Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet"— Előadás másolata:

1 1 A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet

2 2 Érintett témák Egyetemi évek (előadások, kirándulások, a fizika társadalmi szerepe, magyar tudósok tisztelete...) Fiatal tanár, mint továbbképző Az oktatás jelenlegi helyzete Néhány publikáció Attitűdvizsgálatok

3 3 Oktatás „Tiszteld a gyermekeket. Tisztelettel figyeld szavaikat és végtelen szeretettel szólj hozzájuk.” Szilárd Leó, október 30. A „Tíz parancsolat”- ok közül a 8. Jelenlegi helyzet: a természettudományok és azon belül a fizika és kémia vészes mértékű visszaszorítása! Tiltakozás a kerettantervi tervezet ellen.

4 4 Az alapóraszámok alakulása fizikából A tanterv bevezetésé -nek éve Általános iskolaGimnázium%  V.VI.VII.VIII.I.II.III.IV NAT ,52 22??609 Kerettanterv , Jelenlegi javaslat --1, ,5

5 5 IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) Az elmúlt 30 év IEA vizsgálatainak eredményei Felmé- rés éve Eredmény a teljes teszt alapján Eredmény a természettudományos gondolkodás alteszten hely 14 nemzet között 10. hely hely 24 nemzet között 9. hely hely 41 nemzet között 20–23. hely hely 39 nemzet között 12. hely

6 6 PISA (Programme for International Students Assessment)

7 7 Az ELTE-re belépő hallgatók eredményeinek eloszlásai

8 8 Az ELTE-re felvett hallgatóknak a közoktatás során szerzett fizikatudása, két év hallgatói adatai szerint, 576 fő

9 9 Néhány általános megállapítás 1.) Akik nem tanultak fizikát a 12. évfolyamon sokat felejtettek. 2.) A felvételi pontszám sok részből tevődik össze. 3.) Ahol a fizika „segédtudományként” szerepel a hallgatók már a középiskolás koruk alatt teljesen elhanyagolták. 4.) Csökkent a fizika óraszáma a közoktatásban, ezáltal a tantárgy megbecsültsége is. Ugyanakkor a tananyag mennyisége gyakorlatilag változatlan maradt. Nagy valószínűséggel az ország bármely hasonló egyetemén és szakján hasonló eredményeket kaptunk volna. A kémia szak esetében is hasonló eredmények születtek. „A BSc-MSc rendszerű tanulmányok első tapasztalatai a műszaki és a természettudományi felsőoktatásban” Műhelykonferencia október 13.

10 10 Néhány publikáció Radnóti Katalin - Tóth Eszter: Tanári kézikönyv. Gimnázium, Fizika IV. osztály. Tankönyvkiadó o. Radnóti Katalin: Csernobil: hat évvel a baleset után. Természet Világa. 1992/ o. Radnóti Katalin (szerk.): Így oldunk meg atomfizikai feladatokat. MOZAIK Oktatási Stúdió, Szeged, Sándor Csajági – George Marx – Sándor Ujvári – Katalin Radnóti (Editors): Nuclear Problem for Students, 120 problems from Hungarian secondary school student competitions, and Solutions. Leo Szilard Competiton Foundation. Paks Radnóti Katalin (szerk.): Modern fizika emberközelben. Oktató CD. Készült a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, Paksi Atomerőmű Rt. és a Magyar Nukleáris társaság támogatásával Nahalka István – Poór István- Radnóti Katalin – Wagner Éva: A fizikatanítás pedagógiája. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002.

11 11 Versenyek Szilárd Leó Verseny Bugát Pál Természetismeretei Vetélkedő 20 évvel Csernobil után. A Fizika Tanítása. MOZAIK Oktatási Stúdió

12 12 Tudománytörténeti kutatások Götz Irén (1889–1941) Doktori értekezésének címe: A radium emanatio quantitatív meghatározásáról Ő az első nő, aki hazánkban egyetemen adott elő, Róna Erzsébet ( ) Radioaktív kutatások, bomlási sorok tagjainak azonosítása. Közös kutatások: Hevesy György, Otto Hahn, Lise Meitner, Irene Curie, Frederic Soddy ….

13 13 Az atomenergia megítélése a fiatalok körében

14 14 A vizsgálat célja, lebonyolítása Folyamatok, tendenciák vizsgálata. Tanácsok: - a tájékoztatási stratégia alakításához, - az iskolai oktatás számára , és 2007-ben végeztünk adatgyűjtést. Idén 395 középiskolai tanuló véleményét kérdeztük meg. A minta kiválasztása Az ország több régiójából került ki, a fővárosból és a nagyobb városokból, továbbá kis településen és falvakban élő középiskolába járó fiatalok. A fiúk - lányok aránya körülbelül 50-50% A kiértékelés módja Excel táblázatkezelő programmal.

15 15

16 16

17 17

18 18

19 19

20 20

21 21

22 22 Végkövetkeztetések, javaslatok 1987-es és az 1993-as adatgyűjtések eredményeivel jelen felmérésünk eredményei is összhangban vannak, megbízatónak tekinthetők. A nukleáris energia megítélése nem túl kedvező, de szerencsére egyértelmű elutasítás sem tapasztalható. Inkább mint egyik lehetőséget tartják fontosnak. Nagy %-ban tudják, hogy nem bocsát ki a földi klíma alakulása szempontjából veszélyes anyagokat. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a témával kapcsolatos magasabb szintű tudás és a kedvezőbb megítélés között. Ez különösen a fiúk és a lányok tudásának és véleményének összevetésénél szembetűnő. Külön érdemes foglalkozni a nők tájékoztatásával, hiszen mint az adatgyűjtésünkből látható, a fiatal lányok tájékozottsága nagyon hiányos ezen a területen. Az iskolának nagyobb szerepet kellene vállalni a nukleáris technikával kapcsolatos ismeretek közvetítése kapcsán!!!

23 23 Köszönöm a figyelmet! További részletek honlapomon olvashatók: kiertekeles.doc


Letölteni ppt "1 A nukleáris technikával kapcsolatos gondolkodás múltja, jelene, jövője Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések