Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. 

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. "— Előadás másolata:

1

2  Az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust.  Agy akut gyulladása, amikor az agy neki nyomódik a koponyának, és gyakran halált is okozhat.

3  Láz, fejfájás, gyengeség, rohamok  Tarkókötöttség  Agy védekező működés  fertőzés megszüntetése

4  Felnőtteknél: hirtelen láz, fejfájás, zavartság, rohamok  Gyerekeknél: ingerlékenység, étvágytalanság, láz  Merev nyak  agyat borító agyhártya irritációja okozza  agyvelő- vagy agyhártyagyulladás  Gerincfolyadék megvizsgálása  gerinccsapolás  CT < MRI  jobb felbontású kép  Diagnózis felállítása: polimeráz láncreakcióval felsokszorozzák a fertőzésért felelős vírus RNS-ét vagy DNS-ét.

5  Kipróbált vírus ellenes szerek  herpeszes agyvelőgyulladás ellen  Géppel való lélegeztetés  Van aki teljesen meggyógyul, de van akinek maradványtünetei alakulhatnak ki.  Megelőzés  kullancsok elleni védekezés ( riasztószerek, védőöltözetek )  Védőoltások

6 A kettős fonalú DNS-t, 95-98 o C-ra való melegítés révén két egyfonalas szálra (mintára) választják szét. A keveréket 37 o C-ra hűtik le. A primerek a DNS komplementer szálvégeihez kapcsolódnak 72 o C-ra való felmelegítéssel (amely hőmérséklet a Taq DNS- polimeráz számára optimális) elősegítik új DNS-szálak enzimazikus szintézisét a meglévő minták alapján. A keveréket újból felmelegítik, hogy az újonnan keletkezett DNS- szálakat társaiktól ismét elválasszák. A hűtési és melegítési folyamatot megismétlik. Minden egyes ilyen ciklus során a DNS-szálak megduplázódnak. 25 ciklus után több mint egymillió DNS-másolat keletkezik.

7  Meningitis  Az agyhártyának vagy agyburoknak azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyának a gyulladásos megbetegedése.

8  2 fő csoport  Vírusok, gombák, baktériumok,paraziták Élő kórokozókkal történt fertőzés okozta gyulladás Egyéb kórokozók által kiváltott nem fertőzéses gyulladás (rákbetegség, a koponya fizikai sérülése, sugárzások, bizonyos vegyi anyagok, gyógyszerek, kábítószerek)

9  Rendkívül erős fejfájás  Nyakmerevség  Hirtelen magas láz  Megváltozott elmeállapot  Idegrendszeri görcsök  Tudatzavar  Fény- és hangiszony  Idegesség  Csecsemőknél: kutacsok megduzzadása  A kezdeti tünetek az influenzával is összekeverhetők.

10  Bakteriális agyhártyagyulladás › Többnyire halálos, de ez függ a pontos októl és a beteg életkorától  Csecsemők: halálozás  20-30%-ban  Nagyobb gyerekek: halálozás  2%-ban  Felnőttek: halálozás  19-37%-ban › Okok:  Kórokozók agy-gerincvelői folyadékban való megjelenéséig eltelt idő  Betegség súlyossága  Öntudat szintje  Agy-gerincvelői folyadékban lévő fehérvérsejtek száma

11  Siketségig menő hallásvesztés  Értelmi fogyatékosság  Epilepszia  Tanulási és viselkedési zavarok Agyhártyagyulladás hagyja maga után a gyerekek 15%-ában és a felnőttek 33%-ában.

12  Alacsony vérnyomás, vagy sokkos állapot esetén  antibiotikumok intravénás gyógyszeradagolással, lélegeztetés  Legismertebb gyógyszer: benzilpenicillin  Rohamok  antiepilektumok  Vízfejűség  agy-gerincvelői folyadék lecsapolása és ennek megfelelő elvezetése

13  Rövid távra: antibiotikumokkal  Hosszútávra: védőoltással

14  Az emberi gerinc a teljes test tartóoszlopa. Felépítését tekintve 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, stabilitást és rugalmasságot biztosítván. A mozgásban segédkeznek még a gerinc teljes hosszán és az 1-1 csigolya között futó szalagok is.  A gerincsérv nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető.

15  Porckorongok  Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső részen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, megsértheti az ideggyököket.  Gerincsérv=Porckorongsérv Erősebb, kemény külső rész Puhább belső rész - Biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét.

16  Nagy fájdalom (  hol? Milyen típusú?  gerinc mely részén sérült a porckorong és hol nyomja az idegeket  nyaki, háti, deréktáji)  Jelentkezhet: hirtelen, rossz mozdulat során … növekedhet lassan, fokozatosan  Legjellegzetesebb: kisugárzások  Deréktáj: alsóvégtagok felé, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés, izomműködési zavar  Nyaktáj: a kar felé, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozott Akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

17  Sok tényezőt kell tudnia a kezelőorvosnak:  Sugárzások iránya. Akadályozza-e a sérv a vizeletürítést vagy a szabad székelést? Mióta észlelhető a fájdalom? Mozgatásra miként reagál a beteg?  Röntgen … CT, MRI, gerinccsapolás, tapintásos módszer !!!  Súlyosabb eseteknél  műtét, de ez kevésbé fordul elő  alternatív, otthoni módszerek segítségével rövid időn belül visszahúzódik  Hatásos, javasolt:  Pihenés, kemény fekhely, párnákkal való kitámasztás, kímélő életmód, egyénre szabott otthon is végezhető gyógytorna

18

19  Isiász, lumbágó  Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak idegbecsípődésről beszélünk.

20  2 tipikus fajtája van  Egyszerre kialakulhat mindkét fajtája. Csigolyatest nyomja a gerincből kilépő ideget  Könnyen kezelhető, közvetlen az idegbecsípődés után, illetve ha a gyulladás már csökkenőben van. Maga az ideg szál elmozdul  Ekkor nehéz helyretenni az ideget, ugyanis a manipuláció csak a csontokra hat. Ilyenkor ajánlott energetikai kezelést végezni.

21  Rendkívül nagy fájdalom  Legjellemzőbb: mozgás koordináció valamiféle degradációt szenved. (Csípő esetén pl.: fájdalmas lesz, vagy teljesen ellehetetlenül a járás. Hátnál pedig még az ágyból való felkeléshez is nagy lelki erő kell a fájdalmak elviseléséhez.)  Általánosak,összekeverhetők súlyosabb betegségekkel.

22  Nagy problémát okoz  gyors megoldás, hatásos gyógyszer  Türelem, pihenés  Különböző, részben ellentétes cikket írtak gyógymasszőrök és természetgyógyászok

23  Gyógymasszőr:  „Gyógyítható, de nem kezelhető, mert bármikor kiújulhat, akár egy tüsszentés alkalmával is, ilyenkor még a levegővétel is fájdalommal járhat.”  Természetgyógyász:  „Teljes mértékben gyógyítható a kínai manuálterápiával. Az idegbecsípődés a csigolyák elmozdulásától az ízületi tokok elgyengülésére vezethető vissza. Ennek megerősítésére kiválóan alkalmas a cápaporc kapszula, ami az ízületi tokot újra feszessé teszi. De csak a kezelés után, amikor az elmozdult csigolyákat helyreigazítják.”

24  Zuhanyzás után 1 db csalánlevéllel a fájdalmas területet bedörzsölöd, ez egy villanykezelés szerű vibrálást csinál és néha már az első bedörzsölés után megszűnik a fájdalom.

25  Wikipedia.hu  webbeteg.hu  Hazipatika.hu

26 Készítette: Biró Vivien, 10.a


Letölteni ppt " Az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. "

Hasonló előadás


Google Hirdetések