Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóth József. Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóth József. Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya."— Előadás másolata:

1 Tóth József

2 Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya az expresszív- emotív vezető, akinek fő feladata a családi harmónia, az érzelemteli kontaktusok fenntartása, megőrzése és gazdagítása. (Buda Béla, 1974) Napjainkban a kettős vezetés érvénye mellett sajátos változások, szerepdiffúziók és kiegyenlítődések figyelhetők meg a családban.

3

4 A hagyományos társadalom nem egyénekből állt, hanem különböző összetételű és sokféle célt szolgáló családokból. Sem a héber, sem a görög nyelv nem ismeri a család szót. Amikor a családról beszélnek a „ház” szót használják átvitt értelemben. A Biblia tanúsága szerint a pátriárkák korában a család keretei sokkal tágabbak voltak, mint a későbbi korokban. Az Újszövetség már a patriarchális családban gondolkodik.

5

6 A család és a vagyon illetve öröklés: monogámia vs. poligámia Általában 4 lehetőség van: 1. Több férfi – több nő 2. Egy nő – több férfi 3. Egy férfi – több nő 4. Egy férfi – egy nő A poligámia a szaporodást, a monogámia az utódgondozást szolgálja. (Czeizel, 1985) Jelen: a patriarchális családok felől az egyenjogúságon alapuló család irányába mozdul el.

7 Kiscsalád Nagycsalád Egy szülős (csonka) család Vegyes család Alternatív kapcsolatformák: Több felnőttből álló háztartás Nemzedékeket átugró család Közösségi csoportok gyermekekkel „Nem családok” Élettársi közösség Homoszexuális párok

8 A család működése olyan folyamatokat foglal magában, amelyeket a család azért alkalmaz, hogy elérje céljait, a családtagok közötti kommunikációt, a célok kitűzését, a konfliktusmegoldást, a táplálkozást és a belső-külső források használatát. A reproduktív, a szexuális, a gazdasági és az oktatási cél valamikor valamennyi család központi céljai közé tartozott. Ezek napjainkra változtak, de a pszichológiai támasz megléte igen fontos cél maradt az élet folyamán. A célokat könnyebb megvalósítani, ha a kommunikáció világos és egyenes.

9

10

11

12

13 A gyermek biológiai gondozása Az érés és fejlődés szükségleteinek biztosítása Magatartási és szerepminták közvetítése A személyiség kétfajta hatás jelenlétében fejlődik: - A spontán megnyilvánuló rejtett hatások - Tudatosan irányított és közvetített nevelési ráhatások

14 A család reformra szorul: a szülői funkciók közeledésével egy rugalmasabb, a mindenkori konszenzusteremtésre kész, kommunikációcentrikus családmodell ad lehetőséget a kreatív továbblépésre.

15


Letölteni ppt "Tóth József. Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések