Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása"— Előadás másolata:

1 Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása
Segélyhívás Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása

2 Mentők riasztása Állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül, mentés szükségessége esetén bárki hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén! OMSZ (Országos Mentőszolgálat) Irányítási Csoportok: régiónként, megyénként, KICS(Budapest,koordináció).

3 Mentők riasztása Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul: ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, ájulás, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb…), baleset,sérülés, bármilyen eredetű mérgezés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt, ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, csillapíthatatlan hányás, szédülés, beszédzavar, végtagbénulás, stb…), ha olyan magatartászavart észlelünk, amely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

4 Mentők riasztása A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról) 104!!!!!!

5 Mentők riasztása A bejelentést az alábbi módon tegyük meg:
Mi történt?(sérülés,rosszullét,baleset) (pl. összeesett,eszméletlen,szívbeteg fullad,magasból esett,gépkocsi elgázolta,2 gk ütközött) Hol történt?(pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)

6 Mentők riasztása Hány sérült, beteg van?
Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik,végtagjait fájlalja,verejtékes,ajkai elkékültek,görcsöl,szája habzik)

7 Mentők riasztása Van-e sérült kisgyermek?(ha baleset van)
Kell-e műszaki mentés?(ha baleset van) A bejelentő neve telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén)

8 Mentők riasztása Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!) és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

9 Tűzoltók riasztása A tűzoltók hívószáma a Magyar Köztársaság egész területén: 105!!! Mikor riasztjuk a tűzoltókat? Tűz! Füst! Robbanásveszély!(gázpalack) Baleset esetén: (beszorult,betemetett stb…)sérült(ek) esetén.

10 Tűzoltók riasztása Nehezen megközelíthető kárhely esetén(speciális eszközök szükségessége) Veszélyes anyagok kiszabadulása esetén. A veszélyes anyagokat tartalmazó konténert,zsákot,üveget,stb.megfelelő szimbólummal kell jelölni, mely narancsszínű négyszög alakú táblán fekete jelzésként látható.

11                                                                                                                                                                                                                                                                                       

12 Tűzoltók riasztása A veszélyszimbólumon kívül a veszélyes anyagokat tartalmazó csomagoláson veszélyt jelző címke található, mely a különleges veszélyre(R-mondat) utal és a biztonsági teendőket(S-mondat) tartalmazza.

13 Tűzoltók riasztása Címkézés
   Az alábbi előírások a közösségi rendelkezéseknek megfelelő magyar szabályok. Ezek szerint a veszélyesnek besorolt termékeket megfelelően fel kell címkézni. A feliratot (címkét) a tevékenység során alkalmazott valamennyi csomagolási egységen el kell helyezni. A feliratnak (címke) magyar nyelven jól olvashatóan és letörölhetetlen módon tartalmaznia kell: 

14 Tűzoltók riasztása a termék nevét, a benne lévő veszélyes anyag megnevezését a magyarországi jegyzékben szereplő valamely megnevezés szerint, vagy valamely hivatalos nemzetközi elnevezés magyar megfelelőjét,   a gyártó, az importáló vagy a magyarországi forgalmazó megnevezését és teljes címét, telefonszámát,   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény használatával felmerülő veszély megjelölését és a veszély jelképét (szimbólumát),   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény használatával járó különös kockázatokat megjelölő, az egészségügyi miniszter által meghatározott szabványmondatokat (R mondat),   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény biztonságos használatával kapcsolatos, az egészségügyi miniszter által meghatározott szabványmondatokat (S mondat),   a Magyarországon törzskönyvezett veszélyes anyagok esetében a magyar törzskönyvezési számot,   a lakossági forgalomba kerülő veszélyes anyagok esetén január 1. napjától az "EK felirat" szavakat. 

15 Tűzoltók riasztása A veszélyt jelző szimbólumot fekete színnel narancssárga alapra kell nyomtatni. A veszélyt jelző szimbólumnak és hátterének jól láthatónak kell lennie, a felirat (címke) vagy a csomagolás színe és megjelenése nem akadályozhatja a fogyasztót a jelzés felismerésében. A feliratot (címkét) a csomagolás egy, illetve több oldalán úgy kell elhelyezni, hogy ha a csomagot szabályosan teszik le, azt vízszintesen lehessen olvasni. 

16 Tűzoltók riasztása Veszélyt jelző táblák!
A szállító eszközön több helyen(a kocsi elején és végén, magán a szállítmányon,tankon stb…)megtalálható táblák, melyek pontos információt adnak az anyagról és a különleges veszélyeiről. A felső számsor a veszélyeket jelzi.Az alsó számsor az anyag kémiai azonosítója.

17 Tűzoltók riasztása A tűzoltóság értesítésekor ezeket a különleges jelzéseket,ha van rá mód jelezni(beolvasni) szükséges! Tűzoltók kiérkezéséig biztonságos távolságot tartani!!!

18 Rendőrség riasztása A rendőrség hívószáma a Magyar Köztársaság területén: 107!!! Mikor szükséges a rendőrség riasztása?

19 Rendőrség riasztása Közúti baleset esetén. Tömeges baleset esetén.
Forgalomirányítás-terelés szükségessége esetén. Veszélyes kárhely esetén. Agresszió, verekedés, fegyverek,stb….!!! Érvényes orvosi beutalóval rendelkező zavart beteg megfékezéséhez.

20 Rendőrség riasztása Minden olyan esetben amikor szükségesnek látjuk!!!
Hivatalos személy-közfeladatot ellátó személy!


Letölteni ppt "Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések