Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet HOTEL MAGISTERN Siófok 2007. március 8. Előadó: Ambrus István tű. őrnagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet HOTEL MAGISTERN Siófok 2007. március 8. Előadó: Ambrus István tű. őrnagy."— Előadás másolata:

1 Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet HOTEL MAGISTERN Siófok 2007. március 8. Előadó: Ambrus István tű. őrnagy

2 Előzmények 2/2002= régi szabványok 2/2002= régi szabványok Sprinkler Sprinkler Nyitott szórófejes vízzel oltó Nyitott szórófejes vízzel oltó Széndioxiddal oltó Széndioxiddal oltó Habbal oltó Habbal oltó Füst és inert-gáz generátor, vízkőddel, gázzal, porral, -oltó stb. Füst és inert-gáz generátor, vízkőddel, gázzal, porral, -oltó stb.

3 a Tanács építési termékekre vonatkozó 89/106/EGK irányelve a Tanács építési termékekre vonatkozó 89/106/EGK irányelve 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól Műszaki specifikációk ( honosított harmonizált szabvány) Műszaki specifikációk ( honosított harmonizált szabvány)

4 MSZ EN 671Beépített tűzoltó berendezések. Tömlőberendezések. MSZ EN 12094 Beépített tűzoltó berendezések. Gázzal oltó berendezések részegységei. MSZ EN 12259 Beépített tűzoltó berendezések. Sprinkler és vízpermetező oltóberendezések részegységei. MSZ EN 12416 Beépített tűzoltó berendezések. Porral oltók. MSZ EN 12845:2004 Beépített tűzoltó berendezések. Automatikus sprinklerrendszerek. Tervezés, kivitelezés és karbantartás prEN 13565-2 Fixed firefighting systems - Foam systems - prEN 14816 Fixed firefighting systems - Water spray systems - prEN 14972 Fixed firefighting systems - Watermist systems prEN 15276-2 Fixed firefighting systems - Condensed aerosol extinguishing systems prEN 15004-1Fixed firefighting systems - Gas extinguishing systems

5

6 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐIRÁSOK Létesítés, üzemeltetni, felülvizsgálat, karbantartás  hatékonyan biztosítsák a tűz elleni technikai védekezést. Létesítés, üzemeltetni, felülvizsgálat, karbantartás  hatékonyan biztosítsák a tűz elleni technikai védekezést. nemzeti szabvány, nemzeti szabvány, szabvány hiányában, műszaki követelmény, szabvány hiányában, műszaki követelmény, vagy a termék tanúsítása során jóváhagyott vagy a BM OKF által engedélyezett technológia vagy a termék tanúsítása során jóváhagyott vagy a BM OKF által engedélyezett technológia létesítés „táblázat” és jogszabály, hatóság létesítés „táblázat” és jogszabály, hatóság műszaki tervdokumentációt és használatbavételt a tűzvédelmi hatósággal engedélyeztetni kell. műszaki tervdokumentációt és használatbavételt a tűzvédelmi hatósággal engedélyeztetni kell. tervező és a kivitelezésért felelős műszaki vezető, tűzvédelmi szakvizsga. tervező és a kivitelezésért felelős műszaki vezető, tűzvédelmi szakvizsga. Felülvizsgálat, karbantartást regisztráció. BM OKF felügyeli. Felülvizsgálat, karbantartást regisztráció. BM OKF felügyeli.

7 II. FEJEZET BEÉPÍTETT TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK Oltóberendezést jogszabály, hatóság előírása és a tervező megítélése szerint kell létesíteni, érvényes műszaki specifikációknak bizonyítottan megfelelő, elemek és oltóanyagok, méretezési eljárás, szoftver alkalmazható. Oltóberendezést jogszabály, hatóság előírása és a tervező megítélése szerint kell létesíteni, érvényes műszaki specifikációknak bizonyítottan megfelelő, elemek és oltóanyagok, méretezési eljárás, szoftver alkalmazható.

8

9

10

11 Magyar nyelvű kivitelezési tervdokumentációt a) tartalomjegyzék b) a műszaki leírás c) a nyomvonalterv d) Elvi működési vázlat, illetve elvi működési rajz, e) A berendezés kezelési és karbantartási utasítása f) Tervezői nyilatkozat egyes különálló tervlapok

12 Az oltóberendezés terveinek jóváhagyása Az oltóberendezés terveinek jóváhagyása A jogszabályi vagy hatósági kötelezés, vagy eltérési engedély alapján létesített oltóberendezés kiviteli, felújítási vagy átalakítási terveit - 2 példányban - az illetékes tűzvédelmi szakhatóságnak kell benyújtani jóváhagyás céljából. A jogszabályi vagy hatósági kötelezés, vagy eltérési engedély alapján létesített oltóberendezés kiviteli, felújítási vagy átalakítási terveit - 2 példányban - az illetékes tűzvédelmi szakhatóságnak kell benyújtani jóváhagyás céljából. A tervdokumentáción a szakhatóság a jóváhagyás tényét és időpontját rögzíti, és egy példányt a kérelmezőnek visszaad. A tervdokumentáción a szakhatóság a jóváhagyás tényét és időpontját rögzíti, és egy példányt a kérelmezőnek visszaad.

13 Kivitelezés Kivitelezés A kivitelezésért felelős műszaki vezető rendelkezzen tűzvédelmi szakvizsgával A kivitelezésért felelős műszaki vezető rendelkezzen tűzvédelmi szakvizsgával

14 Üzembe helyezés (próbaüzem), használatbavétel Üzembe helyezés (próbaüzem), használatbavétel Az oltóberendezés üzembe helyezés előtti vizsgálata Az oltóberendezés üzembe helyezés előtti vizsgálata nyomáspróba és tömörség (HFC gázok!) nyomáspróba és tömörség (HFC gázok!) Működési próbák Működési próbák Az üzembe helyezési (használatbavételi) eljárás Az üzembe helyezési (használatbavételi) eljárás

15 Üzemeltetés Üzemeltetés A gyártó (kivitelező) kezelési utasításainak A gyártó (kivitelező) kezelési utasításainak Üzemeltetői ellenőrzés:heti napi havi Üzemeltetői ellenőrzés:heti napi havi napló napló A rendszeres ellenőrzésre automatikus felügyelő rendszer- szoftver is működtethető. A rendszeres ellenőrzésre automatikus felügyelő rendszer- szoftver is működtethető. 5.5. Gázzal oltó a mértékadó oltóanyag 100% tartalék, ha a védett térben a tevékenység folyamatos és/vagy nem szüneteltethető az oltóanyag pótlásának idejére. 5.5. Gázzal oltó a mértékadó oltóanyag 100% tartalék, ha a védett térben a tevékenység folyamatos és/vagy nem szüneteltethető az oltóanyag pótlásának idejére.

16 Karbantartás A rendszeres félévenként A rendszeres félévenként Ellenőrzés: Ellenőrzés: - általános állapot, az oltóberendezés környezetét annak működésével összefüggésben - az oltóanyag mennyiséget - az indító-, a jelző- és a kiegészítő berendezések működését, - a víztelenítés, a tartalék palackok mennyiségét töltöttségét és az egyéb tarkalék anyagok mennyiségét, - az ismételt vizsgálatot időpontját - a karbantartási munkákat, - az üzemeltetési naplót, - az oltóberendezés üzemképességét éles próbával egybekötve

17 Karbantartás Karbantartás A tömítetlen csöveket, csőkötéseket ki kell cserélni A tömítetlen csöveket, csőkötéseket ki kell cserélni Az észlelt és a kijavított hibákat az üzemeltetési naplóba be kell vezetni. Az észlelt és a kijavított hibákat az üzemeltetési naplóba be kell vezetni. A karbantartást követően az oltóberendezés működőképes állapotban legyen. A karbantartást követően az oltóberendezés működőképes állapotban legyen. Működésképtelenségét - írásban értesíteni az üzemeltetőt. Működésképtelenségét - írásban értesíteni az üzemeltetőt.

18 SPRINKLER ÉS NYITOTT SZÓRÓFEJES BERENDEZÉSEK KÜLÖNLEGES ELŐÍRÁSAI SPRINKLER ÉS NYITOTT SZÓRÓFEJES BERENDEZÉSEK KÜLÖNLEGES ELŐÍRÁSAI Hő és füstelvezetés Hő és füstelvezetés Vízforrások tűzszakasz > 300 fő független tartalék vízforrást (kettős vízforrás) Vízforrások tűzszakasz > 300 fő független tartalék vízforrást (kettős vízforrás)


Letölteni ppt "Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet HOTEL MAGISTERN Siófok 2007. március 8. Előadó: Ambrus István tű. őrnagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések