Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biogazdálkodás. A biogazdálkodás a világ szinte minden területén jelen van.E gazdálkodási módot sokféle névvel illetik: újabban „ökológiai gazdálkodás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biogazdálkodás. A biogazdálkodás a világ szinte minden területén jelen van.E gazdálkodási módot sokféle névvel illetik: újabban „ökológiai gazdálkodás”"— Előadás másolata:

1 Biogazdálkodás

2 A biogazdálkodás a világ szinte minden területén jelen van.E gazdálkodási módot sokféle névvel illetik: újabban „ökológiai gazdálkodás” terjedt el, de organikusnak, vagy biológiainak illetve alternatívnak is nevezik. Az ökológiai gazdálkodásnak az a lényege, hogy szigorúan tiltja a géntechnológiát, a szintetikus és környezetkárosító vegyszerek használatát.

3 Az ökológiai gazdálkodás helyzete világviszonylatban: veszélyes vegyszerek mértéke az ötvenes évektől kezdve rohamosan a hetvenes évekig nőtt. Ekkor egy megtorpanás következett be, mivel az 1973-as olajárrobbanás az energiahordozókkal együtt felhajtotta a belőlük gyártott műtrágyák és növényvédő szerek árát.

4 Ország Ökológiai művelésben lévő hektárok Ökológiai területek %-os formában Argentína3800000,22 Ausztrália52937231,12 Ausztria2879008,41 Csehország1107562,6 Hollandia229971,15 Kanada1638430,22 Japán50830,09 Magyarország 300000,56 USA9000000,22

5 Európai Unió országai több mint 3 millió hektár ökológiai gazdasági területtel rendelkezik, ami majdnem 2%-a a teljesnek. Ami egyre csak nő

6 Az ökogazdálkodás fejlődése Magyarországon: Dinamikus fejlődés, 1991-2002 között az ökogazdálkodással foglalkozó üzemek száma hatszorosára és az általuk öko módon megművelt területek mérete 7 és félszeresére nőtt. 2002-ben a mezőgazdasági területek 0,5%-át teszik ki Fontosabb hazai biotermékek:gabonafélék, olajtök, napraforgó, kukorica, zöldség, gyümölcs, gyógy- ill. fűszernövények.

7 MegnevezésTermékek megoszlása % Termőterület, ha Őszi búza17%1335,6 ha Egyéb gabonafélék 141075,6 Olajtök9724,8 Napraforgó181356,6 Lucerna6446,7 Kukorica9712,9 Egyéb ipari növények 5365,2 Egyéb pillangós10776,5 Gyógy-és fűszernövények 2166,6 zöldség21559

8 Hazánk mezőgazdaságilag megművelhető szántóterülete mintegy 4,7 millió hektár. Ebből szakértők szerint az EU-hoz csatlakozás után, mintegy 2,5 millió hektár terület lesz „versenyképes” módon művelhető.A további, mintegy 2,2 millió hektárra meg kell találni az alternatív hasznosítási módokat. Az egyik lehetőséges és ígéretes irány a biogazdálkodás. Jelenleg közel 60 ezer hektáron termelnek bioélelmiszert vagy bioélelmiszer alapanyagot Magyarországon. E terület nagyságát 300 ezer hektárra kívánja növelni a kormányzat.

9 Az ellenőrzött gazdaságok státuszuk szerint: Teljesen átállt üzemek, azaz ökoüzemek Átállás alatt lévő üzemek, amelyek az első vagy második évben vannak Hagyományos gazdálkodást végző, azaz konvencionális üzemek Vegyes státuszú ökoegység

10 Területhasznosítás 1998-ban az átállás alatt lévő, vagyis átállási területek 51%-át gyep, rét és legelő, 4%-át ültetvények foglalták el, 43%-án szántóföldi kultúrákat termesztettek és 2%- át ugaroltatták. 2008-ban a már átállt területek 81%-a szántóföldi kultúra, 10%-a gyep, rét és legelő, 1%-a ugar.

11 Piaci lehetőségek Nincs olyan szegmens, amely hasonló módon fejlődne Legnagyobb felvevő piac: USA, Európa, Japán Számos cég nyitott cégek felé:

12 Hazai exportlehetőségek: A hazai ökogazdaságok többsége exportra termel, a biotermékek 90-95 %-a Nyugat-Európába kerül. A hazai ökotermékek állagosan 20-70%-al drágábban kelnek el. Az Eu piacán a biotermékek vám szempontjából azonos elbírálás aláesnek, mint a hagyományos termékek. Tehát érdemes termelni és kihasználni a lehetőségeket.

13 A biogazdálkodás szabályozása az EU-ban Maga az elnevezés országonként változik, azonban ugyanazt jelenti: olyan gazdálkodási rendszereket határoz meg, amelyek tilalmazzák vagy korlátozzák a műtrágya és egyéb vegyszerek használatát. Célul tűzték ki a kiváló minőségű, szermaradványoktól mentes termékek előállítását, továbbá olyan módszerek bevezetését, amelyek vegyi készítmények nélkül is megőrzik, sőt javítják a talaj termelékenységét. Az előírások betartása érdekében ellenőrző szervezeteket hoztak létre a tagországok.

14 A biogazdálkodás több szempontból eltér a szokványos eljárástól: Nem szennyezi a talajt és az élővizeket mérgező vegyületekkel. A biológiai sokrétűség fenntartására törekszik a növény- és állatvilágban egyaránt. Igyekszik a talajszerkezet és a talajban élő szervezetek egyensúlyának fenntartására. A szerves-anyag tartalom növekedése révén mérsékli az ásványi tápanyagok kilúgozódását, kimosódását. A növényvédelemben is erősen támaszkodik az egyensúly megtartására.

15 Elsősorban a természetes, a helyi és a megújuló energiatartalékok feltárására törekszik. Az energiatartalékos módszerek alkalmazása révén csökkenti a gazdaság függőségét a külső erőforrásoktól.

16 A biogazdálkodást sokan bírálják: Elérhető termésátlagok gyengébbek. Induló költségek magasak Bonyodalmak az áru forgalmazása és értékesítése között. Nehezen gépesíthetők Drágábbak

17 A biogazdálkodás támogatása: Támogatást élvez részint a tagállamoktól, részint az Unió forrásaiból. Kiváltképpen Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország,Nagy-Britannia segít ennek a gazdálkodásnak. Általában pénzügyi támogatást kapnak (Dánia, Saar-vidék), Hollandiában minta biogazdaságokat is berendeztek, illetve ingyenes tanfolyamot szerveztek. Valamennyi tagországban tanácsadó szolgálatot szerveztek a biotermelés előmozdítására. Kutatásokat 1970 óta végeznek Németországban bio- és szokványos termékek összehasonlítására. A lényeg tehát azon van hogy összhangba kell hozni a mezőgazdasági termelést a környezetvédelemmel és a táj jellegének megőrzésével.

18 Áttekintés a biogazdaságokban használt szerekről: 1.A biogazdaságban engedélyezett tápanyagpótló és talajjavító adalékok: istállótrágya, hígtrágya, tőzeg, szalma, gilisztahumusz, háztartási hulladék 2.Növényvédő szerek: piretrin készítmények természetes alapanyagból, kovaföld, kőliszt, nátrium-szilikát, szódabikarbóna, 3.Élelmiszer-adalékok: kálcium-karbonát. Tejsav, citromsav, lecitin Ízesítők:természetes eredetű fűszerek és adalékok Víz, só: ivóvíz, konyhasó

19 „ A fenntartható fejlődésnek magába kell foglalnia az élelmiszertermelés mellett a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló erőforrások megőrzését és a természetes környezet védelmét is, azért, hogy a most élők szükségletei anélkül kerüljenek kielégítésre, hogy veszélyeztetnék a szükségletek kielégítését a jövő nemzedékei számára.”


Letölteni ppt "Biogazdálkodás. A biogazdálkodás a világ szinte minden területén jelen van.E gazdálkodási módot sokféle névvel illetik: újabban „ökológiai gazdálkodás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések