Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Porckorongsérv (discus hernia). Leírás A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok kitüremkedését nevezzük, ami az gerincvelő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Porckorongsérv (discus hernia). Leírás A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok kitüremkedését nevezzük, ami az gerincvelő."— Előadás másolata:

1 Porckorongsérv (discus hernia)

2 Leírás A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok kitüremkedését nevezzük, ami az gerincvelő ill. az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzészavar, bénulás. reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelési és székelési zavarok) okozhat, de maradhat tünetmentes is.

3 Tünetek Kisugárzó fájdalom Izomgyengeség Érzészavar Reflexcsökkenés ill. –kiesés Vegetatív zavarok

4 Kezelés Gyógyszeres kezelés Fizikoterápia Gerinctorna Segédeszközök Műtéti kezelés endoszkópos gerincműtét

5 Agyvelőgyulladás (encephalitis)

6 Tünetek Láz Fejfájás Gyengeség Rohamok Nyak, végtag merevség Fertőző szivacsos agyvelőgyulladás

7 Kezelés Tünettől függő

8 Agyhártyagyulladás (meningitis)

9 Okai Az agyhártyagyulladás leggyakoribb okozói (a parazitákat is ideszámítva) mikroorganizmusok, amik a vérkeringés útján kerülnek az agy- gerincvelői folyadékba. A leggyakoribb kórokozó egy viszonylag veszélytelen vírus, az általa okozott agyhártyagyulladás általában néhány napon belül elmúlik. A második leggyakrabban észlelt esetek csoportja bakteriális eredetű. Ez igen veszélyes, sokszor halállal is jár.

10 Tünetek Fejfájás Megváltozott tudatállapot Hangiszony Fényiszony Merevség Láz Pontszerű vérzés

11 Kezelése Antibiotikumok Szteroidok Virális agyhártyagyulladás Gombák okozta agyhártyagyulladás

12 Idegbecsípődés (isiász)

13 Okai Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak, isiász alakulhat ki.

14 Kezelése Holisztikus állapotfelméréssel kezdődik, majd a probléma oldásához megfelelő masszázstechnikát alkalmazok. Ezek után, ha szükséges akkor mobilizációt (orvosi gyógymasszőr kimozgatás) és manipulációt (csontkovácsolás, csontrakás). Minden alkalommal arra törekszem, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és azt meg is szüntessük.

15 Linkek Porckorongsérv Agyvelőgyulladás Agyhártyagyulladás Isiász

16 Köszönöm a figyelmet. Készítette: Seres Laura 10.b


Letölteni ppt "Porckorongsérv (discus hernia). Leírás A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok kitüremkedését nevezzük, ami az gerincvelő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések