Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Andalits Alexandra. Cella Septichora Látogatóközpont Apáca utcai sírépítmények Ókeresztény Mauzóleum.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Andalits Alexandra. Cella Septichora Látogatóközpont Apáca utcai sírépítmények Ókeresztény Mauzóleum."— Előadás másolata:

1 Andalits Alexandra

2 Cella Septichora Látogatóközpont Apáca utcai sírépítmények Ókeresztény Mauzóleum

3  1975-1976-ban tárták fel az ország akkor legnagyobb és legjelentősebb ókeresztény sírépítményét, a mauzóleumot.  A világörökség részét jelentő mauzóleum festményeit és a szarkofágot a legkorszerűbb módszerekkel restaurálták és védőépülettel biztosították további megóvásukat és fennmaradásukat.

4  1958-ban tárták, a könyvtár udvarán folytatott építkezés közben  Közelében egy festetlen sírkamrát és több egyszerű sírt is feltártak.  Az udvar déli oldalán egy csoportos temetkezési hely (kripta) került elő, 14 sírral.  A rómaiak távozása után, a népvándorlás idején a sírokat feldúlták, kirabolták, csak néhány maradt közülük érintetlen.

5  Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.  Rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

6  Gázi Kászim pasa dzsámija  Jakováli Hasszán pasa dzsámija  Memi pasa fürdőjének romjai

7  Hazánk legnagyobb török kori emléke  A Széchenyi tér közepén álló monumentális épület 23 méter magas kupolájával, szamárhátíves ablakaival uralja a teret. Különösen az esti órákban, belülről halvány fénnyel megvilágítva, sajátos szépségével hívja fel magára a figyelmet.

8  Dzsámi és minaret, mely ma is imahely  A százötven éves török megszállás (1526-1686) korából a legjobb állapotban megmaradt magyarországi dzsámi és minaret.

9  A török kori fürdőkultúra emléke  Pécs török kori városképéhez szorosan hozzátartoztak a többkupolás fürdőépületek. Evlia Cselebi török utazó a a XVII. század második felében három ilyen fürdőt is említ Pécsett, közülük csak az egyik romjai láthatók ma a Ferencesek temploma mellett.

10  Székesegyház  Püspöki Pincészet  Dómmúzeum

11 Székesegyház:  Szent Péter és Pál Bazilika  A pécsi püspökség székhelye, amelyet Szent István király alapított 1009-ben. Püspöki Pincészet:  A pécsi egyházmegye legjobb borai  Négy dunántúli borvidék - a pécsi, tolnai, szekszárdi és a villányi - boraiból kóstolhat itt a látogató.

12 Dómmúzeum:  Festett, figurális faragványok a XII. századból  A Dóm kőtár felidézheti a szemlélőben kulturális örökségünk egykori teljességét, amiből ezer év viszontagságai között a középkori templomépítészet európai szintű művészetéből e töredékek maradtak meg számunkra.

13  Bábmúzeum  Csontváry Múzeum  Martyn Ferenc gyűjtemény  Mecseki Bányászati Múzeum  Néprajzi Múzeum  Szabó Marcipán Múzeum  Természettudományi Múzeum  Várostörténeti Múzeum  Vasarely Múzeum  Zsolnay Múzeum

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Andalits Alexandra. Cella Septichora Látogatóközpont Apáca utcai sírépítmények Ókeresztény Mauzóleum."

Hasonló előadás


Google Hirdetések