Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője"— Előadás másolata:

1 A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője
Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet

2 Érintett témák Egyetemi évek (előadások, kirándulások,
a fizika társadalmi szerepe, magyar tudósok tisztelete...) Fiatal tanár, mint továbbképző Az oktatás jelenlegi helyzete Néhány publikáció Attitűdvizsgálatok

3 Oktatás „Tiszteld a gyermekeket. Tisztelettel figyeld szavaikat és végtelen szeretettel szólj hozzájuk.” Szilárd Leó, október 30. A „Tíz parancsolat”- ok közül a 8. Jelenlegi helyzet: a természettudományok és azon belül a fizika és kémia vészes mértékű visszaszorítása! Tiltakozás a kerettantervi tervezet ellen.

4 Az alapóraszámok alakulása fizikából
A tanterv bevezetésé-nek éve Általános iskola Gimnázium % V. VI. VII. VIII. I. II. III. IV. 1965. - 2 3 4 100 15 1978. NAT 1995. 1,5 ? 60 9 Kerettanterv 2000. 67 10 Jelenlegi javaslat 57 8,5

5 IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement)
Az elmúlt 30 év IEA vizsgálatainak eredményei Felmé-rés éve Eredmény a teljes teszt alapján Eredmény a természettudományos gondolkodás alteszten 1971. 2. hely 14 nemzet között 10. hely 1983. 1. hely 24 nemzet között 9. hely 1995. 12. hely 41 nemzet között 20–23. hely 1999. 3. hely 39 nemzet között 12. hely

6 PISA (Programme for International Students Assessment) http://pisaweb

7 Az ELTE-re belépő hallgatók eredményeinek eloszlásai http://members

8 Az ELTE-re felvett hallgatóknak a közoktatás során szerzett fizikatudása, két év hallgatói adatai szerint, 576 fő

9 Néhány általános megállapítás
1.) Akik nem tanultak fizikát a 12. évfolyamon sokat felejtettek. 2.) A felvételi pontszám sok részből tevődik össze. 3.) Ahol a fizika „segédtudományként” szerepel a hallgatók már a középiskolás koruk alatt teljesen elhanyagolták. 4.) Csökkent a fizika óraszáma a közoktatásban, ezáltal a tantárgy megbecsültsége is. Ugyanakkor a tananyag mennyisége gyakorlatilag változatlan maradt. Nagy valószínűséggel az ország bármely hasonló egyetemén és szakján hasonló eredményeket kaptunk volna. A kémia szak esetében is hasonló eredmények születtek. „A BSc-MSc rendszerű tanulmányok első tapasztalatai a műszaki és a természettudományi felsőoktatásban” Műhelykonferencia október 13.

10 Néhány publikáció Radnóti Katalin - Tóth Eszter: Tanári kézikönyv. Gimnázium, Fizika IV. osztály. Tankönyvkiadó o. Radnóti Katalin: Csernobil: hat évvel a baleset után. Természet Világa. 1992/ o. Radnóti Katalin (szerk.): Így oldunk meg atomfizikai feladatokat. MOZAIK Oktatási Stúdió, Szeged, 1995. Sándor Csajági – George Marx – Sándor Ujvári – Katalin Radnóti (Editors): Nuclear Problem for Students, 120 problems from Hungarian secondary school student competitions, and Solutions. Leo Szilard Competiton Foundation. Paks 2000. Radnóti Katalin (szerk.): Modern fizika emberközelben. Oktató CD. Készült a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, Paksi Atomerőmű Rt. és a Magyar Nukleáris társaság támogatásával 2000. Nahalka István – Poór István- Radnóti Katalin – Wagner Éva: A fizikatanítás pedagógiája. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002.

11 Versenyek Szilárd Leó Verseny Bugát Pál Természetismeretei Vetélkedő
20 évvel Csernobil után. A Fizika Tanítása. MOZAIK Oktatási Stúdió

12 Tudománytörténeti kutatások
Götz Irén (1889–1941) Doktori értekezésének címe: A radium emanatio quantitatív meghatározásáról Ő az első nő, aki hazánkban egyetemen adott elő, 1919. Róna Erzsébet ( ) Radioaktív kutatások, bomlási sorok tagjainak azonosítása. Közös kutatások: Hevesy György, Otto Hahn, Lise Meitner, Irene Curie, Frederic Soddy ….

13 Az atomenergia megítélése a fiatalok körében

14 A vizsgálat célja, lebonyolítása
Folyamatok, tendenciák vizsgálata. Tanácsok: a tájékoztatási stratégia alakításához, az iskolai oktatás számára. 1987., és 2007-ben végeztünk adatgyűjtést. Idén 395 középiskolai tanuló véleményét kérdeztük meg. A minta kiválasztása Az ország több régiójából került ki, a fővárosból és a nagyobb városokból, továbbá kis településen és falvakban élő középiskolába járó fiatalok. A fiúk - lányok aránya körülbelül 50-50% A kiértékelés módja Excel táblázatkezelő programmal.

15

16

17

18

19

20

21

22 Végkövetkeztetések, javaslatok
1987-es és az 1993-as adatgyűjtések eredményeivel jelen felmérésünk eredményei is összhangban vannak, megbízatónak tekinthetők. A nukleáris energia megítélése nem túl kedvező, de szerencsére egyértelmű elutasítás sem tapasztalható. Inkább mint egyik lehetőséget tartják fontosnak. Nagy %-ban tudják, hogy nem bocsát ki a földi klíma alakulása szempontjából veszélyes anyagokat. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a témával kapcsolatos magasabb szintű tudás és a kedvezőbb megítélés között. Ez különösen a fiúk és a lányok tudásának és véleményének összevetésénél szembetűnő. Külön érdemes foglalkozni a nők tájékoztatásával, hiszen mint az adatgyűjtésünkből látható, a fiatal lányok tájékozottsága nagyon hiányos ezen a területen. Az iskolának nagyobb szerepet kellene vállalni a nukleáris technikával kapcsolatos ismeretek közvetítése kapcsán!!!

23 További részletek honlapomon olvashatók:
Köszönöm a figyelmet! További részletek honlapomon olvashatók:


Letölteni ppt "A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője"

Hasonló előadás


Google Hirdetések