Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra."— Előadás másolata:

1 Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra

2 UNESCO Világörökség Ókeresztény Mauzóleum Apáca utcai sírépítmények
Cella Septichora Látogatóközpont

3 Ókeresztény Mauzóleum
ban tárták fel az ország akkor legnagyobb és legjelentősebb ókeresztény sírépítményét, a mauzóleumot. A világörökség részét jelentő mauzóleum festményeit és a szarkofágot a legkorszerűbb módszerekkel restaurálták és védőépülettel biztosították további megóvásukat és fennmaradásukat.

4 Apáca utcai sírépítmények
1958-ban tárták, a könyvtár udvarán folytatott építkezés közben Közelében egy festetlen sírkamrát és több egyszerű sírt is feltártak. Az udvar déli oldalán egy csoportos temetkezési hely (kripta) került elő, 14 sírral. A rómaiak távozása után, a népvándorlás idején a sírokat feldúlták, kirabolták, csak néhány maradt közülük érintetlen.

5 Cella Septichora Látogatóközpont
Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.  Rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom  északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

6 A török kor Gázi Kászim pasa dzsámija Jakováli Hasszán pasa dzsámija
Memi pasa fürdőjének romjai

7 Gázi Kászim pasa dzsámija
Hazánk legnagyobb török kori emléke A Széchenyi tér közepén álló monumentális épület 23 méter magas kupolájával, szamárhátíves ablakaival uralja a teret. Különösen az esti órákban, belülről halvány fénnyel megvilágítva, sajátos szépségével hívja fel magára a figyelmet.

8 Jakováli Hasszán pasa dzsámija
Dzsámi és minaret, mely ma is imahely A százötven éves török megszállás ( ) korából a legjobb állapotban megmaradt magyarországi dzsámi és minaret.

9 Memi pasa fürdőjének romjai
A török kori fürdőkultúra emléke Pécs török kori városképéhez szorosan hozzátartoztak a többkupolás fürdőépületek. Evlia Cselebi török utazó a a XVII. század második felében három ilyen fürdőt is említ Pécsett, közülük csak az egyik romjai láthatók ma a Ferencesek temploma mellett.

10  Bazilika és püspökség Székesegyház Püspöki Pincészet Dómmúzeum

11 Székesegyház: Püspöki Pincészet: Szent Péter és Pál Bazilika
A pécsi püspökség székhelye, amelyet Szent István király alapított 1009-ben. Püspöki Pincészet: A pécsi egyházmegye legjobb borai Négy dunántúli borvidék - a pécsi, tolnai, szekszárdi és a villányi - boraiból kóstolhat itt a látogató.

12 Dómmúzeum: Festett, figurális faragványok a XII. századból
A Dóm kőtár felidézheti a szemlélőben kulturális örökségünk egykori teljességét, amiből ezer év viszontagságai között a középkori templomépítészet európai szintű művészetéből e töredékek maradtak meg számunkra.

13 Múzeumok Bábmúzeum Csontváry Múzeum Martyn Ferenc gyűjtemény
Mecseki Bányászati Múzeum Néprajzi Múzeum Szabó Marcipán Múzeum Természettudományi Múzeum Várostörténeti Múzeum Vasarely Múzeum Zsolnay Múzeum

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések