Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula."— Előadás másolata:

1 1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula

2 2/9 Mottó: „Az ESKI nem csinálja az időjárást, csupán megpróbálja előre jelezni”

3 3/9 Peremfeltételek Kikerül a kő a kőlevesből, új szervező erőre, új gondolatra lesz szükség a programszerűség érdekében. Az organikus fejlődés és a szakmai/társadalmi támogatottság szükségessége: az annexió és pacifizáció arányának helyreállítása. A ciklus második fele általában nem alkalmas a radikális változásokra (tüszőérés után vagyunk…) A kisebbségi kormányzás eleve kizárja a konfrontatív technikákat, az „erőből lenyomást”. A békülési kedv nem írja felül a konvergencia programot.

4 4/9 Hús és zöldség a kőlevesben I. Szakmai fejlesztési programok készítése (szakterületek, földrajzi területek), és –ehhez illesztett fejlesztéspolitika (pályázati prioritások, programok) –közép távú tervezett befogadás-politika a kiemelt kapacitásokban A progresszivitás kérdésének kezelése (a centrumok, kompetencia-központok rendszerének kialakítása) A TEK kezelése a progresszivitásnak megfelelően, és összekötése a TVK-val… Az ellátási csomag pontosítása (II.-es és III.- as csomag határainak meghúzása – itt-ott)

5 5/9 Hús és zöldség a kőlevesben II. Az intézmény-finanszírozási rendszer korrekciója –a teljesítmény-elszámolás összekötése az engedélyezett szakfeladatokkal, minimum- feltételekkel, –HBCs költség-alapú felülvizsgálata, –ez alapján a TVK és sürgősség problémájának kezelése (változó költségek elismerése). Szakmai és finanszírozási protokollok elkészítése. Átfogó ICT fejlesztés, Kódrendszerek, közhiteles adatbázisok felülvizsgálata.

6 6/9 Fűszerek a kőlevesben A szakma presztízsének visszaállítása –erősebb védelem kifele, –nagyobb szigorúság befele (szakmán belül a becsületes többség védelme). Kiszámíthatóság, programszerűség. Párbeszéd, elsősorban a szakmai kérdésekben. Tiszta viszonyok: –a szakmapolitika elsődlegesen a politika dolga és felelősége, –a szakmai tartalommal való megtöltés inkább a szakma dolga.

7 7/9 A programszerűség A valószínű forgatókönyv: tartalmilag visszatérés a 21 lépéshez. Ugyanakkor 21 lépés (ami amúgy 22 vagy 23) nem kommunikálható, nem bír megfelelő mozgósító és szervező erővel Szűkített prioritások javasoltak, a 21 lépést mátrixként kell felfogni. –Oszlopok:nemzeti prioritások –sorok:szakmai programok

8 8/9 A mártix (nem a virtualitás térben) szív-érrendszeridaganatgyermekSürgősség Életmód/egész­ség- magatartás Mozgás, dohányzás, táp- lálkozás Dohányzás, táplálkozás stb. Egészséges életkezdet prg Laikus önsegítés és első-segély Szűrések Test-tömeg, lipidek, ko- leszterin, vérnyomás Emlő, méhnyakrák, HPV, vastagbél, Az egészséges élet- kezdethez szülők szűré- se, intrauterin és peri- natális tesztek Alapellátás feladata, szabályozása Magas-vérnyomás szűrési -gondozási protokollja, Járóbeteg-szakellátás Fekvőbeteg-ellátás Fejlesztési koncepció kialakítása UMFT források fel­ használása Onkológiai centrumokOMSZ, légimentés, SBO Szakmai és finanszírozási protokollok Informatikai fejlesztések

9 9/9 Összegzés Az egészségügyben várhatóan egy nyugodtabb időszak következik, amelyben a hangsúly a biztosítás reformjáról a szakmai fejlesztésekre tolódik át. Az érdemi osztogatáshoz kedv még csak-csak lenne, de forrás nem nagyon. A nagy látványos változások helyét a szorgos aprómunka foglalhatja el. A szakmai fejlesztések igénye megalapozza a kibékülést a szakmával.


Letölteni ppt "1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések