Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének."— Előadás másolata:

1

2 Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének és üzemeltetésének kérdései Siófok, szeptember 20.

3 I. Tervezés 1. Jogszabályi háttér
26/2005. (V. 28.) BM r., OTSZ 2/2002. (I. 23.) BM r. a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelménye MSZ EN Füst- és hőérzékelő rendszerek 2. Hova kell hő- és füstelvezetőket betervezni? építmények 1600 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségeiben, valamint ott, ahol azt jogszabály vagy a tűzvédelmi szakhatóság előírja (méretezési szabályok szerint)  Zárt, nem füstmentes lépcsőház: alapterület 5 %-a Zárt folyosó: alapterület 1%-a Átrium: alapterület 3 %-a de min. 1m2

4 I.- Lépcsőházak: Elhelyezés: Zárt lépcsőház legfelső szintjén
Hatásos nyílásfelület mértéke: alaprajzi vetület 5% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. - a középmagas épületben legalább a földszintről és a legfelső padlószintről, - a magas épületben valamennyi padlószintről. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani. Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.

5 II. – Zárt folyosók I.- Zárt folyosók: Hazai előírások
Elhelyezés: A füstszakaszokat kell kialakítani, melyek hossza nem haladhatja meg a 40 métert. A füstszakaszokat önműködő csukószerkezettel ellátott, minősített füstgátló ajtóval kell egymástól elválasztani. Hatásos nyílásfelület mértéke: alapterület 1% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani. Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.

6 II. – Zárt folyosók I.- Zárt folyosók: Kiegészítés
A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílásokat felváltva kell elhelyezni A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílások száma legalább ugyanannyi legyen. Ha két frisslevegő utánpótlás szolgál ki egy füstelvezetőt, a berendezések közötti távolságoknak szigorúan azonosaknak kell lenniük. A frisslevegő utánpótlás / füstelvezető nyílások közötti, a közlekedő tengelyén mért vízszintes távolság egyenes vonalú közlekedő esetén max. 10 m, egyéb esetben max. 7 m lehet A helyiség bármely ajtaja, ha nem egy frisslevegő utánpótlást biztosító nyílás és egy füstelvezető közé esik, maximum 5 m távolságra lehet ezek valamelyikétől. Minden frisslevegő utánpótlás / füstelvezető min. 10 dm2 szabad felülettel kell rendelkeznie A frisslevegő utánpótlást biztosító szerkezet felső részét a padlószinttől maximum 1 m magasságban, lehetőség szerint a folyosók vagy a lépcsők ajtóinak a közelében kell elhelyezni. A füstelvezetők alsó részét a padlószinttől legkevesebb 1,80 m magasságban, minden esetben a közlekedő felső harmadában kell elhelyezni.

7 I.- Átriumok: Hatásos nyílásfelület mértéke: alaprajzi vetület 3% (+ cca. 50 %, ha ferdesíkú füstelvezető), de min. 1 m2 Frisslevegő utánpótlás: mértéke egyezzen meg a hő- és füstelvezetés mértékével, működőképességét a hő- és füstelvezető berendezés működési ideje alatt (1 óra) biztosítani kell. Működtetés: Minden esetben védett - a tűzvédelmi szakhatósággal egyeztetett -hozzáférhető helyen, a nyitás módját felismerhető módon jelölve kell biztosítani. Tűzjelző megléte esetén annak jelére automatikusan kell indulnia. Beépített automatikus tűzoltó berendezés egyidejű létesítése esetén a tűzvédelmi szakhatóság által meghatározottak szerint kell indulnia. A kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Célszerű talajszintről újraélesíthető rendszert választani. Karbantartás: Évente min. egyszer, a gyártási vagy forgalmazási engedély szerint kell ellenőrizni és karbantartani.

8 3. Mi közül lehet választani?
Kupola, sáv-felülvilágító, vagy homlokzati hő- és füstelvezető leginkább építészeti kérdés, felülvilágítás, szellőztetés, hő- és füstelvezetés funkció mindegyikkel megoldható Lágy-, vagy kemény héjalású tető, gombhoz a kabátot? célszerű olyan trapézlemezt, vagy szendvicspanelt használni, amihez van profilált lábazatú kupola profilált lábazatú kupolák szűkebb szortimenttel vannak beázás veszélye korlátozott nagyságrendi ár különbségek lehetnek Elektromos, pneumatikus, vagy elektropneumatikus működtetés? Elektromos: motor + elektromos távnyitás C140-ig Pneumatikus: munkahenger + CO2-es távnyitás Elektropneumatikus: munkahenger + elektromos távnyitás Tervezői felelősség az üzemeltetés gazdaságosságában, biztonságosságában.

9 3. Mi közül lehet választani?
ÉME, TMT, BM OKF határozat ÉME, TMI CE, TMI

10 CE jelölés értékei

11 5. Méretezés 2/2002. (I. 23.) BM r. szerint
Több kicsi, mint kevesebb nagy - új OTSZ várhatólag konkrétabb lesz, 200 m2-ként min. 1 db - kivitelezőnek veszélyforrás a nyílás a tetőn Cv érték: - kapcsolat a geometriai és hatásos áteresztő felület között - gyártói verseny a cv érték növelésére: külső és belső spoilerrel (vigyázat, belső spoiler kvázi füstkötényfal) MSZ EN még szigorúbb követelményeket támaszt, a magas cv érték körültekintően kezelendő Arányosítás: 1.200 m2-re elegendő-e az m2 ¾-e? NEM fordított arányosság

12 II. Üzemeltetés A felülvizsgálat és karbantartás felelőssége az üzembentartóé. Az üzemeltető „hozott anyaggal” dolgozik, de általában van mód a biztonságot szolgáló, mégis költséghatékony működtető rendszer kialakítására. Gyártói előírások szerint tervezhető alkatrészcserék: - Druck-gáz generátor 2 évente - Akkumulátor 4 évente - CO2-es patron 5 évente Évente legalább egyszer nyitással egybekötött felülvizsgálat. Átalakításokat követően felülvizsgálat ajánlott.

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének."

Hasonló előadás


Google Hirdetések