Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Mester Fruzsina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Mester Fruzsina"— Előadás másolata:

1 Készítette: Mester Fruzsina
A viszér Készítette: Mester Fruzsina

2 A visszeresség, az alsó végtagon a felszíni vénás rendszer egyes szakaszainak a tágulata. A viszér egyfajta gyűjtőnév,mely egy érfajtát takar,de viszérnek nevezzük azokat az ereket is,melyek annyira kitágultak,hogy szabad szemmel láthatóak. A viszeres lábat kidudorodó, kanyargó, kék vagy bordó erek borítják. Ha már valakinek egyszer volt vele problémája, akkor élete során szinte biztos, hogy újra felbukkan.

3 Kialakulása Az érfalak nem kellő rugalmassága és a vér visszaáramlást megakadályozó billentyűk nem megfelelő működése. Felszíni és a mélyvénás rendszert összekötő vénák billentyűinek hibája Kialakulást elősegítik: Elhízás Örökletes tényezők Tartós székrekedés Gyenge izmok Sok állás Magas sarkú cipő

4 Tünetei Fájdalom Feszültség Fáradt lábak Zsibbadás Éjszakai lábgörcsök
Viszketés

5 Következményei A tágult visszerekben trombózis, gyulladás keletkezhet,későbbiekben a bőr rossz vérellátása miatt a végtagon fekély is kialakulhat. Ha az erekben szép piros vér helyett egy sűrűbb massza folyik,akár egy egész ér is elzáródhat, így leállhat az egész láb vérkeringése, ez a láb amputációját jelentheti. Ha egy megalvadt vérrög leszakad, és eljut a keringéssel a tüdőig akkor tüdőembóliát okozhat.

6 A viszér nem csupán esztétikai probléma
A viszér nem csupán esztétikai probléma. Ha lábak vérellátása nem megfelelő az gondot okozhat a bőr az izmok és a szövetek táplálásában is. Ez hosszú távon fekélyesedéshez és a bőr elhalásához vezethet. A szöveteket nem tudja a szervezet tisztán tartani, a bomlástermékeket elszállítani, remek táptalajt biztosítva ezzel az alvadt vérben tanyázó kórokozóknak.

7 Megelőzése A rendszeres mozgás Helyes ülőhelyzet Szűk ruházat kerülése
Lapos sarkú cipő Felesleges kilók leadása Hidegvizes lábzuhany

8 Kezelése Életmód váltás (A tünetek korai észrevétele esetén)
Gyógyszeres kezelés ( előre haladotabb stádium) Injekciós kezelelés Viszérműtét

9 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Készítette: Mester Fruzsina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések