Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A légzőszervrendszer betegségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A légzőszervrendszer betegségei"— Előadás másolata:

1 A légzőszervrendszer betegségei

2 A légzőszervrendszer vizsgálati módszerei
A légzőszervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüdőszűrés”. Ezzel a képalkotó eljárással felismerhetők a tüdő esetleges elváltozásai, így a rákos daganatok és a tuberkulózis baktérium okozta gyulladásos gócok. Az esetleges elváltozások korai felismerését, pontosabb kórkép megállapítását teszi lehetővé a mágneses magrezonanciás tomográfia (MMR, MRI). Ezekkel a berendezésekkel nagy felbontású rétegfelvételeket lehet készíteni, anélkül hogy a szervezet károsodna.

3 MRI: Felvétele:

4 Röntgen A légzőszervrendszer betegségeinek felderítésében fontos szerepe van a röntgenkészülékkel végzett vizsgálatnak, amely során röntgensugarakkal átvilágítják a mellkast. A röntgenfelvételen a csontok fehérnek, az egyéb szövetek szürkének látszanak. A felvétel elemzésével megállapítható, hogy nincs-e valamilyen daganat vagy gyulladásos góc a légző szervekben. A vizsgálaton meghatározott időszakonként kötelező megjelenni a súlyos betegségek kialakulásának megelőzése érdekében. A vizsgálat során kismértékű, veszélytelen sugárterhelés éri csak a szervezetet

5 Röntgenfelvétel

6 Dohányzás A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedélye az embereknek. A dohányfüstben található szén-monoxid kötődik a vörösvértestek hemoglobinjához, ezáltal gátolja az oxigénszállítást. A légutakban és a léghólyagocskákban lerakodó kátrányos égéstermékek erősen rákkeltő hatásúak. Magyarországon évente mintegy 30 ezer ember hal meg daganatos betegség következtében, és mintegy harmaduk tüdőrákban. A tüdőrákos betegek nagy része az erős dohányosok közül kerül ki.

7 MMR, egy dohányos ember tüdejéről

8 A légzőszervrendszer gyakori betegségei:

9 Nátha Vírusos eredetű, enyhe lefolyású betegség, amely az orrüreg nyálkahártyájának gyulladásával, fokozott nyálkatermeléssel, torokfájással jár.

10 Szénanátha A belélegzett levegőben levő porszennyeződés, állati szőr, virágpor stb. által kiváltott allergiás eredetű betegség. Orrfolyással, könnyezéssel jár.

11 Asztma A hörgőrendszer allergiás betegsége, amelyet a szénanáthához hasonló anyagok válthatnak ki. A hörgőcskékben található simaizmok összehúzódása és a fokozott nyálkatermelés miatt légzési nehézségek alakulnak ki.

12 Tüdőgyulladás Magas lázzal, erős köhögéssel járó súlyos betegség. Baktériumok és vírusok is okozhatják.

13 Tüdőtágulás Nehéz légzéssel, légszomjjal járó súlyos betegség. Oka, hogy a tüdő léghólyagocskák fala átszakad, ami miatt csökken a légző felület. Kialakulásának hátterében legtöbbször a dohányzás áll.

14 Tuberkulózis Cseppfertőzéssel terjedő, súlyos betegség. A kórokozó baktérium legtöbbször a tüdő szöveteit támadja meg, gyulladásos gócokat alakít ki, aminek következtében a fertőzött szövet elhal. Alultáplált, rossz körülmények között élő emberekben gyakrabban alakul ki. Oltással (BCG) lehet védekezni ellene. A BCG-oltás hazánkban kötelező.

15 Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu
Köszönöm a figyelmet! Forrás:

16 MRI MR - mágnesrezonanciás vizsgálat
Az MR ionizáló (röntgen) sugárzás nélkül képes az atomokban található protonok mágneses rezonanciáját felhasználva a CT-hez hasonló részletgazdag, keresztmetszeti képeket készíteni. A műszer két fő működési eleme a mágneses tér és a nagyfrekvenciás rádióhullám. A kettő összehangolt működésével tapogatják le a szervezetben a hidrogén atomok helyét. Mivel a csont, az izom, az agy és egyéb szövetekben a hidrogén eloszlása nem egyenletes, de az egyes szövetekre jellemző, igen részletgazdag képet tudunk az MR segítségével készíteni. Az MR elsősorban a lágyrészek, hasi-mellkasi szervek, agy vizsgálatára alkalmas.

17 Hátránya Az MR hátránya, hogy klausztrofóbiában (bezártsági félelem) szenvedők nem vagy csak igen nehezen vizsgálhatóak, tekintettel arra, hogy a vizsgálat egy szűk csőben történik, miközben a cső körül forgó alkatrészek igen erős hanghatást keltenek. A modern MR készülékek egyik fő fejlődési iránya éppen ezért a cső rövidítése.


Letölteni ppt "A légzőszervrendszer betegségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések