Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Gimp képszerkesztő program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Gimp képszerkesztő program"— Előadás másolata:

1 A Gimp képszerkesztő program
Szűcs Eszter Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola Békéscsaba, Irányi u. 14.

2 A Gimpről röviden… Mire használható a Gimp?
A Gimp segítségével kijavíthatjuk bemozdult, életlen képeinket, színeit megélénkíthetjük, kidekorálhatjuk, keretezhetjük és még a fényviszonyokat is megváltoztathatjuk, ha képünk túl sötétre, illetve túl világosra sikerült. Csökkenteni lehet a vörös-szem hatást, klónozhatunk, maszatolhatunk, sőt, még kisebb mintákat is rajzolhatunk a képre a sokféle rajzeszközzel és a sokfajta színnel (használhatjuk persze a saját magunk által kevert színeket is). Sok effektus áll rendelkezésünkre, amiket a képhez adhatunk, ezekből most itt van néhány példa: leképezhetjük különböző felületek mintájára, torzíthatjuk, művészi kinézetet adhatunk neki, játszhatunk a fénnyel és az árnyékkal…

3 Ha már tudjuk hogy erre programra van szükségünk, akkor felmerül a kérdés:
Hogyan jutok hozzá a Gimphez? A Gimp egy nyílt forráskódú képszerkesztő program. Ez a kifejezés annyit jelent, hogy a program bárki árki által hozzáférhető és módosítható. Így hát mindenki bátran letöltheti például az alábbi weboldalról: Valamint itt van néhány extra érdekesség: A The Gimp Team fejlesztette ki a Windows, Linux, OS X, BSD és Solaris operációs rendszerekre. A Windows változat létezik pendrive-ra telepíthető formában is (Portable formátum). Az első változat januárjában jelent meg. A legfrissebb kiadás pedig a os verzió, amely június 21-e óta használható.

4 A Gimp indítása A Gimp az asztalon található ikonnnal vagy a Start menü/minden programból indítható.

5 Ahhoz, hogy a Gimpben dolgozni tudjunk, meg kell nyitni egy képet
Ahhoz, hogy a Gimpben dolgozni tudjunk, meg kell nyitni egy képet. Ezt a Fájl menü/megnyitásból tudjuk megtenni. Ha erre kattintunk, megjelenik egy ablak, melynek segítségével kiválaszthatjuk a szerkeszteni kívánt képet.

6 A Gimp eszköztára külön ablakként kezelhető panel, melyen rajzeszközöket, vágóeszközöket és kijelölő eszközöket találunk.

7 A kép menüben tudjuk átméretezni, tükrözni, forgatni a képet, illetve segédvonalakat készíthetünk.

8 A kép most már a megfelelő méretben és irányban szerkeszthető tovább.
A szűrők menüben különféle effekteket tudunk hozzáadni.

9 Itt van néhány példa a szűrők menü opcióira:
Az egész képet pár kattintással egy képregény-kockává lehet varázsolni , diakép formában megjeleníteni, sőt még egy kávéfolttal is megtoldhatjuk a képet.

10 A megszerkesztett képet ilyenkor késznek is nyilváníthatjuk, de ha nem tetszik a végeredmény, akkor a szerkesztés menü/visszavonás gombra van szükségünk. A visszavonás mindig az előző műveletre vonatkozik, de ezt a program ki is írja.

11 Ha a diakép sem tetszik, az ablak bezárásával megszabadulunk tőle
Ha a diakép sem tetszik, az ablak bezárásával megszabadulunk tőle. Ezután folytathatjuk a munkát.

12 Az ecsetek kiválasztásában, rétegek készítésében, stb
Az ecsetek kiválasztásában, rétegek készítésében, stb. segítségünkre lehet az ablakok menü / dokkolható párbeszédablakok menüpont.

13 Utoljára még egy egyszerűbb keretet a szűrők menü/dekor/keret hozzáadása pontban készíthetünk.

14 A képünk készen van…

15 … már csak el kell mentenünk
… már csak el kell mentenünk. Ezt a fájl menü/mentés másként pontból tudjuk megtenni.

16 A mentés után az ablakot be kell zárnunk.
A Gimp bezárása

17 Ismétlő kérdések Mire használható a Gimp? Mi az a nyílt forráskód? Ki fejlesztette ki a Gimpet? Mikor jelent meg az első kiadása? Honnan tudjuk megnyitni a Gimpet? Hogyan tudjuk megnyitni a szerkeszteni kívánt képet? Melyik menüben lehet átméretezni a képet?

18 Az általam használt oldalak linkjei:


Letölteni ppt "A Gimp képszerkesztő program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések