Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A légz ő szervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüd ő sz ű rés”. Ezzel a képalkotó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A légz ő szervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüd ő sz ű rés”. Ezzel a képalkotó."— Előadás másolata:

1

2  A légz ő szervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüd ő sz ű rés”. Ezzel a képalkotó eljárással felismerhet ő k a tüd ő esetleges elváltozásai, így a rákos daganatok és a tuberkulózis baktérium okozta gyulladásos gócok.  Az esetleges elváltozások korai felismerését, pontosabb kórkép megállapítását teszi lehet ő vé a mágneses magrezonanciás tomográfia (MMR, MRI). Ezekkel a berendezésekkel nagy felbontású rétegfelvételeket lehet készíteni, anélkül hogy a szervezet károsodna.

3  MRI: Felvétele:

4  A légz ő szervrendszer betegségeinek felderítésében fontos szerepe van a röntgenkészülékkel végzett vizsgálatnak, amely során röntgensugarakkal átvilágítják a mellkast.  A röntgenfelvételen a csontok fehérnek, az egyéb szövetek szürkének látszanak. A felvétel elemzésével megállapítható, hogy nincs-e valamilyen daganat vagy gyulladásos góc a légz ő szervekben.  A vizsgálaton meghatározott id ő szakonként kötelez ő megjelenni a súlyos betegségek kialakulásának megel ő zése érdekében.  A vizsgálat során kismérték ű, veszélytelen sugárterhelés éri csak a szervezetet

5

6  A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedélye az embereknek. A dohányfüstben található szén- monoxid köt ő dik a vörösvértestek hemoglobinjához, ezáltal gátolja az oxigénszállítást.  A légutakban és a léghólyagocskákban lerakodó kátrányos égéstermékek er ő sen rákkelt ő hatásúak. Magyarországon évente mintegy 30 ezer ember hal meg daganatos betegség következtében, és mintegy harmaduk tüd ő rákban.  A tüd ő rákos betegek nagy része az er ő s dohányosok közül kerül ki.

7

8

9  Vírusos eredet ű, enyhe lefolyású betegség, amely az orrüreg nyálkahártyájának gyulladásával, fokozott nyálkatermeléssel, torokfájással jár.

10  A belélegzett leveg ő ben lev ő porszennyez ő dés, állati sz ő r, virágpor stb. által kiváltott allergiás eredet ű betegség. Orrfolyással, könnyezéssel jár.

11  A hörg ő rendszer allergiás betegsége, amelyet a szénanáthához hasonló anyagok válthatnak ki. A hörg ő cskékben található simaizmok összehúzódása és a fokozott nyálkatermelés miatt légzési nehézségek alakulnak ki.

12  Magas lázzal, er ő s köhögéssel járó súlyos betegség. Baktériumok és vírusok is okozhatják.

13  Nehéz légzéssel, légszomjjal járó súlyos betegség. Oka, hogy a tüd ő léghólyagocskák fala átszakad, ami miatt csökken a légz ő felület. Kialakulásának hátterében legtöbbször a dohányzás áll.

14  Cseppfert ő zéssel terjed ő, súlyos betegség. A kórokozó baktérium legtöbbször a tüd ő szöveteit támadja meg, gyulladásos gócokat alakít ki, aminek következtében a fert ő zött szövet elhal. Alultáplált, rossz körülmények között él ő emberekben gyakrabban alakul ki. Oltással (BCG) lehet védekezni ellene. A BCG-oltás hazánkban kötelez ő.

15 Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu

16  MR - mágnesrezonanciás vizsgálat  Az MR ionizáló (röntgen) sugárzás nélkül képes az atomokban található protonok mágneses rezonanciáját felhasználva a CT-hez hasonló részletgazdag, keresztmetszeti képeket készíteni. A m ű szer két f ő m ű ködési eleme a mágneses tér és a nagyfrekvenciás rádióhullám. A kett ő összehangolt m ű ködésével tapogatják le a szervezetben a hidrogén atomok helyét. Mivel a csont, az izom, az agy és egyéb szövetekben a hidrogén eloszlása nem egyenletes, de az egyes szövetekre jellemz ő, igen részletgazdag képet tudunk az MR segítségével készíteni. Az MR els ő sorban a lágyrészek, hasi-mellkasi szervek, agy vizsgálatára alkalmas.

17  Az MR hátránya, hogy klausztrofóbiában (bezártsági félelem) szenved ő k nem vagy csak igen nehezen vizsgálhatóak, tekintettel arra, hogy a vizsgálat egy sz ű k cs ő ben történik, miközben a cs ő körül forgó alkatrészek igen er ő s hanghatást keltenek. A modern MR készülékek egyik f ő fejl ő dési iránya éppen ezért a cs ő rövidítése.


Letölteni ppt " A légz ő szervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüd ő sz ű rés”. Ezzel a képalkotó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések