó nem emocionális reakció Zsigeri reakciók Ingerek Reakciók értékelése Kognitív irányítás, viselkedés módosítás

22 VÉSZREAKCIÓ (erős szimpatikus tónus)

23 'JÁTSZUNK HALOTTAT' REAKCIÓ (erős paraszimpatikus tónus)

24 EMOCIÓK A ZSIGEREKBŐL…
Minden emocionális változáshoz zsigeri változások is társulnak; Minden alapemocióhoz jellegzetes zsigeri mintázat tartozik; A zsigeri változások akkor is megvannak, ha a többi komponenst leállítjuk vagy gátoljuk; Többszörös gátlás felerősíti a zsigeri reakciókat (emoció transzfer).

25 MEGKÜZDÉS A megküzdés – egyszerűen fogalmazva – azoknak a tudatos vagy szándékos viselkedésmintázatoknak az összessége, amelyeket problémás helyzetben alkalmazunk, illetve amellyel a pszicho-szociális környezet által előidézett változásokat kompenzálni igyekszünk. Azok a módok pedig, amelyeket ennek érdekében rendszeresen/tipikusan használunk, nevezhetők megküzdési stílusnak.

26 MEGKÜZDÉSI SÍTLUSOK: érett (normális): altruizmus, humor, szupresszió, anticipáció, szublimáció, realitás érzék neurotikus (intellektualizáció): izoláció, racinalizáció, romboló vagy mágikus gondolkodás, represszió, átirányítás és áthelyezés, válasz formálás, disszociáció, identitás-tagadás vagy megváltoztatási készség. éretlen (korai, immaturális): nem-csaló vetítés, skizoid fantázia, nappali álmodozás, hipochondria, passzív vagy indirekt agresszió, pszichotikus: csaló vetítések, realitás elutasítása-elferdítése, percepciós zavarok, elidegenedett viselkedés (Field)

27 MEGKÜZDÉS ÉS BETEGSÉG: BAHNSON MODELLJE
egy pszichés stresszre adott válasz tényezői önvédelem (ego defense) megküzdési stílus (coping style) válasz intenzitása: regresszió válasz típusa: megküzdési stílus elfojtás, elutasítás: pszichoszomatikus projekció, mentális eltolódás: pszichiátriai A BETEGSÉGKELETKEZÉS KOMPLEMENTARITÁSI ELVE

28 szorongásos hisztéria
Megküzdési stratégia elfojtás,elutasítás vetítés, eltolódás enyhe konverziós hisztéria szorongásos hisztéria apróbb krónikus rendellenességek szorongásos neurózis pszichoszomatikus állapotok köezepes fóbiák rögeszmés-kényszeres neurózisok légzési szervi betegségek gyomor-bél Paranoid Pszichózisok (struktúrált) erős keringési széteső pszichózisok rák Regresszió mértéke

29 A kétféle stílus betegségei megfeleltethetők egymásnak
A MODELL SAJÁTOSSÁGAI kisfokú regreszió, mérsékelten hibás megküzdés: funkcionális eltérések közepes regresszió, rosszabb megküzdés: organikus elváltozások erős regresszió, szélsőséges megküzdési zavar: rendszer teljes szétesése A kétféle stílus betegségei megfeleltethetők egymásnak

30 A MODELL KITERJESZTÉSE
új dimenziók bevezetése a helyzetből való kilépés, deviancia testi (szomatikus) funkciók felhasználása új betegségcsoportok viselkedés eltolódás szomatizáció (Bárdos)

31 A KITERJESZTETT BAHNSON MODELL

32 A KITERJESZTETT BAHNSON MODELL

33 A SIKERES MEGKÜZDÉS SZEMÉLYES ELEMEI
belső kiegyensúlyozottság; kellő önismeret; stabil személyiség; rendezett életvitel; gondos egészségmagatartás rendszeres rekreáció; megfelelő életmód.

34 ÉLETMÓD ÉS EGÉSZSÉG Rizikó-faktorok  életmód elemek
kövérség, magas koleszterin szint, zsírdús étkezés  táplálkozás; dohányzás, alkoholfogyasztás  egészség-magatartás; mozgásszegény életmód  mozgási aktivitás; A-típusú viselkedés, hosztilitás  szociális kapcsolatok, munkaszervezés;

35 AZ ÉLETMÓD Tulajdonképpen a rendszeres magatartás, az egyéni életvitel megjelenési formája a mindennapi életünkben. Elemei: a mikrokörnyezet felépítése és fenntartása, a munka-szervezés, a pihenés, a szociális kapcsolatok és a családi élet, a higiénia és testápolás, a táplálkozás, a mozgási aktivitás, a szellemi és fizikai rekreáció, stb...

36 AZ ÉLETMÓD VEZÉRELVEI Az előbbiek értelmében a cél és egyben a kritérium az egészség megőrzése; Az életmód minden elemére vonatkozik, helyes „részéletmód” nincs! Függ az egyén és a környezete kölcsön-hatásaitól; Mindig egyénre kell szabni, és rugalmasan kell alakítani.

37 ÉLETMÓD TÉNYEZŐK TÁPLÁLKOZÁS FORRÁSOK MOZGÁS ÉS AKTIVITÁS SZELLEMI REKREÁCIÓ EGÉSZSÉG-MAGATARTÁS

38 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések