Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban"— Előadás másolata:

1 Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Készítette: Boldizsár Tamás Felkészítő: Huschekné Szabó Ildikó Iskola: Türr István Gimnázium és Kollégium, Pápa

2 Tartalomjegyzék 3. dia: Bevezető 4. dia: Miért hasznosak a táblázatok? 5. dia: A táblázat részei 6-8. dia: Táblázat beszúrása dia: Sor, oszlop beszúrása/törlése 11. dia: Ismétlő kérdések, feladatok dia: A táblázat formázása dia: A szegélyek formázása dia: Szöveg formázása a táblázatban 21. dia: Szöveg igazítása a táblázaton belül 22. dia: Ismétlő kérdések, feladatok 25. dia: Források ( : Ugrás a diára)

3 A szövegszerkesztő programok többségében lehetőségünk van táblázatok beszúrására, melyeket többféleképpen is formázhatunk. A leggyakrabban használt szövegszerkesztő program a Microsoft Word, így ez a bemutató ebben a szövegszerkesztőben rejlő lehetőségeket tárja fel.

4 Miért hasznosak a táblázatok?
Nézzünk egy-két példát! Könnyű tájékozódás a szövegben Órarend készítés Étlap készítés Rendszerezés Átlátható információk

5 A táblázat részei A táblázat oszlopokból és sorokból áll. Az oszlopok függőlegesen, a sorok vízszintesen helyezkednek el. Ezek kereszteződésében találhatók a cellák, melyek között a Tab billentyűvel, a Shift+Tab billentyűkombinációval, az egérrel és a kurzormozgató nyilakkal mozoghatunk. OSZLOP SOR CELLA

6 Táblázat beszúrása Táblázatot a Beszúrás menü Táblázat almenüjéből szúrhatunk be.

7 A táblázatot háromféleképpen hozhatjuk létre:
Az egér segítségével kijelölünk annyi cellát, amennyire szükségünk van:

8 Ha a Táblázat beszúrása parancsot választjuk, mi magunk írhatjuk be, hány soros és oszlopos legyen a táblázatunk: A Beszúrás/ Táblázat/ Táblázat rajzolása menüpont választásával egyedi méretű táblázatot rajzolhatunk.

9 Sor, oszlop beszúrása/ törlése
Először a kurzorral be kell állnunk annak a sornak/ oszlopnak egyik cellájába, amely fölé/ alá/ mellé egy újabbat szeretnénk beszúrni. Sor beszúrása: Jobb egérgomb/ Beszúrás/ Sorok beszúrása felülre, alulra Oszlop beszúrása: Jobb egérgomb/ Beszúrás/ Oszlopok beszúrása jobbra, balra

10 Sor törlését a sor kijelölése után a Jobb egérgomb/ Sorok törlése menüponttal végezhetjük el
Oszlop törlését az oszlop kijelölése után a Jobb egérgomb/ Oszlopok törlése menüpontban végezhetjük el

11 Ismétlő kérdések, feladatok
Válaszd ki a helyes állítást! Az oszlop vízszintesen helyezkedik el a táblázatban. A táblázat függőleges és vízszintes részeinek metszete a cella. A sor függőlegesen helyezkedik el a táblázatban.

12 Ügyes vagy!

13 Sajnos, nem nyert!

14 A táblázat formázása A formázás első lépéseként ki kell jelölnünk a formázandó részt. Kijelölni tudunk: cellát, sort, oszlopot, táblázatot Ezt kétféle módon tehetjük meg:

15 Ha eldöntöttük, mit szeretnénk kijelölni, akkor a jobb egérgombbal kattintunk a megfelelő helyre, majd a Kijelölés menüpontban kiválasztjuk a megfelelő parancsot: Az egér segítségével: Egyetlen cella kijelölésénél az egeret a cella bal szélére mozgatjuk, és a fekete nyíl megjelenésekor kattintunk. Sor kijelölésekor a táblázat előtti kijelölősávon kattintunk az egérrel. Oszlop kijelölésekor az oszlop fölött kattintunk az egérrel a fekete nyíl megjelenésekor. Több sort/ oszlopot is kijelölhetünk ha az egeret – bal gombját lenyomva tartva – végighúzzuk a táblázat előtti kijelölősávon/ az oszlopok fölött.

16 A táblázatot – akár a szöveget – igazíthatjuk, de csak háromféleképpen:
Balra Középre Jobbra Ezeket a lehetőségeket a táblázatra jobb egérgombbal kattintva a Táblázat tulajdonságai parancs Igazítás lapján találjuk meg.

17 A szegélyek formázása A szegélyeket a táblázatra jobb egérgombbal kattintva a Szegély és mintázat menüpontban formázhatjuk.

18 Itt lehetőségünk van a szegélyvonal vastagságának, színének, stílusának beállítására, valamint választhatunk kitöltést is táblázatunknak. Kitöltése csak a cellának is lehet. Ebben az esetben ki kell jelölnünk a cellát, és ugyanúgy választunk neki kitöltést.

19 Szöveg formázása a táblázatban
A karakterek formázását a Betűtípus menüben végezhetjük el. Beállíthatjuk a színüket, stílusukat, típusukat, méretüket és effektusokat is.

20 Példa: Piros, dőlt, félkövér, áthúzott, Courier New betűtípus, 20-as méret Aláhúzott, világoskék, Arial betűtípus, 9-es méret Dőlt, narancssárga, felső index, Forte betűtípus, 18-as méret

21 A szöveg igazítása a táblázaton belül
A szöveg igazítását a táblázatra jobb egérgombbal kattintva a Cellaigazítás menüpontban végezhetjük el.

22 A szöveget a táblázatban 9 helyre igazíthatjuk:
a) Balra fel, d) Középre balra, g) Le balra, b) Középre fel, e) Középre, h) Le középre, c) Jobbra fel, f) Középre jobbra, i) Le jobbra

23 Ismétlő kérdések, feladatok
Merre van igazítva a szöveg az alábbi táblázatokban? a) Középre a) Balra fel b) Jobbra fel b) Középre jobbra c) Le balra c) Középre balra

24 Ügyes vagy!

25 Ügyes vagy!

26 Sajnos, nem nyert!

27 Források Fenyős Zoltán, Fenyősné Kircsi Amália: Informatika
microsoft-word-2010


Letölteni ppt "Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések