Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Túristvándi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Túristvándi."— Előadás másolata:

1 Túristvándi

2 Tartalomjegyzék Általános információk
Túristvándi történelmi bemutatása A falu fekvése, természeti adottságai Nevezetességek Vízimalom szerkezete, épülete Megközelíthetőség Képsorozat

3 Általános információk
Forrás:

4 Túristvándi történelmi bemutatása
Nevének előtagja megjelöli fekvését a Túr folyó mellett, az Istvándi a XIII. században birtokosává lett Szente-Mágócs nemzetség egyik István nevű tagjának nevéből -i képzővel eredhetett. Valószínűleg az első tulajdonosáról kapta a nevét, mert 1181-ben a cégényi monostor birtokaként, mint irtásfalut, Túrnak hívták ben a Kölcsey család osztozkodott a birtokon, a szántóföldeket és a kaszálókat elkülönítették, de közösek maradtak az erdők, a vizek, a malmok ben I. Lajos visszaadta a Kölcseyeknek a tőlük hűtlenség miatt elkobzott birtokaikkal együtt, így a kölcsei uradalomhoz tartozó kisközség nevét 1345-ben Estphandi, 1477-ben Hesthwandy, 1488-ban Istwandi alakban írták ben törtek be utoljára hazánkba a tatárok, és a Felső-Tisza vidékén garázdálkodtak. Szatmár vármegye első katonai leírói 1782–85 között látták, hogy a falu nagy részét mocsár ölelte körül, ami csak ritkán száradt ki, mellette az erdőt sűrű cserjés nőtte be. Mind az Eszenyő erdő, mind a Liget erdő nagyon mocsaras volt. Istvándit részben körülvette a Túr folyó, szélessége itt 30–40 lépés széles, a medre mocsaras, vize embereknek csak szükség esetén, az állatoknak viszont mindig alkalmas volt. Hidakon lehetett átkelni rajta. A XVIII. század végén, a XIX. elején a gróf Rhédey, a Kende, Kölcsey, Jármy, Domokos és Toldy családok bírták.

5 Túristvándi történelmi bemutatása
Fényes Elek Geographiai szótárából tudjuk, hogy a XIX. század közepén a faluban 359 lakos élt; határának dombosabb része homokos, a többi fekete lapály volt, amit a hallal, rákkal teli Túr vize gyakran elöntött; derék tölgyes, szilfás, gyertyános erdőt bírt és a vízimalma jól jövedelmezett. Szatmár vármegye monográfiájában feltüntették mind az Istvándi, mind a Túristvándi nevet ban veszi fel a Túristvándi nevet megkülönböztetésül a határában folyó Túr folyóról. 1839-ben 360 lakosa volt. Lakosai a középkorban magyarok voltak, csak a későbbi századokban települt meg a községben jelentéktelen számú idegen /román / népelem. Közigazgatásilag Istvándi 1860-tól a Szamosközi, 1870-től a fehérgyarmati első járáshoz, 1876-tól a Fehér-gyarmati járáshoz tartozott tól községi közös tanács társközsége, tanácsának székhelye Szatmárcseke volt július. 1.-től Fehérgyarmat városkörnyéki községe, 1991-től önálló évi közigazgatási besorolás szerint rangja: község től Kömörő községgel alkot körjegyzőséget, körjegyzőségi székhely.

6 A falu fekvése, természeti adottságai
Túristvándi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szatmári tájegységében, az Erdőháton, a Túr-folyó mellett található település. Kölcse, Szatmárcseke, Tiszakóród, és Kömörő által közrefogott Szatmári Tiszahát területén helyezkedik el. Területe 1522 ha. A Túr 99 kanyarával öleli át 16 km hosszan. Természeti értékekben rendkívül gazdag. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozik a település külterületének 90%-a. A külterületnek jelentős részét képezik a mocsarak és ecsetpázsitos rétek. Megtalálhatók olyan ritka növények, mint a tündérrózsa, a réti füzény, a sárga nőszirom. A Hortobágyi Nemzeti Park területéhez tartozik a hiedelem szerinti kuructemető, a tölgyesekkel határolt ősgyepes Rókás is. A Túr folyó partját értékes, védett fasorok övezik. Az erdőterületek nagy részét tölgyesek, kisebb részét akácosok, valamint keménylombú fák borítják. A Túrban csuka, harcsa, ponty, márna, kecsege, dévérkeszeg és egyéb halfaj él. Olyan ritka állatok is megtalálhatóak, mint a keresztes vipera. Talaja: öntéstalaj. A településen és közvetlen környékén az éghajlat mérsékelten meleg, mérsékelten száraznyarú, hideg telű éghajlati sajátosságok a jellemzőek. A napsütéses órák száma: 1950,a júliusi középhőmérséklet C, az évi középhőmérséklet C, a csapadék mennyisége: mm/év. Az uralkodó szélirány az északi és déli.

7 Nevezetességek Helyi jellegzetesség volt az un. Gabonás kamra, a lakóházat követően csak ezután épültek istállók, ólak és egyéb gazdasági épületek. A 80-as években még négy népi lakóház is állt a faluban, illetve a favázas csűr a Rákóczi út 45 szám alatt. Ez utóbbit az mentette meg valószínűleg, hogy a Nyíregyházi Múzeumfaluba került. Külön értéke a szatmári lakóház típusnak, a faragott tölgyfaoszlop és könyökfa megoldás. Bár jelenleg nem rendelkezik védelemmel, mégis említésre méltó a Kende- Kúria. A mai épület az 1800-as évek közepe táján épülhetett, szabadon álló klasszicista formában. A kéttraktusos épületkutatást és rekonstrukciót érdemelne és a helyileg védhető épületek, közé kellene sorolni. Református temploma gótikus eredetű műemlék. Egy korabeli oklevél szerint 1315-ben Túristvándinak már volt kápolnája. A templom az as években épült gótikus stílusban. Bejárati ajtaját nagy, öt méternél magasabb mérmives terméskőből faragott, és rendkívüli szépérzékről tanúskodó ablakait, csúcsívükben más-más kiképzéssel, középen kis kerek ablakkal, valamint diadalívét Mátyás kőfaragói készítették. Ezeket az idők folyamán mind bevakolták. Az 1970-es árvíz után helyreállították s így a környék egyik legszebb kiemelt műemlék temploma lett.

8 Nevezetességek A kovácsház: Móricz Zsigmond 1885-től 1887-ig itt járt iskolába. A volt református iskola és tanítói lakás közvetlen szomszédságában. Apja vagyoni bukása után nagybátyjához költöztek, aki Kende Zsigmond uradalmi kovácsa volt. Vallomásában az Istvándiban töltött éveket „Jellemformáló kohónak” nevezte. Emlékét egy márványtábla őrzi a kovácsház falán. A település nevezetessége a ma is üzemképes, ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. században épült népi stílusú vízimalom. A malom egykoron a Kendék vagyonát képezte. Három alulcsapós vízikerekével Közép-Európában is ritkaságnak számít. A három, a vízlapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapott vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, a többi része cölöpökön. Egész Európa egyetlen ilyen felépítésű, és méretű vízimalma. Átélte az évszázadok viharait, változásit. Építését XVIII. Század végére teszik, amit 1952-ig használtak. Egykor a Kistúron 32  vízimalom működött, ma már csak ez az egy állít emléket az egykori molnárkodásnak.

9 Vízimalom szerkezete, épülete
Népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület. Az épület belsejét 11 ablak világítja meg. Kívülről 3 erkély díszíti, melyekről csodálatos kilátásra van lehetőség a környékre és a folyócskára. Teteje fazsindellyel fedett, melyen két torony található. Az épület déli oldalán találhatók a kerekek, a vízi-láda és a duzzasztó zsilip, mely szerkezetek a malom "lelke" ben Ganz hengerszékek kerültek beszerelésre, melyek által a gabonák őrlése jobb minőségűvé vált. Forrás: Saját készítés Forrás:Saját készítés

10 Megközelíthetőség ELSŐ SZÁMÚ ÚTVONAL (képen zölddel jelölve):
a 41. számú főút Vajai elágazásánál jobbra kanyarodva Győrteleknél Fehérgyarmat irányába balra kanyarodva Fehérgyarmatot követően, a rendőrlámpánál egyenesen Tiszabecs irányába kell haladni! Penyigénél a 2. elágazásnál Túristvándit jelző tábla irányába balra kanyarodva. MÁSODIK SZÁMÚ ÚTVONAL (képen feketével jelölve): a 41. számú főúton Vásárosnaményig Tisza híd után jobbra Gergelyiugornyánál Tivadar községet elhagyva, beérve Kisar községbe a Tisza híd után , balra kell az első kis utcába kanyarodni, majd az utca végén ismételten balra. Miután elhagyták Kisart, Nagyart, Szatmárcsekén, a Fehérgyarmat felé mutató táblát követve ( vagyis az elágazásnál jobbra kell kanyarodni.) elérhető Túristvándi. Forrás:

11 HARMADIK SZÁMÚ ÚTVONAL
Megközelíthetőség HARMADIK SZÁMÚ ÚTVONAL Vasúton történő megközelítése Fehérgyarmatig lehetséges, onnan távolsági autóbuszjárattal érhető el a település. Túristvándi közel fekszik az országhatárhoz, így azok a turisták, akik szeretnének a szomszédos országokban is körülnézi, könnyen megtehetik. Ukrajna a tiszabecsi és beregsurányi, Románia a csengersimai határátkelőkön érhető el. Forrás: Forrás:

12 Malom I. Forrás:Saját készítés

13 Malom II. Forrás:Saját készítés

14 Malom III. Forrás:Saját készítés

15 A Túr folyó Forrás:Saját készítés

16 A Szatmár-Beregi Szilvaút
Forrás:Saját készítés

17 Készítette Ujvári Gergely


Letölteni ppt "Túristvándi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések