Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gajdácsi József Főigazgató-helyettes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gajdácsi József Főigazgató-helyettes"— Előadás másolata:

1 A biotechnológia finanszírozási aspektusa az egészségbiztosító szemszögéből 
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes Országos Egészségbiztosítási Pénztár

2 Az előadás témái Az egészségbiztosító alapvető célkitűzései, filozófiája A biohasonló készítmények finanszírozási kérdései Nemzetközi kitekintés Piaci mechanizmusok Magyarországon Biotechnológia szeptember 30.

3 Hatástalan terápiák eliminálása a közfinanszírozásból
Filozófia A lejárt szabadalmú terápiás gyógyszerek és eszközök árcsökkenéséből fakadó és felszabaduló források révén új, hatékony terápiás lehetőségek biztosítása. A terápiás hatékonyság növelése a költséghatékonyság figyelembevételével. Hatástalan terápiák eliminálása a közfinanszírozásból Biotechnológia szeptember 30.

4 Kontextus Nemzetgazdasági stratégiai cél: Költségvetési stabilitás, javuló népegészségügyi mutatók Ágazati stratégiai cél: Pénzügyi stabilitás az E-Alapban, hatékony forrásallokáció, egészségnyereség maximalizálása Szakági/szakterületi stratégiai cél: Stabil kasszák, kontrollált betegterhek, transzparens ártámogatás és finanszírozás Intézményi/szervezeti stratégiai cél: A támogatási technikák hatékony alkalmazása, transzparens és az Ügyfelekkel szemben támasztott adminisztrációs igényt csökkentő ügyintézési utak, az információk gyors és pontos megosztása, megfelelő kommunikáció Biotechnológia szeptember 30.

5 Befogadási rendszer Egészségtechnológiák összessége (szabályoktól mentes) Szakmailag elfogadott egészségtechnológiák (szakmai irányelvek) Befogadási rendszer Elsődleges kontroll a támogatási rendszer felett Finanszírozott egészségtechnológiák (finanszírozási protokollok/ellenőrzések) Másodlagos kontroll Biotechnológia szeptember 30.

6 Egyensúly 6 Biotechnológia szeptember 30.

7 Az előadás témái Az egészségbiztosító alapvető célkitűzései, filozófiája A biohasonló készítmények finanszírozási kérdései Nemzetközi kitekintés Piaci mechanizmusok Magyarországon Biotechnológia szeptember 30.

8 Szükségesség Míg a hatóanyagok számát tekintve, mintegy 5% a biológiai eredetű készítmény Addig a támogatás kiáramlást tekintve ez közel 20% (mintegy 74 Mrd Ft), mely évről évre növekszik. monoklonális antitestek („mab”-ok), citokinek (interferonok, interleukinek, TNF-alfa gátlók), hormonok (ide értve az inzulint), vakcinák, erythropoietinek (EPO/ESA), kolóniastimuláló faktorok (CSF), terápiás célú enzimek, rekombináns vérkészítmények, plazminogén-aktivátorok (TPA) Biotechnológia szeptember 30.

9 ? Dilemma Generikus Biosimilar
Ha a hatóanyag azonos, a termék is annak tekinthető A klinikai vizsgálatokat csak az originálisnál kell elvégezni, ezért a generikum gyártása fajlagosan nagyon olcsó A gyógyszertárban is lehet helyettesíteni Attól, hogy a hatóanyag azonos, a gyártási folyamat különbsége miatt a készítmények eltérőek lehetnek Immunreakció kialakulása a biosimilar esetén ugyanolyan valószínű, mint az originális esetén Gyógyszertárban nem helyettesíthető, de még orvosilag is csak indokolt esetben lehet váltani Biotechnológia szeptember 30.

10 Generikumoktól különböző
Befogadási szabályok Eljárási szabályok: Egyszerűsített eljárás Nem szükséges költséghatékonysági elemzés Generikumokkal egyező Árképzés: 30%-os belépési korlát Generikumokkal egyező Támogatás: Minden esetben %-os – nincs fixesítés, mivel az egy adott terméket használó beteget nem lehet váltásra kényszeríteni Zömében 100%-os, 300 Ft dobozdíj Generikumoktól különböző Biotechnológia szeptember 30.

11 Alkalmazott eszközök Fix támogatási rendszer
Kötelező árengedmény piacra lépés esetén Transzparens és gyors elektronikus csatorna a gyártók árcsökkentéseihez Megfelelő információk a költséghatékony termékekről; Szabályozott működésű vényíró szoftverek, hírlevelek A szereplők érdekeltsége a költséghatékony termékek alkalmazására A kitüntetetten költséghatékony termékek készletezési kötelezettsége a patikákban A kitüntetetten költséghatékony termékek preferálása egyéb kapcsolódó rendszerekben; közgyógyellátás Biotechnológia szeptember 30.

12 Az előadás témái Az egészségbiztosító alapvető célkitűzései, filozófiája A biohasonló készítmények finanszírozási kérdései Nemzetközi kitekintés Piaci mechanizmusok Magyarországon Biotechnológia szeptember 30.

13 Németország I. Európában a legmagasabb a bioszimiláris készítmények aránya: EPO: 19,93% Filgrastim: 16,13% Somatropin: 26,68% Összes felírt recept 0,03%-a bioszimiláris Összes gyógyszerkiadás 0,24%-a bioszimiláris Biotechnológia szeptember 30.

14 Aki a kvótát nem teljesíti, az a különbözetet visszafizeti
Németország II. Bioszimiláris kvóta: a bioszimiláris készítményeket legalább a megadott arányban kötelező felírni az adott hatóanyagcsoportban (szerződésben foglalt) Aki a kvótát nem teljesíti, az a különbözetet visszafizeti Biotechnológia szeptember 30.

15 Ausztria I. „Generikus program”: A bioszimiláris készítményekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a generikumokra. Az orvosokkal kötött szerződésben szerepel, hogy a legolcsóbb/leggazdaságosabb (költséghatékonyabb) gyógyszer(eke)t kell felírniuk Biotechnológia szeptember 30.

16 Ausztria II. Originális készítmény 1. generikum / bioszimiláris készítmény megjelenik Ára az originális készítmény árának kb. 52%-a kell legyen originális készítmény ára 30%-kal csökken 2. generikum / bioszimiláris készítmény megjelenik Ára az originális készítmény árának 44,2%-a kell legyen 3. generikum / bioszimiláris készítmény megjelenik Ára az originális készítmény árának 39,8%-a kell legyen Originális készítmény ára = 3. generikum/bioszimiláris készítmény ára Biotechnológia szeptember 30.

17 Az előadás témái Az egészségbiztosító alapvető célkitűzései, filozófiája A biohasonló készítmények finanszírozási kérdései Nemzetközi kitekintés Piaci mechanizmusok Magyarországon Biotechnológia szeptember 30.

18 Piacra lépés Biotechnológia szeptember 30.

19 EPO forgalom 100%-os támogatás mellett (300 Ft dobozdíj) a biosimilair készítmények nem tudnak érdemben piaci részesedést szerezni Biotechnológia szeptember 30.

20 Coloniastimuláló faktor
Biotechnológia szeptember 30.

21 Köszönöm a figyelmet! Biotechnológia szeptember 30.


Letölteni ppt "Gajdácsi József Főigazgató-helyettes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések