Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia"— Előadás másolata:

1 Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia

2 Rövid leirás. A gerincet csigolya és a közöttük elhelyezkedő porckorongok alkotják. Ezek a porckorongok stabilitást és rugalmasságot biztosítanak a gerinc számára. A gerinc teljes hosszán az egy-egy csigolyák között futó szalagok is segítik a mozgást.folyköv

3 A porckorongsérv azt jelenti, hogy a csigolyák között a porckorong fala meggyengül, és a testsúly nyomásától a porckorong kipréselödik a csigolyák közül. Mivel a gerincvelö és az idegek a csigolyák és a porckorongok mellett haladnak el, a kitüremkedö porckorongsérv ezeket elnyomhatja.

4 Előfordulás. 10-ből 8 ember szenved életében egy alkalommal komolyabb deréktáji fájdalomtól és minden ötödik ember alsó végtagba is sugárzó fájdalmat is tapasztal. A krónikus lumbalis gerincfájdalom az átmeneti munkaképtelenség leggyakoribb oka. Az összes krónikus beteg 10%-a ágyéki gerincbajban szenved. Szintén gyakori a karokba sugárzó fájdalmat okozó nyaki porckorongsérv, a háti szakasz sérve azonban viszonylag ritka.

5 Okok. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok szerepe a gerincoszlop rugalmasságában ill. hajlékonyságában (mobilitásában) van, követi a gerinc mozgásait - előrehajláskor hátrafelé, míg hátrahajláskor előre mozdul el.

6   A porkorongok egy középső kocsonyás magból (nucleus pulposus) és azt körbe vevő rostos gyűrűből (annulus fibrosus) állnak. A kocsonyás mag víztartalma az élet folyamán fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és magasságukból (ebben alkati - genetikai tényezők is szerepet játszanak). Ez közvetve szerepet játszik a csigolyák és csigolya közti ízületek meszesedésében (spondylosis ill. spondylarthrosis). Azonban a rostos gyűrű is rugalmatlanabbá válik és sérülésekre könnyebben szakad.

7 A szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosulhat
. A szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosulhat. Az előboltosulás enyhe formáját prolapsusnak, míg kifejezett formáját herniának (sérv) nevezzük. Ebben az esetben a sérvesedett rész még magától visszahúzódhat. Azonban súlyos esetben a sérvesedett rész kapcsolata megszakad a központi kocsonyás maggal ("kiszakad a sérv") és ez a kiszakadt rész a gerincűrben marad.

8 Tünetek. Kisugárzó fájdalom, ami a háti sérvek övszerűen a mellkas-, ill. hasi tájra sugároznak gyakran belszervi betegséget utánozva.   Izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti. Érzészavar, ami részben csökkent érzésben, ill. eltérő érzésben - pl. zsibbadás - nyilvánul megReflexcsökkenés ill. -kiesés   Vegetatív zavarok: vizelet- és székletindítási és -tartási problémák (az ágyéki és háti sérvek esetében fordulhatnak elő).

9 Kórlefolyás. A porckorongsérvek által kiváltott, a végtagokba sugárzó fájdalmat egyéb kórképek is kiválthatnak: Kisízületi blokk: a csigolyanyúlványok között kisízületek biztosítják a csigolyák közötti kapcsolatot és ezek pl. porckorongsérv esetében kificamodnak és a reflexes izom-összehúzódás következtében a kóros helyzetben rögzülnek. Ez is okozhat végtagba sugárzó fájdalmat, azonban ez szétterjedő és ritkán húzódik le a végtag teljes hosszában ill. nem jár neurológiai tünetekkel és nyújtási tünettel.

10 Gerinccsatorna szűkület: az általában már veleszületetten szűkebb gerinccsatornát az idők folyamán kialakuló kisizületi "meszesedések" tovább szűkítik. Általában mindkét végtagba sugárzó fájdalom jelentkezik ill. alsóvégtagok esetében jellegzetes a járáskor kialakuló fájdalom az alsóvégtagokban ami pihenésre szűnik.     Az alsó végtagokba sugárzó fájdalmat okozhat még a sacroileitis is (a medence ill. gerincoszlop találkozásánál található izület gyulladását jelenti). Jellegzetessége az éjszakai, gyakran mindkét alsóvégtagba sugárzó fájdalom és az ízület nyomásérzékenysége.

11 Diagnózis Röntgen - kétirányú gerincröntgen során porckorongsérv esetén a csigolyák közötti rés beszűkülhet. Ezenkívül egyéb kórképek elkülönítésében használjuk. CT (computer tomograph): pontosan megítélhetjük a porckorongsérv és ideggyök viszonyát. Általában az ágyéki gerincszakasz vizsgálatára alkalmasabb, mint a nyaki szakaszéra MRI (mágneses rezonancia vizsgálat): a porckorongsérvek kimutatására legalkalmasabb vizsgálat. Elvégzése azonban csak akkor indokolt, ha a tünetek alapján az esetlegesen kimutatott porckorongsérvnek műtéti indikációja is van. Ugyanis porckorongsérvek sok esetben tünetmentesek!

12 Kezelés Fektetés kímélő testhelyzetben kemény alapú fekhelyen (csak néhány napig!)   Gyógyszeres kezelés: fájdalomcsillapítás izomlazítók (a fájdalmat sokszor fokozó kóros izom-összehúzódás oldása révén fejti ki fájdalomcsillapító hatását). A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális ill. izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.folyt-

13 Fizikoterápia - nem annyira az akut, mint a krónikus fájdalom kezelésében lehet létjogosultága.   Gerinctorna - ez szintén krónikus esetben ill. a panaszok megelőzésében játszik szerepet. Hosszú távon a legfontosabb szereppel bír!   Segédeszközök (gerincfűző, medenceöv) használata. Folyamatos viselése nem javasolt a gerinc izmainak esetleges sorvadása miatt.   Műtéti kezelés az alábbi esetekben jön szóba: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében CT/MRI-vel igazolt porckorongsérv áll.

14 Megelőzés A porckorongsérv (gerincsérv) kialakulásának megelőzése nem egyszerű. Biztos, hogy a rendszeres sport, méginkább a mély hátizmokat erősitő gyógytorna ilyen hatású.   Szintén fontos a munkahelyi ergonómiai szabályok betartása, illetve az ágy, pontosabban a matrac optimális kiválasztása.

15 Hasznos tudnivalók A műtéti kezelés sok esetben nem jelent végleges megoldást, mivel a műtét megbontja a gerincoszlop stabilitását, a műtéti területen hegesedés léphet fel, a porckorongsérv kiújulhat, a műtéti területnek megfelelően gyulladás (pl. discitis) léphet fel, melyek sokszor hasonló panaszokat okozhatnak, mint maga a sérv. Ezért nagyon fontos, hogy műtétet csak megfelelő esetben végezzünk.   A porckorongsérv konzervatív kezelését reumatológus és neurológus végzi, míg műtétet idegsebészek és ortopédusok végeznek.   Porckorongsérv esetében meg kell tanulni azt hogyan kímélhetjük gerincünket (pl. ne emeljünk hajlott gerinccel!) megelőzendő a rosszabbodást.  

16 Köszönjük Hogy végignéztétek!


Letölteni ppt "Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések