Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné."— Előadás másolata:

1 Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné

2

3 Két érdekes tényre hívom fel a figyelmet, miszerint Nagy-Britanniában az élelmiszerfogyasztás ¼-ét ma már bioélelmiszerek adják, valamint Dániában a gyermekek immunrendszerének tökéletes kiépítéséhez 3 éves korukig csak biotáplálékot adnak, az emberek elgondolkodnak.

4 Úton-útfélen hallani, hogy a táplálkozás, az egészséges ételekre való odafigyelés egészségünk alapja. Van, aki hóbortnak vagy épp divatos dolognak tartja, hogy egyre többen vásárolnak tudatosan bioboltokban, zöldségesnél, piacon, de valójában mit is jelent az, hogy bio? Miért érdemes a drágább biotejet választani, ha az áruházak polcai roskadoznak az olcsó tejektől?

5 A biovásárlók nem csak a természeti környezet megóvása miatt, hanem – a kutatások szerint- egészségük védelme érdekében, s a genetikailag módosított élelmiszerekkel, vegyszerekkel és adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

6 Ha már tudatosság, akkor tényleg érdemes alaposan megnézni a termékek származási helyét, a minősítést, és ne hagyjuk magunkat becsapni! A csomagoláson található „bio” felirat sok esetben ügyes reklámfogás, s megtéveszti a fogyasztót.

7 Ha szeretnénk maximálisan meggyőződni arról, hogy ellenőrzött bioélelmiszert vásárolunk, mindenképp érdemes tüzetesen átnézni a termék címkéjét. Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az ellenőrző szervezet neve, vagy a kódszáma, illetve ez a felirat: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. BIO-felirat

8 A termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A cél a természetes körforgás biztosítása, ami ideális esetben például azt jelentené, hogy csak annyi állatot tenyésztenének, amennyit a földeken termő élelemmel el is tudnak látni, vagy csak annyit trágya keletkezne, amennyire a termőföldek táplálásához szükség van.

9 A mezőgazdaság egyik fő állata a szarvasmarha.

10 A biogazdálkodásban a hangsúly nem a kártevők elpusztításán, hanem a megelőzésen, a biológiai és fizikai védekezésen van. A biotermékek előállításánál tartózkodnak a szintetikus szerek (műtrágyák, növényvédő és rovarirtó szerek), hormonok, takarmány- kiegészítő és genetikailag módosított anyagok használatától.

11 A más országokból származó bio élelmiszerek alacsonyabb előállítási költségük miatt olcsóbbak lehetnek, de azért nem árt belegondolni, hogy a szállításuk körülménye eléggé kétséges lehet. A legjobb az, ha lehetőleg olyan terméket vásárolunk, amelynek épp szezonja van, s lehetőleg közelebbi régióból származik.

12 A termék címkéjén logóval és kifejezéssel jelzi a bio- minősítését, vagyis a termék ellenőrzött. Magyarországon a Biokontroll Kht. tesz eleget ennek a követelménynek, míg a külföldi országok áruin sajátos, az adott ország hivatalos ábrája mutatja az eredetiséget. Az angolszász nyelvterületen használatos az organic megnevezés is. Hazánkban is elterjedőben van az ökogazdálkodás kifejezés, vagy az organikus jelző.

13 Előfordulhat, hogy egy-egy farmer olyan területen gazdálkodik, amin korábban hagyományos termelés folyt. Ilyenkor köteles feltüntetni, hogy a termék - legfőképpen zöldség - olyan földterületről származik, amin átállás alatt van a termesztés.

14 A biotól meg kell különböztetni a natúr, vagy a reform terméket, mely nem tartalmaz ugyan tartósítószert és egyéb mesterséges anyagot, de természetesen nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, mint a bio.

15 A termelők és a kereskedők egy része azt az elképzelést követi, hogy a hagyományos termelésben előállított bármely terméknek legyen eladható a bio változata is. A biokultúra elterjedését több ok is motiválta. Számos kutatási adat támasztotta alá azt, hogy sok civillizációs betegség hátterében a helytelen táplálkozás során az emberi szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok állnak (tartósítószer, adalékanyagok, stb), így ha ezt el szeretnénk kerülni, nyilván ilyen termékeket nem fogyaszthatunk.

16 Bioélelmiszerek például : Szőlő Répa ParadicsomKörte Dió

17 1.Mely országokban van hagyománya a biogazdálkodásnak? 2.A biogazdálkodásban mire kell fektetni a hangsúlyt? 3.Honnan lehet tudni, hogy egy termék ellenőrzött? 4. Melyik állat tartozik a mezőgazdaság főbb állatcsoportjába? 5. Dániában a gyerekeknek hány éves korukig adnak bioélelmiszert?

18 Válaszok: 1.Nagy-Britanniában, Dániában. 2. A megelőzésre és fizikai védekezésre. 3. Ez a felirat látható a terméken: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. 4. A szarvasmarha. 5. Egészen 3 éves korukig adnak nekik bioélelmiszert.

19 Források: http://www.tudatoslet.hu/index.php/tudatos- fzes/fzz-tudatosan/84-bioelelmiszerek-a- mindennapi-taplalkozasban http://www.szantal.hu/index.php?link=news%2Fn ews.php&parentid=389&topic=5


Letölteni ppt "Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné."

Hasonló előadás


Google Hirdetések