Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Idegrendszeri betegségek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Idegrendszeri betegségek"— Előadás másolata:

1 Idegrendszeri betegségek
Agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, gerincsérv, idegbecsípődés

2 AGYVELŐGYULLADÁS Az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. Agy akut gyulladása, amikor az agy neki nyomódik a koponyának, és gyakran halált is okozhat.

3 Tünetek Láz, fejfájás, gyengeség, rohamok Tarkókötöttség
Agy védekező működés  fertőzés megszüntetése

4 Felismerés Felnőtteknél: hirtelen láz, fejfájás, zavartság, rohamok
Gyerekeknél: ingerlékenység, étvágytalanság, láz Merev nyak  agyat borító agyhártya irritációja okozza  agyvelő- vagy agyhártyagyulladás Gerincfolyadék megvizsgálása gerinccsapolás CT < MRI  jobb felbontású kép Diagnózis felállítása: polimeráz láncreakcióval felsokszorozzák a fertőzésért felelős vírus RNS-ét vagy DNS-ét.

5 Kezelés Kipróbált vírus ellenes szerek  herpeszes agyvelőgyulladás ellen Géppel való lélegeztetés Van aki teljesen meggyógyul, de van akinek maradványtünetei alakulhatnak ki. Megelőzés  kullancsok elleni védekezés ( riasztószerek, védőöltözetek ) Védőoltások

6 Képek A kettős fonalú DNS-t, 95-98 oC-ra való melegítés révén két egyfonalas szálra (mintára) választják szét. A keveréket 37 oC-ra hűtik le. A primerek a DNS komplementer szálvégeihez kapcsolódnak 72 oC-ra való felmelegítéssel (amely hőmérséklet a Taq DNS-polimeráz számára optimális) elősegítik új DNS-szálak enzimazikus szintézisét a meglévő minták alapján. A keveréket újból felmelegítik, hogy az újonnan keletkezett DNS-szálakat társaiktól ismét elválasszák. A hűtési és melegítési folyamatot megismétlik. Minden egyes ilyen ciklus során a DNS-szálak megduplázódnak. 25 ciklus után több mint egymillió DNS-másolat keletkezik.

7 AGYHÁRTYAGYULLADÁS Meningitis
Az agyhártyának vagy agyburoknak azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyának a gyulladásos megbetegedése.

8 Okai 2 fő csoport Vírusok, gombák, baktériumok,paraziták
Élő kórokozókkal történt fertőzés okozta gyulladás Egyéb kórokozók által kiváltott nem fertőzéses gyulladás (rákbetegség, a koponya fizikai sérülése, sugárzások, bizonyos vegyi anyagok, gyógyszerek, kábítószerek)

9 Tünetek Rendkívül erős fejfájás Nyakmerevség Hirtelen magas láz
Megváltozott elmeállapot Idegrendszeri görcsök Tudatzavar Fény- és hangiszony Idegesség Csecsemőknél: kutacsok megduzzadása A kezdeti tünetek az influenzával is összekeverhetők.

10 Következményei Bakteriális agyhártyagyulladás
Többnyire halálos, de ez függ a pontos októl és a beteg életkorától Csecsemők: halálozás  20-30%-ban Nagyobb gyerekek: halálozás  2%-ban Felnőttek: halálozás  19-37%-ban Okok: Kórokozók agy-gerincvelői folyadékban való megjelenéséig eltelt idő Betegség súlyossága Öntudat szintje Agy-gerincvelői folyadékban lévő fehérvérsejtek száma

11 Siketségig menő hallásvesztés Értelmi fogyatékosság Epilepszia
Tanulási és viselkedési zavarok Agyhártyagyulladás hagyja maga után a gyerekek 15%-ában és a felnőttek 33%-ában.

12 Kezelése Alacsony vérnyomás, vagy sokkos állapot esetén  antibiotikumok intravénás gyógyszeradagolással, lélegeztetés Legismertebb gyógyszer: benzilpenicillin Rohamok  antiepilektumok Vízfejűség  agy-gerincvelői folyadék lecsapolása és ennek megfelelő elvezetése

13 Megelőzés Rövid távra: antibiotikumokkal Hosszútávra: védőoltással

14 GERINCSÉRV Az emberi gerinc a teljes test tartóoszlopa. Felépítését tekintve csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, stabilitást és rugalmasságot biztosítván. A mozgásban segédkeznek még a gerinc teljes hosszán és az 1-1 csigolya között futó szalagok is. A gerincsérv nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető.

15 Kialakulása Porckorongok
Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső részen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, megsértheti az ideggyököket. Gerincsérv=Porckorongsérv Puhább belső rész - Biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Erősebb, kemény külső rész

16 Tünetei Nagy fájdalom (  hol? Milyen típusú?  gerinc mely részén sérült a porckorong és hol nyomja az idegeket  nyaki, háti, deréktáji) Jelentkezhet: hirtelen, rossz mozdulat során … növekedhet lassan, fokozatosan Legjellegzetesebb: kisugárzások Deréktáj: alsóvégtagok felé, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés, izomműködési zavar Nyaktáj: a kar felé, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozott Akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

17 Kezelése Sok tényezőt kell tudnia a kezelőorvosnak:
Sugárzások iránya. Akadályozza-e a sérv a vizeletürítést vagy a szabad székelést? Mióta észlelhető a fájdalom? Mozgatásra miként reagál a beteg? Röntgen … CT, MRI, gerinccsapolás, tapintásos módszer !!! Súlyosabb eseteknél  műtét, de ez kevésbé fordul elő  alternatív, otthoni módszerek segítségével rövid időn belül visszahúzódik Hatásos, javasolt: Pihenés, kemény fekhely, párnákkal való kitámasztás, kímélő életmód, egyénre szabott otthon is végezhető gyógytorna

18 Képek

19 IDEGBECSÍPŐDÉS Isiász, lumbágó
Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak idegbecsípődésről beszélünk.

20 Fajtái 2 tipikus fajtája van Egyszerre kialakulhat mindkét fajtája.
Maga az ideg szál elmozdul  Ekkor nehéz helyretenni az ideget, ugyanis a manipuláció csak a csontokra hat. Ilyenkor ajánlott energetikai kezelést végezni. Csigolyatest nyomja a gerincből kilépő ideget  Könnyen kezelhető, közvetlen az idegbecsípődés után, illetve ha a gyulladás már csökkenőben van.

21 Tünetei Rendkívül nagy fájdalom
Legjellemzőbb: mozgás koordináció valamiféle degradációt szenved. (Csípő esetén pl.: fájdalmas lesz, vagy teljesen ellehetetlenül a járás. Hátnál pedig még az ágyból való felkeléshez is nagy lelki erő kell a fájdalmak elviseléséhez.) Általánosak,összekeverhetők súlyosabb betegségekkel.

22 Kezelése Nagy problémát okoz  gyors megoldás, hatásos gyógyszer
Türelem, pihenés Különböző, részben ellentétes cikket írtak gyógymasszőrök és természetgyógyászok

23 Gyógymasszőr: Természetgyógyász:
„Gyógyítható, de nem kezelhető, mert bármikor kiújulhat, akár egy tüsszentés alkalmával is, ilyenkor még a levegővétel is fájdalommal járhat.” Természetgyógyász: „Teljes mértékben gyógyítható a kínai manuálterápiával. Az idegbecsípődés a csigolyák elmozdulásától az ízületi tokok elgyengülésére vezethető vissza. Ennek megerősítésére kiválóan alkalmas a cápaporc kapszula, ami az ízületi tokot újra feszessé teszi. De csak a kezelés után, amikor az elmozdult csigolyákat helyreigazítják.”

24 Fájdalomcsillapítás Zuhanyzás után 1 db csalánlevéllel a fájdalmas területet bedörzsölöd, ez egy villanykezelés szerű vibrálást csinál és néha már az első bedörzsölés után megszűnik a fájdalom.

25 Források Wikipedia.hu webbeteg.hu Hazipatika.hu

26 Köszönöm a figyelmet ! Készítette: Biró Vivien, 10.a


Letölteni ppt "Idegrendszeri betegségek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések