Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések."— Előadás másolata:

1 A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17)

2 A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések egymáshoz való viszonyának pontos és világos tisztázása

3 A dolgozat fejezetei a probléma bemutatása 1. a kutatástörténeti eredmények áttekintése 2. az ún. közös anyag üzenete 3. a LXXBés MSZ közötti eltésések a közös anyagban 4. a MSZ saját anyagának vizsgálata 5. következtetések

4 Hiányzó versek a LXXB-ből 12–31; 41; 48b; 50; 55–58; Ezek tartalma: Dávid családjának ismételt bemutatása Dávid meglátogatja testvéreit Meghallja a filiszteus gyalázkodását Saul jutalmat (gazdagságot, egyik lányát, adómentességet) ígér a filiszteust legyőzőnek Dávid két ott álldogálót is megkérdez az király ígéretéről Dávid Saul elé kerül

5 Dávid megismerkedése Saullal 31. v. „Amikor meghallották, mit beszélt Dávid, jelentették Saulnak, ő pedig magához rendelte.” 55. v.; 58. v. „Mikor látta Saul, hogy kiment Dávid a filiszteus ellen, ezt kérdezte a hadseregparancsnoktól, Abnértól: Abnér, kinek a fia ez az ifjú?” „Saul megkérdezte tőle: Kinek a fia vagy, te ifjú? Dávid így felelt: Szolgádnak, a betlehemi Isainak a fia vagyok.”

6 Dávid és Góliát párbeszéde (43. v.) LXXB „És azt mondta a filiszteus Dávidnak: kutya vagyok-e én, hogy te ellenem bottal és kővel jössz? Erre Dávid azt felelte: nem, hanem rosszabb, mint egy kutya. A filiszteus ekkor átkozta Dávidot Istenével együtt.” MSZ „És azt mondta a filiszteus Dávidnak: kutya vagyok-e én, hogy te ellenem bottal és kővel jössz? A filiszteus ekkor átkozta Dávidot Istenével együtt.”

7 A szövegrétegek Az alapszöveg, mely egy hadi tudósítás: 1–4a; 8–9; 11; 32–36; 37def; 40; 42; 43abc; 44; 48abcd; 49; 51–53; Első teológiai redakció (LXXB előtt): 4b–7; 10; 37abc; 38–39; 43d; 45–47; 54; Végső redakció (LXXB után): 12–31; 41; 48ef; 50; 55–58;

8 A deuteronomista redakcióra utaló jelek 54. v. Jeruzsálem említése Góliát fegyverzete, mely egy görög katona fegyverzetének felel meg a Kr.e. VII.–V. századból.

9 A kulcs: az ígéret Ezt mondták az izráeliek: Láttátok ezt az embert, aki előállt? Azért állt elő, hogy csúfolja Izráelt. Ha akadna olyan ember, aki megölné, gazdagon megajándékozná a király, még a leányát is hozzáadná, és adómentességet adna atyja házának Izraelben. Akkor ezt mondta Dávid a mellette álló embereknek: Mi történik majd azzal az emberrel, aki megöli ezt a filiszteust, és megmenti Izráelt a gyalázattól? Mert ki ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázni meri az élő Isten seregét? A nép pedig elmondta neki a beszéd szerint, hogy mi történik azzal, aki ezt levágja. Amikor a legidősebb bátyja, Eliáb hallotta, hogy Dávid az emberekkel beszélget, haragra gerjedt Eliáb, és ezt mondta: Minek jöttél ide, és kire bíztad azt a néhány juhot a pusztában? Tudom, hogy vakmerő vagy, és rosszban töröd a fejed. Csatát akarsz te látni, azért jöttél ide. Dávid ezt felelte: Ugyan mit követtem el? Hiszen ez csak beszéd volt! Aztán elfordult tőle egy másikhoz és ugyanígy szólt és a nép megismételte neki az előzőekben elmondottak szerint.

10 A deuteronomiumi törvény a tanúvallomásra vonatkozóan Deut 17,6: Két tanú vagy három tanú szavára halállal lakoljon a halálra való; de egy tanú szavára meg ne haljon. Deut 19, 15: Ne álljon elő egy tanú senki ellen semmiféle hamisság és semmiféle bűn miatt; akármilyen bűnben bűnös valaki, két tanú szavára vagy három tanú szavára álljon a dolog.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések