Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pestis.  A pestis, más néven dögvész, a Yersina pestis által okozott betegség.  1894-ig gyógyíthatatlan volt  Magyarországon az ÁNTSZ-nek bejelentend.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pestis.  A pestis, más néven dögvész, a Yersina pestis által okozott betegség.  1894-ig gyógyíthatatlan volt  Magyarországon az ÁNTSZ-nek bejelentend."— Előadás másolata:

1 Pestis

2  A pestis, más néven dögvész, a Yersina pestis által okozott betegség.  1894-ig gyógyíthatatlan volt  Magyarországon az ÁNTSZ-nek bejelentend ő  Els ő sorban rágcsáló betegség, a patkánybolha terjeszti  F ő bb formái a búbópestis (mirigypestis), a szeptikémiás pestis, és a tüd ő pestis

3  Európában 540-ben jelent meg el ő ször  A járvány a 14. században újból kitört Európában, kisebb-nagyobb hullámai még a 17. században is pusztítottak.  A mongolok, tatárok által jutott el dél- európába  A halálozási ráta 80-100%-os volt  Európa lakosságának egyharmada-fele halt bele

4  A baktérium a szervezet antigén prezentáló sejtjeiben szaporodik, és pusztítja azokat, így téve tönkre az immunrendszert.  Az hónaljban, ágyékban, és nyakon fekete, fájó duzzanatok.  Nyugtalanság, zavart állapot, lázhullámok, majd a duzzanatok kifakadnak  A betegek többsége nem éri meg a 2.-3. napot  A tüd ő pestis: cseppfolyósan terjed, emberr ő l, emberre

5  Els ő sorban a duzzanatokról  Korai jele az orrvérzés, a bizonytalan járás, a leállíthatatlan halandzsálás.  Kés ő bbi tünete: láz, hidegrázás, heves fejfájás, végtagfájdalom, valamint fényérzékenység is.

6  Középkorban: diéta, illatos fák, levelek égetése, érvágás, b ű nbánat.  Megel ő zése a rágcsálók ellen ő rzésén és a bolhacsípés elleni védekezésen alapul.  Véd ő oltás létezik, de hatása kérdéses.  A kezelésekhez számos antibiotikum, leggyakrabban sztreptomicin, klóramfenikol, tetraciklin áll rendelkezésre.

7 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Pestis.  A pestis, más néven dögvész, a Yersina pestis által okozott betegség.  1894-ig gyógyíthatatlan volt  Magyarországon az ÁNTSZ-nek bejelentend."

Hasonló előadás


Google Hirdetések