Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:"— Előadás másolata:

1 Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem: heliopolisz@yahoo.com

2 Legyőzhető-e a győzedelmes argumentum? Diodórosz Kronosz a modalitásokról és elméletének jelentősége

3 A dolgozat fő kérdései  Hogyan lehet megkülönböztetni a meg nem valósuló lehetőségeket a lehetetlenségektől?  Léteznek-e egyáltalán meg nem valósuló lehetőségek?  Mi lehetséges?

4 Arisztotelész és Diodórosz Kronosz vitája  Arisztotelész: léteznek olyan potencialitások is, amelyek soha nem valósulnak meg, azaz soha nem válnak aktualitássá.  Diodórosz Kronosz: kizárólag az lehetséges, ami a jelenben vagy a jövőben megvalósul, vagyis meg nem valósuló potencialitások nem léteznek.

5 A győzedelmes argumentum 1)A múltra vonatkozó minden igaz kijelentés szükségszerű. 2)A lehetséges kijelentésből logikailag nem következik a lehetetlen kijelentés. 3)Az a kijelentés, amely nem igaz és nem is lesz igaz, még lehetséges.

6 Az érvelés bemutatása A marathóni csata előtt lehetségesnek tűnik mindkét kijelentés: „A marathóni csatát a görögök nyerik meg.” „A marathóni csatát a perzsák nyerik meg.” A csata után már nem fejez ki lehetségességet az a kijelentés, hogy „A marathóni csatát a perzsák nyerik meg.” Ha azt feltételezzük, hogy az is lehetséges, ami nem valósul meg, ellentmondásba ütközünk.

7 Diodórosz céljai a győzedelmes argumentummal  Konkrét meghatározást ad arra, hogy mit tekinthetünk lehetségesnek  A modalitás-definíciók alátámasztása  A már korábban elkezdődött Arisztotelész és a megaraiak között folyó vita következő lépése: milyen időpontokban lehetséges valaminek a megvalósulása?

8 Diodórosz modalitás-definíciói Egy propozíció: a)Lehetséges, ha igaz, vagy igaz lesz: „a drámaíró versenyt Agathón nyeri meg”, „nappal van”. b)Lehetetlen, ha hamis, és nem is lesz igaz: „Szókratész vízbe fullad.” c)Szükségszerű, ha igaz és soha nem lesz hamis: „Cornelius Scipio meghódítja Karthágót.” d)Nem szükségszerű, ha hamis, vagy hamis lesz: „telihold van.”

9 Konklúzió  Diodórosz a modalitás-definíciókkal világos választ ad arra, hogy mi lehetséges és mi lehetetlen.  Ezáltal nem esünk bele abba a hibába, hogy lehetségesnek tartunk valamit, ami valójában lehetetlen.  Ami kérdéses: a propozíciók igazságértéke és a logika törvényei vonatkoztathatók-e bármi módon a világ eseményeire?

10 Köszönöm a figyelmet! Bekő Éva, Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőség: heliopolisz@yahoo.com


Letölteni ppt "Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések