Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Van-e lélek? Mi a lélek? Isvara Krisna dász / Tasi IstvánLétkérdés Konferencia 2005.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Van-e lélek? Mi a lélek? Isvara Krisna dász / Tasi IstvánLétkérdés Konferencia 2005."— Előadás másolata:

1 Van-e lélek? Mi a lélek? Isvara Krisna dász / Tasi IstvánLétkérdés Konferencia 2005

2 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 A tudat két definíciója  Az a tény, lelki élmény, hogy tudunk valamiről. (Magyar Értelmező Kéziszótár)  Képesség a viselkedés előre megtervezett irányítására, s az élmények közvetlen, személyes átélésére. (Pléh Csaba)

3 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 Eltérő tudatmagyarázatok • A tudat az anyag (az agy) átmeneti terméke. átmeneti terméke. •A tudat anyagtalan, természetfeletti eredetű.

4 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 Az agyunk vagyunk? Tudományos dilemmák „Hogyan válik ki a tudat a tudat nélküli neuronokból?” (Buzsáki György, Magyar Tudomány, 2001/10)

5 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 A materialista feltételezés AGYMŰKÖDÉS TUDAT 

6 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 Létrejöhet-e tudat az anyagból? •A testünket alkotó elemek tudatlanok. •Létrejöhet-e tudat sok összekapcsolt tudatlan elemből?

7 Melyik az ok, és melyik az okozat? Egyidejű, egymással összefüggő jelenségek esetén tisztázandó…

8 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 „ Kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy létünket két alapelemből kiindulva kell megmagyarázni. Az agy egy számítógép, és olyan valami programozza, ami rajta kívül van.” Dr. Wilder Penfield kanadai sebész, négy évtizednyi agykutatás után

9 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 A dualista magyarázat AGYMŰKÖDÉS  TUDAT

10 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 Különös jelenségek •Halálközeli élmények, testenkívüliség •Igazolt reinkarnációs emlékek •Hiányos agy, ép elme Csak a testtől független tudat alapján értelmezhetőek.

11 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 „Lehetséges volna, hogy a fizikai agytól elszakadó elme nem más, mint a lélek, amely tovább él a test végső pusztulását követően is, ahogy azt egyes vallási tanítások hirdetik? Ahogy én látom, ez az a leglényegesebb kérdés, amely a halálközeli élményekről szóló beszámolókkal kapcsolatban megválaszolásra vár.” Michael B. Sabom: Emlékezés a halálra

12 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 A védikus értelmezés A tudat a testben lévő lélekszikra jelenlétének a tünete.

13 A transzcendentális, tudatos önvaló fogja fel a vele történő eseményeket

14 A személyiség szerkezete elme (manasz) intelligencia (buddhi) lélek hamis ego (ahankára) FIZIKAI TEST (déha) FINOMFIZIKAI TEST

15 Van-e lélek? Mi a lélek? Létkérdés Konferencia 2005 Van-e lélek? Mi a lélek? A beszélgetés folytatódik…


Letölteni ppt "Van-e lélek? Mi a lélek? Isvara Krisna dász / Tasi IstvánLétkérdés Konferencia 2005."

Hasonló előadás


Google Hirdetések