Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavásárlás vagy dolgozóbérlés? Elmélkedés a munkaviszony közgazdasági értelmezéséről Közgazdasági Szemle, 2012. szeptember.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavásárlás vagy dolgozóbérlés? Elmélkedés a munkaviszony közgazdasági értelmezéséről Közgazdasági Szemle, 2012. szeptember."— Előadás másolata:

1 Munkavásárlás vagy dolgozóbérlés? Elmélkedés a munkaviszony közgazdasági értelmezéséről Közgazdasági Szemle, 2012. szeptember

2 A munkaviszony: MunkaszolgáltatásDolgozó adásvétele?rabszolgaság tilalma bérlésea munka nem bérelhető vagyontárgy ?

3 Miért dolgozó bérlése? munkaszolgáltatásokra nem köthető szerződés; a dolgozóbérlés az ebből fakadó ügyletkötési nehézségeket hidalhatja át.

4 a munkaviszony mint hiányos és implicit munkaszerződésen alapuló dolgozóbérlés kontra teljes munkaszerződésen alapuló munka- adásvétel mint munkaviszony-ideál

5 A következetlenség valószínű oka a versenyzői egyensúly mint Pareto-hatékony állapot normatív fogalmi etalonjához való ragaszkodás, amely a munkaviszony munka- adásvételkénti értelmezését implikálja. Ti. a munkaviszony hiányos és implicit munkaszerződésen alapuló dolgozóbérléskénti értelmezése kizárja a munkaerőpiac versenyzői egyensúlyát.

6 A munkaerőpiac azáltal válhatott a tömeges munkavégzés intézményi keretévé, hogy spontán mechanizmusai megóvják a versenyzői egyensúlyba kerüléstől (szakszervezet pozitív gazdasági hatásai, hatékonyságibér-elméletek, munkahelyi szolgálati idő szerinti bérkülönbségek stb.).

7 Következmény: megkötésekor a munkaviszony piaci, megkötését követően viszont részben alá-fölérendeltségi viszony.

8 Az egyszerű, kétkezi munkák piaca mint a leginkább versenyzői munkaerőpiac? - a tényszerű tapasztalatok nemigen támasztják alá. (A hiányzó láncszem? Életpálya-keresetek és keresetingadozás. Közgazdasági Szemle, 2008. december)


Letölteni ppt "Munkavásárlás vagy dolgozóbérlés? Elmélkedés a munkaviszony közgazdasági értelmezéséről Közgazdasági Szemle, 2012. szeptember."

Hasonló előadás


Google Hirdetések