Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Flotálás. Célja: a víznél kisebb sűrűségű, valamint kis méretű, kolloid jellegű részecskék felúsztatása a víz felszínére. A finom szemcséjű, szilárd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Flotálás. Célja: a víznél kisebb sűrűségű, valamint kis méretű, kolloid jellegű részecskék felúsztatása a víz felszínére. A finom szemcséjű, szilárd."— Előadás másolata:

1 Flotálás

2

3

4 Célja: a víznél kisebb sűrűségű, valamint kis méretű, kolloid jellegű részecskék felúsztatása a víz felszínére. A finom szemcséjű, szilárd szennyező anyagok gyakran flotálással könnyebben távolíthatók el, mint ülepítéssel. 1.Hagyományos olaj- és zsírfogók:

5 Nagyobb mennyiségű folyadék tisztítása Felúszási sebesség növelése „flotációs segédanyaggal” 2.Levegőztetéses flotálás Lefölözhető hab (felúszott szennyeződés) Hidrofób felületű szennyeződés Levegő

6

7 A flotálás hatékonysága adalékokkal növelhető: -habképzők: csökkentik a víz felületi feszültségét, a hab stabilitását növelik - Gyűjtő reagensek: növelik a hidrofób jelleget - Módosító reagensek: pH - szabályozás A flotálás csoportosítása a légbuborékok létrehozásának módja szerint: A szerves szennyező anyagok nagy része hidrofób tulajdonságú, (adalékok nélkül is) hatékonyan flotálhatók.

8 A flotálás csoportosítása a légbuborékok létrehozásának módja szerint: 1. Légbefúvásos flotálók: - perforált porózus anyagokkal - keveréssel

9

10

11 2. Oldott levegős flotálás:

12

13

14

15 3. Elektroflotálás: A berendezés alján elhelyezett elektródapárok egyenáram (5..10V) hatására bontják a vizet. A felszálló kis méretű(5…10μm) H 2 és O 2 gázokkal flotálnak 4. Biológiai flotáláskor az anyagcsere termék gázok okozzák a felúsztatást

16 A flotálás alkalmazása: Önállóan: ha a szennyező anyagok többsége zsír, olaj és finom lebegő anyag. Előtisztítóként ülepítés előtt; zsír, olaj és finom lebegő anyag-tartalom csökkentésére Mechanikai tisztítóként biológiai művelet előtt Ipari szennyvizek előtisztítására (csatornahálózatba vezetés előtt) Felszíni vizek tisztítására ( pl. algaeltávolítás)

17 A flotálás alkalmazási területei pl: -Olajleválasztás - Konzervipari szennyvizek - Papíripari rostok - …….. Előnyei: -A víztől kisebb, és nagyobb sűrűségű szennyezések egy berendezésben távolíthatók el - Kis tartózkodási időigény – beruházási költségek csökkennek - Szaghatás minimális - Az uszadék viszonylag nagy sűrűségű

18 Hátrányai: - Segédberendezések – üzemeltetési költség. Karbantartás, nagyobb szakértelem.


Letölteni ppt "Flotálás. Célja: a víznél kisebb sűrűségű, valamint kis méretű, kolloid jellegű részecskék felúsztatása a víz felszínére. A finom szemcséjű, szilárd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések