Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ. A CSALÁD MINT KÖZVETÍTŐ TÁRSADALMI EGYSÉG 6 éves korig tartó alapszocializációs folyamat. 6 éves korig tartó alapszocializációs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ. A CSALÁD MINT KÖZVETÍTŐ TÁRSADALMI EGYSÉG 6 éves korig tartó alapszocializációs folyamat. 6 éves korig tartó alapszocializációs."— Előadás másolata:

1 CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ

2 A CSALÁD MINT KÖZVETÍTŐ TÁRSADALMI EGYSÉG 6 éves korig tartó alapszocializációs folyamat. 6 éves korig tartó alapszocializációs folyamat. Megalapozódik az egyén társas viselkedése: alapszemélyiség, mint szűrőrendszer jön létre: Megalapozódik az egyén társas viselkedése: alapszemélyiség, mint szűrőrendszer jön létre: - érzelmi és viselkedési modellek, mint diszpoziciók, - értékrendszer alapozása.

3 Szocializációs funkciók: GONDOZÁS, BIZTONSÁGNYÚJTÁS Biológiai szükségletek kielégítése. Biológiai szükségletek kielégítése. Biztonságérzet alapja az anya- gyermek kapcsolat: Biztonságérzet alapja az anya- gyermek kapcsolat: - bizalom vagy bizalmatlanság, - szoptatás, - hospitalizmus, - rejtett érzelmi elhanyagolás.

4 A kapcsolat

5 Szocializációs funkciók: MODELLNYÚJTÁS A család a mintavétel első bázisa. A család a mintavétel első bázisa. Az anya az első adekvát minta: szeretetkapcsolat. Az anya az első adekvát minta: szeretetkapcsolat. A kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat minta a kötődésre, motivál a megismerésre. A kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat minta a kötődésre, motivál a megismerésre.

6 Harlow majomkísérletei Agreszzivitás Agreszzivitás Aszexulaitás Aszexulaitás Rossz anya Rossz anya

7 Szocializációs funkciók: INTERAKCIÓS TÉR BIZTOSÍTÁSA Kapcsolati minták az alá- fölé- és mellérendelt szerepviszonyokban. Kapcsolati minták az alá- fölé- és mellérendelt szerepviszonyokban. Kedvező: Kedvező: - kifelé nyitott család, - jól strukturált család: szülői, házastársi, nemi, gyermeki alrendszerek egyértelmű szerepviszonyai.

8 Szocializációs funkciók: AZ ÉNRENDSZER KIALAKÍTÁSA

9 TEHETEDbíztatásaktív nő az önbizalma kezdeményez felelősség vállalása önállóság pozitív énkép énerős személyiség NEM TEHETED gátláspasszív kevés az önbizalma nem kezdeményez felelősség hárítása függőség ambivalens énkép éngyenge személyiség

10 Szocializációs funkciók: AZ ÉNRENDSZER KIALAKÍTÁSA A viselkedés szabályozói a belső kontroll funkciók: A viselkedés szabályozói a belső kontroll funkciók: Negatív kontroll funkciók – gátlóak, büntetésre alakulnak ki – lelkiismeret, bűntudat.Negatív kontroll funkciók – gátlóak, büntetésre alakulnak ki – lelkiismeret, bűntudat. Pozitív kontroll funkciók – jutalmazásra erősödnek meg – késleltetés képessége, frusztráció tolerancia, jutalom önszabályozása, kitartás.Pozitív kontroll funkciók – jutalmazásra erősödnek meg – késleltetés képessége, frusztráció tolerancia, jutalom önszabályozása, kitartás.

11 Szocializációs funkciók: A KOMMUNIKÁCIÓ MEGTANÍTÁSA A beszéd és a nonverbális kommunikáció jelentéstartamai. A beszéd és a nonverbális kommunikáció jelentéstartamai. Érzelmi kapcsolat szerep a beszéd megtanulásában (másodlagos megerősítés-elmélet). Érzelmi kapcsolat szerep a beszéd megtanulásában (másodlagos megerősítés-elmélet). Kongruens modell – double bind. Kongruens modell – double bind.

12 A család, mint kiscsoport Apa: instrumentális vezető. Apa: instrumentális vezető. Anya: expresszív-emotív vezető. Anya: expresszív-emotív vezető. Kialakul az alapszemélyiség: a lelki élet valamennyi nagy alapterületének (megismerési, érzelmi és akarati élet) a kezdeményei kialakulnak. Mivel a korai tapasztalatok nagyon erősen és mélyen vésődnek be, így a későbbi élet során ez percepciós szűrőként működik. Kialakul az alapszemélyiség: a lelki élet valamennyi nagy alapterületének (megismerési, érzelmi és akarati élet) a kezdeményei kialakulnak. Mivel a korai tapasztalatok nagyon erősen és mélyen vésődnek be, így a későbbi élet során ez percepciós szűrőként működik.

13 A család, mint rendszer A család működőképességének fenntartása mind anyagi, mind érzelmi területen. Gondozás – nevelés. A család működőképességének fenntartása mind anyagi, mind érzelmi területen. Gondozás – nevelés. Szocializálódás, testi növekedés. Szocializálódás, testi növekedés. Nemi szerepek elsajátítása. Nemi szerepek elsajátítása.

14 JÓL MŰKÖDŐ CSALÁDOK: Az alrendszerek közötti határok tisztán kivehetők. Az alrendszerek közötti határok tisztán kivehetők. Erős szülői alrendszer. Erős szülői alrendszer. A szülők szociális hatalommal rendelkeznek. A szülők szociális hatalommal rendelkeznek. Pozitív feed-back mechanizmus. Pozitív feed-back mechanizmus. KEVÉSBÉ HATÉKONY CSALÁDOK: Nem működnek az alrendszeri határok. Nem működnek az alrendszeri határok. Gyenge a szülői alrendszer. Gyenge a szülői alrendszer. A szülők nem rendelkeznek megfelelő szociális hatalommal. A szülők nem rendelkeznek megfelelő szociális hatalommal. Korlátozott lehetőségek. Korlátozott lehetőségek.

15 Az optimális családi szocializáció feltételei A szülők kongruens nevelése. A szülők kongruens nevelése. A gyerek feltétlen szeretete. A gyerek feltétlen szeretete. Bizalom a gyerek iránt. Bizalom a gyerek iránt. Biztonságot nyújtó, rugalmasan a gyerek igényeihez igazodó, követelményeket állító szülői magatartás. Biztonságot nyújtó, rugalmasan a gyerek igényeihez igazodó, követelményeket állító szülői magatartás.


Letölteni ppt "CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ. A CSALÁD MINT KÖZVETÍTŐ TÁRSADALMI EGYSÉG 6 éves korig tartó alapszocializációs folyamat. 6 éves korig tartó alapszocializációs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések