Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban Készítette: Beke Krisztián.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban Készítette: Beke Krisztián."— Előadás másolata:

1 A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban Készítette: Beke Krisztián

2 A prezentáció felépítése: A szakdolgozat célkitűzései. A becslés fogalma. A becslés funkciói. A becslés alkalmazása. A becslés módszerei. Következtetések, javaslatok. A bírálók kérdései. Az összehasonlító becslés. A klasszikus becslés. Az átlagadó. Az áfa becslése. A járulékalap becslése. Statisztika az ellenőrzésekről. A vagyonosodási vizsgálat. Statisztika a vizsgálatokról.

3 Miért a becslés? Helyezzük el a becslést az adózásban (lokalizálás). ↓ Szélesítsük az adózó látókörét a becslés globális ismertetésével (tájékoztatás). ↓ A megfelelő tájékoztatással segítsük a helyes adózói magatartás kialakítását (terelés).

4 A becslés fogalma. $Az adóalap valószínűsítésére irányul: → amennyiben az egyértelműen nem állapítható meg! $Rendkívül szabályozott, speciális adóztatási technika. $A becslés kulcselemei: →a hitelt érdemlő adat, bizonyítás, →a bizonyítási teher megfordulása, és →a valószínűsítés. $Csak akkor, ha az alkalmazhatóság feltételei fennállnak, és más módszer már nem jöhet szóba!

5 A becslés funkciói. $Meghatározott esetekben alkalmazható. $A valós adóalap megállapítására - más megfelelő információ híján - alkalmazott bizonyítási módszer. $Nem hátrányos jogkövetkezmény, de ha kell, szankció jellegű. $Terelő hatással bír.

6 A becslés alkalmazása. $Az Art. alkalmazható ellenőrzési eszközként definiálja: → vagyis általánosságban nem kötelező! $Az adóalapot nem lehet megállapítani (bizonyíték hiánya): → nincs mérlegelés! $A bejelentési kötelezettség eltitkolása: → mérlegelés kizárólag az összegszerűségben! $A nyilatkozattétel megtagadásakor: → és a kétségbe vont nyilatkozatok?

7 Az összehasonlító becslés. $Kézzel fogható bizonyíték hiányában az adóhatóságnak becsülnie kell, tekintettel: → az azonos időszakra, → a hasonló körülményekre, és → a hasonló tevékenységre. $Nagy segítséget nyújtanak a megfelelő adatbázisok. $A hatóság számára rugalmasabb becslési mód. $A probléma vele, hogy csak a „kis halak” akadnak horogra.

8 A klasszikus becslés. $Alapmódszer. $A becslésre okot adnak: → a kétségbe vont gazdasági események, → a nem megfelelő iratok, és → a hiányos bevallás, nyilatkozat. $A választott módszer attól függ, hogy milyen adatok állnak a hatóság rendelkezésére! $Vizsgálati módszerei: nyilatkozat, helyszíni szemle, próbagyártás, leltár, egyéb módszerek.

9 Az átlagadó. $Az összehasonlító becslés speciális változata. $Megállapítása két ellenőrzésből áll össze: → az operatív vizsgálatból, és → az utólagos adónem vizsgálatból. $Szankció jellegű, ezért: → adóbírságnak, késedelmi pótléknak helye nincs! $Az adóalaptól való eltérést az adózó bizonyítja: → újabb példa a bizonyítási teher megfordulására!

10 Az áfa becslése. $„Közkedvelt” adóelkerülési cselekmény az áfa csalás: → az itt realizált nyereség a jogtalanul visszaigényelt áfa. $Különösen jellemző: → a kereskedelemre (számítástechnika, gépjárművek), és → az építőiparra. $A bevallás, visszaigénylés alapját képező bizonylatok hiánya: → jogalapot teremt a becslés alkalmazásához! $A becslésre az előzetesen felszámított és a fizetendő adó tekintetében alkalom nyílik!

11 A járulékalap becslése. $A „legnépszerűbb” ellenőrzési terület: → célja a feketefoglalkoztatás visszaszorítása. $A valós adó alapjának megállapítása meghiúsul - be nem jelentett foglalkoztatás. $Két dolog vizsgálandó: → a keresetnek megfelelő bejelentés, → a foglalkoztatási minőségnek megfelelő bejelentés. $A feketefoglalkoztatásban leginkább érintett az építőipar!

12 Statisztika az ellenőrzésekről. Munkáltatók:Munkavállalók:

13 A vagyonosodási vizsgálat. $Speciális becslési eljárás. $A bevételek és az életvitel vagy a vagyongyarapodás között aránytalanság áll fenn. $A vizsgálat két részből áll: a felkészülésből, és az ellenőrzésből. $A vizsgálat megindítását számtalan ok eredményezheti. $Eljárási cselekmények: a bizonyítás, az adatgyűjtés, elemzés, értékelés, kronologikus mérlegmódszer, és a megállapítások írásba foglalása (jegyzőkönyv, észrevétel, határozat).

14 Statisztika a vizsgálatokról. A vizsgálatok hozadéka:A feltárt adókülönbözet:

15 Következtetések, javaslatok. $Körülményesen alkalmazható, bizonyos tényezők tovább nehezítik. $A nyilatkozatok értékelése sokat számít. $Folyamatosan javul az adatbázisokhoz való hozzáférés. $Növelni kellene az információcsere hatékonyságát. $Továbbra is problémát jelentenek az offshore cégek. $A határidők különös jelentőséggel bírnak. $Megváltoztak az „erőviszonyok”. $Az elévülésnek is nagy szerepe van.

16 A bírálók kérdései. Mennyiben egyszerűsödhet a becslési eljárás bizonyos adónemek megszűnésével?

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban Készítette: Beke Krisztián."

Hasonló előadás


Google Hirdetések