Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

,,Jászkunsági gyerek vagyok…”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ",,Jászkunsági gyerek vagyok…”"— Előadás másolata:

1 ,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
Készítette: Balázs Sándor és Balázs Tamás

2 A Jászság - elhelyezkedése az Alföldön (külön tájegység)
- a Jászok elkülönülése a mi ismerőseink is sok példával szolgálnak ezek bemutatására (pl. a nagyszüleink) - átmenetek, kultúrájuk (közvetít az Alföld és Északi-középhegység között ill. a jobbágyi-nemesi és a paraszti-polgári kultúra között)

3 A Jászság népe - területe, települései

4 - mi is számos helyen jártunk már ebben a térségben

5 - a századok folyamán nagyon átalakult ez a népesség: elmagyarosodott, de más nemzetiségűekkel is erősen keveredett - nyelve, kultúrája is magyarrá vált jász voltukat mindenkinél erősebben hangoztatják - A véleményük magukról: ,, Mi jászok vagyunk de magyarok. A magyarok közül a jászok a legkülönbek.”

6 Honnan származnak a magyarországi jászok?
A Kaukázus, Don vidék (nyomaik a VIII. századtól kimutathatók): katonáskodó,de földműves életformát élő iráni (jász) törzsekből. Bejövetelük előtt a kunok birodalmának földműves fenntartói és védői voltak. 1116-ban ők védték a támadó oroszok ellen a kunok Don melléki városait IV. Béla fogadta be őket a kunokkal együtt - Manapság ha jászokról beszélünk akkor, a mai jászság területén fekvő települések lakóira gondolunk Az előző háttérrel!!!

7 A szellemi műveltségük:
- A világképük határozta meg, amely rányomta bélyegét gondolkodásukra, cselekedeteikre, befolyásolta társas életüket, művészetüket és szokásaikat Az év ünnepei: - Az egyház írta elő - Ilyenkor csak az állatokat és a családot táplálták (nem végeztek semmilyen munkát) - Az ünnepi ruhájuk A háttérbe egy ünnepi kép (Karácsonyi vagy valamilyen más ünnepi

8

9 az ünnepi rendeletek, tilalmak
különböztek az egyháztól, és olykor üldözte is őket a Jászok „naptára” - Luca nap a mi hagyományőrzésünk Kunhegyesen - a gyermekeknek is megvoltak a saját szokásaik (Vas legyen fazékjuk…)

10 A Jászok táncélete A táncalkalmaik (padkaporos bál, tapodó, cuháré)
A kunhegyesi táncházak - Az új tánc- és népdalstílus

11 A seprűtánc (Jászszentandrás)
A csárdásait már áthatja a tánciskolás stílus, eredeti elemei: - lippentős lépések - félfordulós motívumok - kopogós figurázás - A verbunk és az utolsó verbuválás (1919)

12 A tánczenéjük Javarészt új stílusú
Az öreg pásztorok emlékezetében maradtak meg régi dallamok, verbunk dallamok Mi is az a Verbunk? Más tájegységen: körverbunk, legényes, pontozó, szegényes, korcsos

13

14 Köszönjük szíves figyelmüket!


Letölteni ppt ",,Jászkunsági gyerek vagyok…”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések