Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM."— Előadás másolata:

1 I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM

2 2 csak tiszta forrásból: Kóka János mondta… /”hivatalos”/ versenyképes tudásalapú gazdaság:(közlekedés/MÁV; energetika;) versenyképes tudásalapú gazdaság: –nagy hozzáadott értékű FDI –K+F+I –IKT alkalmazások

3 3 csak tiszta forrásból: Kóka János mondta… /index 2006. 06. 13./ „A min. stratégiai vezetését 8-10 emberrel képzelem el”„A min. stratégiai vezetését 8-10 emberrel képzelem el” –min., min.h., 3 sz.á.t., kab.főnök, gazd.i, strat.kom. csapat: +2 fő: energetika? informatika?

4 4 csak tiszta forrásból: Kóka János mondta… /index 2006. 06. 13./ VERSENY!VERSENY! –a külföldi befektetőknek egyenlő esélyek –a magyar vállalkozóknak segítség –szabad piac  kőkemény versenyfelügyelet, fogyasztóvédelem (jogi és hatósági eszközökkel) „a köv. 4 évben a Mo.-on jelenlévő erős piaci cégek körmére nézünk” (monopóliumok, oligopóliumok) nem a nagyok ellen/kárukra, hanem: 80/100  100/150

5 5 csak tiszta forrásból: Kóka János mondta… /index 2006. 06. 13./ Államigazgatás (az IKT piac ~25%-a!!!):Államigazgatás (az IKT piac ~25%-a!!!): –fele emberrel, fele pénzből jobb szolgáltatások  profi mgnt, profi IKT, mérés (IT kell!) –mindent, amit az állam rendszeréből ki lehet venni, ki kell tenni a piacra –„Központi Szolgáltató”: mi és hogyan menjen bele?!?? nagyon jól meg kell tervezni!!!

6 6 csak tiszta forrásból: Kóka János mondta… /IVSz mngr díjak átadása/ Kapcsolat a piaccal, szakmávalKapcsolat a piaccal, szakmával –„kis szervezet (1+2 főo. csak), de erős” –külső inputok, igények, támogatás a piactól/szakmától –erre fogadókészség a GKM-ben, „gyertek – kollégáim várnak”

7 7 apokrif iratokból… Befogadó piac (igény-oldal) növeléseBefogadó piac (igény-oldal) növelése –„Sulinet Expressz kudarc”: nem nőtt a penetráció –szolgáltatások és tartalom kell ?!!! –nevelés, oktatás –? mi lehetne még ? Szélessávú Közmű ?mit, hogyan?

8 8 apokrif iratokból… nevelés; oktatás, szakemberképzésnevelés; oktatás, szakemberképzés –világméretű hiány van  a keveset is elszívják! FDI versenyhátrány! SOS! „Technological Entrepreneurship” akció műszaki/term.tud. hallgatói szám növelése –új, differenciált normatívák!!!! ???

9 9 apokrif iratokból… Korszakváltás (?)Korszakváltás (?) –számítógépes világ  ubiquitous systems –magyar IT lehetőségek ?! Inaktívak arányának csökkentése:Inaktívak arányának csökkentése: –az IKT hogyan lehet egy (segéd)eszköz ehhez?!

10 10 és végül: vissza a tiszta forrásokhoz… /Kóka-IVSz, Kóka-GKM/ „Stabil és megfelelő makrogazdasági környezet”„Stabil és megfelelő makrogazdasági környezet” –élőmunka terheinek csökkentése –K+F+I támogatása, elismerése –átlátható, egyszerű, igazságos adórendszer – egyebek (pl. szellemi termék fedezetként) 2004 – ?2008?

11 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! és várjuk: – visszajelzéseiket – javaslataikat – ötleteiket Köszönöm a megtisztelő figyelmet! és várjuk: – visszajelzéseiket – javaslataikat – ötleteiket CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM eszes.gabor@gkm.gov.hu

12 12 egyebek… 6 x 6 1. Az információs társadalmi, informatikai iparági, a kormányzati informatikai és kommunikációs fejlesztések és szabályozások egy kormányzati intézmény keretei között valósuljanak meg, amelyhez a Kormány rendeljen a tervezhetőséget és a célok megvalósítását garantáló költségvetést. 2. A "modern közigazgatás - szolgáltató állam" reformprogram jegyében biztosítsa, hogy a kormányzati, önkormányzati, államigazgatási informatikai rendszerek egységes és elfogadott szabványoknak feleljenek meg, előírt minőségbiztosítás mellett. A közigazgatás átalakításánál és az informatikai fejlesztéseknél a hatékonyság, a szolgáltatások minőségének javítása, és a transzparencia is legyen éppolyan kiemelt szempont, mint a költségcsökkentés. 3. A modern korszak feltétele, hogy szélessávú infrastruktúrát tekintsék hivatalosan is alapinfrastruktúrának, ugyanúgy, mint az elektromos-, közúti- és csatornahálózatot. 4. Az Európai Uniós fejlesztési támogatások egy meghatározott részét intézményesített módon is az IKT fejlesztésekre kell fordítani. Ezt a nemzeti fejlesztési tervben (NFT2) is kifejezésre kell juttatni. 5. Adóprogram segítse az innovatív, különösen a kis- és középvállalatokat (KKV), így is ösztönözve az innovációra és kutatás-fejlesztésre fordított összegek növelését. 6. Mindezen célok és a társadalmi modernizáció elengedhetetlen feltétele, hogy jelentősen csökkenjen a digitálisan írástudatlan milliók száma, segítsék a hátrányos helyzetűek (idősek, vidéken élők, alacsonyabb iskolázottságúak) információs társadalmi beilleszkedését, növekedjék a hazai internetes tartalmi szolgáltatások mennyisége és minősége is. magyarországi infokommunikációs cselekvési terv…


Letölteni ppt "I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések