Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FILOZÓFIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FILOZÓFIA."— Előadás másolata:

1 FILOZÓFIA

2 Követelmények félévközi jegyhez
Az órák rendszeres látogatása. A tananyag feldolgozása. A tananyag a honlapon lesz elérhető ( az oktatási segédanyagok között! 3 félévközi ZH átlagban legalább elégségesre történő megírása. A ZH-k 30 percesek, és az 5., 9. és 13. óra első részében kerülnek sorra. Minden ZH az előtte lévő három óra és a honlapra fölkerülő diák anyagára fog rákérdezni. A ZH-k összesített jegye alapján mindenkinek megajánlunk egy jegyet. Aki nem fogadja el, jöhet javítani, pótolni a teljes anyagból.

3 Követelmények vizsgajegyhez
Az órák rendszeres látogatása. A tananyag feldolgozása. A tananyag a honlapon lesz elérhető ( az oktatási segédanyagok között! 3 félévközi ZH átlagban legalább elégségesre történő megírása. A ZH-k 30 percesek, és az 5., 9. és 12. óra első részében kerülnek sorra. Minden ZH az előtte lévő három óra és a honlapra fölkerülő diák anyagára fog rákérdezni. Az aláírás feltétele két ZH elégséges teljesítése. A ZH-k összesített jegye alapján mindenkinek megajánlunk egy jegyet. Amennyiben azt nem fogadja el, elővizsgán vagy a vizsgaidőszakban a teljes anyagból írásbeli vizsgával szerezhető jegy.

4 Álmok és éber állapot hasonlóságai
Ébrenlét és alvás: hasonlóságok Álmok és éber állapot hasonlóságai Hamis ébredés Álomargumentum Agyak a tartályban Szkepticizmus

5 Az álmok pesszimista elmélete
Alfred Maury álma és álom-értelmezése (1861) Freud: Álomfejtés Álmában a Francia Forradalom alatt guillotine általi kivégzésre ítélték. Ahogyan leesett álmában a feje, arra ébredt, hogy az ágya fejtámlája rádől és megüti a nyakát pont ott, ahol álmában a guillotine elvágta. Értelmezés: az álmokat az ébredés pillanatában generáljuk.

6 Hasonlóságok Az alvás és az ébrenlét alatti tudatos élmények:
globálisak: a valóság globális modelljét hozzák létre jelenlétiek: a virtuális világ az “itt és most” modellje transzparensek: nem tudatosul, hogy pusztán modell. Ezt a modellt az agy belső működése hozza létre függetlenül attól, hogy a szimuláció alapját érzékszervi adatok adják (éber tudat) vagy belső szignál-generáció (álom).

7 A tudat szimuláció elmélete
A tudatos élmények egy szimuláció eredményei Azt a szubjektív tapasztalatot eredményezik, hogy az agyon (elmén) kívüli világgal közvetlen kapcsolatba kerülünk. Ez a tapasztalati világ azonban virtuális, az agyunk által létrehozott, amelynek virtualitása rejtve marad az alany előtt. Az a világ, amiben tudatos élményeink során mozgunk nem a valódi valóság, hanem egy az agyunk által szimulált virtuális valóság.

8 Hamis ébredés Az alany azt álmodja, hogy felébredt
Minden hétköznapinak tűnik, a valódi ébredésnek megfelelően. Az álmodó gyakran meg is kezdi a napi rutint. Majd egy ponton “újra” felébred. Az álom és a valóság megkülönböztethetetlen A hamis ébredést álmodó nem tudja eldönteni, hogy ébren van-e, vagy álmodik.

9 Álomargumentum René Descartes
Van olyan álmunk, amit nem tudunk megkülönböztetni a valóságtól. Lehet, hogy most is egy ilyen álmot látunk. Sosem lehetünk benne biztosak, hogy a valóságot érzékeljük és nem csak álmodunk.

10 Álomargumentum

11 Agyak a tartályban

12 Konklúzió #1: Szkepticizmus
Ha az álom/szimuláció és a valóság megkülönböztethetetlen: Lehet, hogy amit valóságnak hiszünk az csak álom. Lehet, hogy minden amit eddig tudásunk részének tekintettünk csupán hamis vélekedések halmaza. Lehet, hogy létezik egy “valóságosabb” valóság, csak eddig még nem tapasztaltuk meg. Hozzáférhetünk valahogy?

13 Szkepticizmus

14 Ébrenlét és alvás: különbségek Az álmok furcsaságai
Álmok és éber állapot különbségei Módosult tudatállapotok Tudatos álmodás Referencia Megint csak Szkepticizmus

15 Az álmok furcsaságai Az álom-világ furcsaságai
személyek téves felismerése fizikailag lehetetlen események

16 Álmok és éber tudat különbségei
Az álom-én furcsaságai Az ébrenléti állapot tudatos szubjektumához képest az álom szubjektum “gyengébb”: akaratlagos irányítás hiánya (viselkedés megválasztása) figyelemi fókuszálás hiánya (figyelem szabad irányítása) kognitív feldolgozás hiánya (racionális gondolkodás)

17 Az álmok annyira furák, mint...

18 Módosult tudatállapotok
Álmok, mint patológiás formái a tudatosságnak Allan Hobson (1999): “Az álom nem olyan mint a delírium. Az álom delírium. Az álom nem a pszichózis modellje. Az álom maga pszichózis.” Az “álom-pszichózis” jellemzői: amnézia, diszorientácó, konfabuláció, hallucináció, figyelmi deficit, kognitív inkonzisztencia. Álom-jelenségek megértése a pszichózisok alapján: konfabuláció – Korszakov szindróma téves azonosítás – Frégoli szindróma fekete-fehér álmok – achromatopsia Korsakov: (B1 vitamin hiány az agyban) hiányzó emlékeit a saját maga által kreáltakkal helyettesíti. Frégoli: különböző emberek ugyanaz a személy, csak néha alakot vált (Furcsa ellentéte a Capgras szindrómának, ahol a családtagot - ugyanúgy kinéző személyt - imposztornak hiszik)

19 Tudatos álmodás A tudatos álmodás sajátos jellemzői:
Memóriához való teljes hozzáférés. A megtapasztalt világ modellségének átélése. A megtapasztalt világ nem valóságos. Kognitív feldolgozás megléte. A szubjektum ágensségének átélése. Akaratlagos irányítás megléte. Figyelmi fókuszálás megléte.

20 Tudatos álmodás

21 Tudatos álmodás

22 Érdekesség “Valóságok közti” kommunikáció
Direkt kapcsolat a poligrafikusan vizsgált szemmozgás, és a tudatos álmodás alatt átélt nézés irány változás között. A tudatosan álmodók kommunikálni tudnak az őket megfigyelőkkel: Képesek előre megbeszélt jelet leadni a szemükkel. Megragadhatók a szubjektív tapasztalatok az időben.

23 Tudatos álmodás és referencia
A tudatos álmok fokozatai: Az álmok furcsaságainak kognitív megragadása. Az álmok nem-valóságosságának átélése. A tudatos álmodás feltétele: Álom-élmények és valós események összevetése. Vagyis az álom szimulált valóságának megragadása az adott szimuláción kívül eső referencia (az “igazi valóság”) segítségével lehetséges csak.

24 Konklúzió #2: Szkepticizmus!!!
Mélyebben megindokolt Szkepticizmus: Csak a valósággal kontrasztban tudjuk az álom nem valóságos jellegét átélni. Vagyis csak azért tudjuk eldönteni, hogy az álmainkban tapasztaltak nem valóságosak, mert vannak tapasztalataink az ébrenlétről. Lehet azonban, hogy az az ébrenlét, aminek világát valóságosnak gondoljuk egy olyan álom terméke, amiből még nem ébredtünk fel.

25 Külső Referencia

26 Itt lehetetlen a külső referencia!

27 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "FILOZÓFIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések