Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet"— Előadás másolata:

1 Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
HOTEL MAGISTERN Siófok 2007. március 8. Előadó: Ambrus István tű. őrnagy

2 Előzmények 2/2002= régi szabványok Sprinkler
Nyitott szórófejes vízzel oltó Széndioxiddal oltó Habbal oltó Füst és inert-gáz generátor, vízkőddel, gázzal, porral, -oltó stb.

3 a Tanács építési termékekre vonatkozó 89/106/EGK irányelve
3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól Műszaki specifikációk ( honosított harmonizált szabvány)

4 MSZ EN 671Beépített tűzoltó berendezések. Tömlőberendezések.
MSZ EN Beépített tűzoltó berendezések. Gázzal oltó berendezések részegységei. MSZ EN Beépített tűzoltó berendezések. Sprinkler és vízpermetező oltóberendezések részegységei. MSZ EN Beépített tűzoltó berendezések. Porral oltók. MSZ EN 12845:2004 Beépített tűzoltó berendezések. Automatikus sprinklerrendszerek. Tervezés, kivitelezés és karbantartás prEN Fixed firefighting systems - Foam systems - prEN Fixed firefighting systems - Water spray systems - prEN Fixed firefighting systems - Watermist systems prEN Fixed firefighting systems - Condensed aerosol extinguishing systems prEN Fixed firefighting systems - Gas extinguishing systems

5

6 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐIRÁSOK
Létesítés, üzemeltetni, felülvizsgálat, karbantartás  hatékonyan biztosítsák a tűz elleni technikai védekezést. nemzeti szabvány, szabvány hiányában, műszaki követelmény, vagy a termék tanúsítása során jóváhagyott vagy a BM OKF által engedélyezett technológia létesítés „táblázat” és jogszabály, hatóság műszaki tervdokumentációt és használatbavételt a tűzvédelmi hatósággal engedélyeztetni kell. tervező és a kivitelezésért felelős műszaki vezető , tűzvédelmi szakvizsga. Felülvizsgálat, karbantartást regisztráció. BM OKF felügyeli.

7 II. FEJEZET BEÉPÍTETT TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK
Oltóberendezést jogszabály, hatóság előírása és a tervező megítélése szerint kell létesíteni, érvényes műszaki specifikációknak bizonyítottan megfelelő, elemek és oltóanyagok, méretezési eljárás, szoftver alkalmazható.

8

9

10

11 Magyar nyelvű kivitelezési tervdokumentációt
a) tartalomjegyzék b) a műszaki leírás c) a nyomvonalterv d) Elvi működési vázlat, illetve elvi működési rajz, e) A berendezés kezelési és karbantartási utasítása f) Tervezői nyilatkozat egyes különálló tervlapok A oltóberendezésről magyar nyelvű minden munkarészre kiterjedő kivitelezési tervdokumentációt kell készíteni, mely a kivitelezők, szerelők számára a megvalósításhoz szükséges és elégséges minden közvetlen információt, utasítást tartalmaz. Ugyanez érvényes a berendezések felújításának, lényeges átalakításának vagy bővítésének tervezésére is.(pl.: sprinkler esetében ötnél több szórófej, gázzal-oltók esetében fúvókák számának változása, habbal oltó esetében a habgenerátorok vagy habsugárcsovek számának változása)

12 Az oltóberendezés terveinek jóváhagyása
A jogszabályi vagy hatósági kötelezés, vagy eltérési engedély alapján létesített oltóberendezés kiviteli, felújítási vagy átalakítási terveit - 2 példányban - az illetékes tűzvédelmi szakhatóságnak kell benyújtani jóváhagyás céljából. A tervdokumentáción a szakhatóság a jóváhagyás tényét és időpontját rögzíti, és egy példányt a kérelmezőnek visszaad.

13 Kivitelezés A kivitelezésért felelős műszaki vezető rendelkezzen tűzvédelmi szakvizsgával

14 Üzembe helyezés (próbaüzem), használatbavétel
Az oltóberendezés üzembe helyezés előtti vizsgálata nyomáspróba és tömörség (HFC gázok!) Működési próbák Az üzembe helyezési (használatbavételi) eljárás

15 Üzemeltetés A gyártó (kivitelező) kezelési utasításainak
Üzemeltetői ellenőrzés:heti napi havi napló A rendszeres ellenőrzésre automatikus felügyelő rendszer-szoftver is működtethető. 5.5. Gázzal oltó a mértékadó oltóanyag 100% tartalék, ha a védett térben a tevékenység folyamatos és/vagy nem szüneteltethető az oltóanyag pótlásának idejére.

16 Karbantartás A rendszeres félévenként Ellenőrzés:
- általános állapot, az oltóberendezés környezetét annak működésével összefüggésben - az oltóanyag mennyiséget - az indító-, a jelző- és a kiegészítő berendezések működését, - a víztelenítés, a tartalék palackok mennyiségét töltöttségét és az egyéb tarkalék anyagok mennyiségét, - az ismételt vizsgálatot időpontját - a karbantartási munkákat, - az üzemeltetési naplót, - az oltóberendezés üzemképességét éles próbával egybekötve

17 Karbantartás A tömítetlen csöveket, csőkötéseket ki kell cserélni
Az észlelt és a kijavított hibákat az üzemeltetési naplóba be kell vezetni. A karbantartást követően az oltóberendezés működőképes állapotban legyen. Működésképtelenségét - írásban értesíteni az üzemeltetőt.

18 SPRINKLER ÉS NYITOTT SZÓRÓFEJES BERENDEZÉSEK KÜLÖNLEGES ELŐÍRÁSAI
Hő és füstelvezetés Vízforrások tűzszakasz > 300 fő független tartalék vízforrást (kettős vízforrás)


Letölteni ppt "Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések