Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest."— Előadás másolata:

1 Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest

2 Historical Overview of Key Issues on Food Safety I. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N 0 4 Abban az időben, amikor szüleim Kelet- texasi farmján felnőttem, mi sohasem gondoltunk ételmérgezésre vagy nem biztonságos ételre. Csak cukrot, sót, lisztet, zabkását vásároltunk és minden mást magunk állítottunk elő és konzerváltunk a farmon! Anyám egész nyáron gyümölcsöket és zöldségeket tett el a télre. Hűtőszekrényünk nem volt, a húsokat pácoltuk és nyers tejet ittunk. Sohasem hallottam botulismusról, staph infekcióról, salmonellosisról vagy perfringens toxicosisról mindaddig, amíg nem kezdtem el az egyetemen bakteriológiát tanulni. Abban az időben, amikor szüleim Kelet- texasi farmján felnőttem, mi sohasem gondoltunk ételmérgezésre vagy nem biztonságos ételre. Csak cukrot, sót, lisztet, zabkását vásároltunk és minden mást magunk állítottunk elő és konzerváltunk a farmon! Anyám egész nyáron gyümölcsöket és zöldségeket tett el a télre. Hűtőszekrényünk nem volt, a húsokat pácoltuk és nyers tejet ittunk. Sohasem hallottam botulismusról, staph infekcióról, salmonellosisról vagy perfringens toxicosisról mindaddig, amíg nem kezdtem el az egyetemen bakteriológiát tanulni.

3 Historical Overview of Key Issues on Food Safety II. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N 0 4 Ma is csodálkozom azon, hogyan tudtunk azon a forró éghajlaton hűtőszekrény nélkül életben maradni. Végezetül rájöttem a magyarázatra. Nem hagytunk elég időt a baktériumoknak, hogy kifejlődjenek és bennünk kárt okozzanak. Ami megmaradt a reggeliből – meleg pogácsa, tojás, sonka, angol szalonna, vagy virsli, zabkása, kávé vagy tej – rögtön a csirkékhez került. Ami pedig az ebéd idején nem került elfogyasztásra – pogácsa, kukorica lepény, főzelék vagy sült csirke – eltettük vacsorára és 4-5 óra múlva hidegen lett feltálalva. Nem hagytunk elég időt a baktériumoknak, hogy kifejlődjenek és bennünk kárt okozzanak. Ami megmaradt a reggeliből – meleg pogácsa, tojás, sonka, angol szalonna, vagy virsli, zabkása, kávé vagy tej – rögtön a csirkékhez került. Ami pedig az ebéd idején nem került elfogyasztásra – pogácsa, kukorica lepény, főzelék vagy sült csirke – eltettük vacsorára és 4-5 óra múlva hidegen lett feltálalva.

4 Historical Overview of Key Issues on Food Safety III. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N 0 4 Amit pedig meghagytunk a vacsorából, az a disznóké lett. Tehát a baktériumoknak maximálisan 3-4 órájuk volt a növekedésre ez pedig nem volt elegendő idő ahhoz, hogy ételmérgezést okozzanak. Mindezen tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy életben maradjak és megismerhessem az élelmiszer mikrobiológiát, amely magában foglalja az élelmiszerek útján terjedő fertőzéseket is. Tehát a baktériumoknak maximálisan 3-4 órájuk volt a növekedésre ez pedig nem volt elegendő idő ahhoz, hogy ételmérgezést okozzanak. Mindezen tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy életben maradjak és megismerhessem az élelmiszer mikrobiológiát, amely magában foglalja az élelmiszerek útján terjedő fertőzéseket is.

5 Foodborne illness in the USA MMWR 2001; 50: N 0 RR-2 A CDC becsült adatai:  76 millió emberi megbetegedés évente  hospitalizáció  5000 halál

6 Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks- United States, MMWR 2000; 49: N o. SS - 1 JárványEsetHalál Bizonyított etiológia Ismeretlen etiológia Összesen

7 Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks-United States, MMWR 2000; 49: No. SS- 1 Bizonyított etiológiai JárványEsetHalál Baktérium Salmonella Clostridium perf E. coli Kemikália Ciguatoxin Scombrotoxin Parazita Vírus

8 Infect. Dis. Clin. N. Amer Élelmiszerek terjesztette bakteriális patogének. USA. Kórokozó Becsült esetek Becsült halálozás Élelmiszerek C. jejuni 4, Baromfi, nyers tej Salmonella spp Tojás, baromfi hús, nyers ételek E. coli 0157 : Hamburger L. monocytogenes Lágy- sajtok, húspástétom Vibrio species „Sea food”

9 Orvosképzés 1992; 67: Az élelmiszerek terjesztette mikrobiális megbetegedésekről Esetek száma: Betegek száma: Meghaltak száma:275 (221 gomba) Baktériumok:873 (52, 7%)  656 Salmonella Kémiai anyagok:781 (47,2%)  766 Gomba Parazita: 1

10 Az élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések elmúlt 35 évben újonnan felfedezett kórokozói  Campylobacter jejuni  Campylobacter fetus ssp. fetus  Cryptosporidium parvum  Cyclospora cayetanensis  E. coli 0157:H7 (egyéb E. coli)  Listeria monocytogenes  „Norwalk-like” vírusok  Salmonella Enteritidis  Salmonella Typhimurium DT 104  Vibrio cholerae 01  Vibrio vulnificus  Vibrio parahaemolyticus  Yersinia enterocolitica  Nitzshia pungens

11 Ezekre a kórokozókra jellemző I.  Szinte mindegyiknek van állati reservoirje  „Foodborne zoonoses”  Szemben az egyéb zoonosisokkal alig okoznak a gazdaállatban megbetegedést  Tehát a közegészségügynek gyakorlatilag az „egészséges állatok” ellen kell küzdenie

12 Ezekre a kórokozókra jellemző II.  A kutatásoknak arra kell irányulni, hogyan fertőződnek ezek a látszólag „egészséges állatok”  Ezek a patogének gyorsan szétterjedtek a világban, sok közöttük az AB rezisztens törzs  Az étel íze, szaga jó; patogén túléli a hagyományos kikészítést

13 Hogyan lehet következtetni az etiológiai ágensre?  Inkubáció hossza  A megbetegedés időtartama  A jellemző tünetek és panaszok  Járvány esetén kiket érintett az epidémia  Mit fogyasztott(ak) és hol?  Utazás (hol, mikor)  Állatkontaktus

14 Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések – klinikum és etiológia ! Gastroenteritis ! Nem gyulladásos diarrhoea ! Gyulladásos diarrhoea ! Perzisztáló diarrhoea (  14 nap) ! Neurológia maniszfesztációk ! Szisztémás megbetegedések

15 Gastroenteritis Jellemző: Elsősorban hányás, kevésbé hasmenés Jellemző: Elsősorban hányás, kevésbé hasmenés OK: Csecsemő rotavírus OK: Csecsemő rotavírus Idősebb gyermek vagy felnőtt „Norwalk-like” vírus (Norovírus) Idősebb gyermek vagy felnőtt „Norwalk-like” vírus (Norovírus) Preformált toxin Preformált toxin S. aureus toxinja S. aureus toxinja B. cereus toxinja B. cereus toxinja C. perfringens toxinja C. perfringens toxinja

16 Nem gyulladásos diarrhoea Jellemző: Akut vizes hasmenés Láz/dysenteria szindróma  Láz/dysenteria szindróma  Nyálkahártya destrukció , vékonybél Nyálkahártya destrukció , vékonybél Rövid ideig tart (súlyos dehidráció lehet) Rövid ideig tart (súlyos dehidráció lehet) Ok: ETEC Vibrio cholerae Vibrio cholerae Astrovírus, calicivirus, adenovirus, rotavírus Astrovírus, calicivirus, adenovirus, rotavírus Cryptosporidium parvum Cryptosporidium parvum Cyclospora cayetanensis Cyclospora cayetanensis

17 Gyulladásos diarrhoea Jellemző:Láz, hasi fájdalom, nyomási érzékenység V/NY, leukocyták- lactoferrin Nyálkahártya invázió, vastagbél Ok: Shigella Ok: Shigella Campylobacter sp. Salmonella sp. EIECEHEC Vibrio parahaemolyticus Entamoeba histolytica Yersinia enterocolitica

18 Perzisztáló diarrhoea Jellemző: 2 hétnél tovább tartó hasmenés Ok: Entamoeba histolytica Giardia lamblia Cyclospora cayetanensis Cryptosporidium parvum

19 Neurológiai tünetek Jellemző: Paresthesia, légzés depresszió bronchospasmus bronchospasmus Ok: Botulismus „Halmérgezés” „Halmérgezés” GB - C. jejuni GB - C. jejuni

20 Szisztémás megbetegedések Ok: Listeria monocytogenes Brucella species Brucella species Trichinella spiralis Trichinella spiralis Toxoplasma gondii Toxoplasma gondii Vibrio vulnificus Vibrio vulnificus Hepatitis A vírus Hepatitis A vírus

21 Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Diagnosztika  Két szélső életkor, ICH  Véres széklet  Hasmenés  dehidráció, testsúlycsökkenés  Magas láz  Elhúzódó hasmenés  Neurológiai tünetek  Hirtelen kezdet (hányinger, hányás hasmenés)  Kifejezett hasi görcsök

22 Élemiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Differenciáldiagnosztika  Irritabilis colon szindróma  IBD  Ischaemiás colitis  Malignoma  AAC – Clostridium difficile AD  Malabsorptio

23 Mikrobiológiai laboratóriumok: Rutin tenyésztés Klinikus felelőssége – speciális vizsgálatok kérése! Meghatározza-e a mikrobiológiai vizsgálatok eredménye a terápiát? IGEN / NEM

24 Milyen tényezők segítették elő az élelmiszerrel terjedő infekt betegségek szaporodását az iparilag fejlett országokban? 1) Emberiség megváltozása (idősek, ICH-Magyarország 2 millió!) 2) Élelmiszer fogyasztási szokások megváltozása (tömeges étkeztetés, nem kellően főzött-sütött ételek stb.) 3) Élelmiszerek exportja  4) Utazás (1950-ben 25 millió, 2001-ben 1018 millió) 5) Microbák – AB rezisztencia ( S. Typhimurium DT  ) 6) Nem javult lényegesen az állategészségügyi helyzet 7) Közegészségügyi infrastruktúra, lakosság képzése, surveillance 

25 YERSINIOSIS I. Történet1975-ig alig ismerték (6000 eset a világirodalomban) KórokozóYersinia enterocolitica (03, 09) Yersinia pseudotuberculosis 25 0 C +, 37 0 C – EpidemiológiaTél, kora tavasz Észak-Európa Hús, víz

26 YERSINIOSIS II. Klinikum Y. enterocolitica hasmenés, pseudoappendicitis reaktív polyarthritis (10-30%) erythema nodosum pharyngitis, ritkán sepsis Y. pseudotuberculosis Y. pseudotuberculosis pseudoappendicitis, láz, hasi fájdalom, erythema nodosum, polyarthritis DiagnosisTenyésztés, szerológia TerápiaÁltalában magától gyógyul

27 Campylobacteriosis I. Kórokozók1909. Vibrio fetus C. jejuni – intestinalis megbetegedés C. fetus–extraintestinalis megbetegedés TenyésztésMicroaerophil körülmények (5-10% O 2 ) 37,0 0 C  42,0 0 C NB!C.jejuni szárazság és hideg  Túlél tej! Túlél ételek, víz  4 0 C Pasteurizáció és a Cl elpusztítja

28 Campylobacteriosis II. EpidemiológaEgész világon előforduló zoonosis Baromfi! Tej? Hús? Nyári emelkedés Gyermekek gyakrabban betegszenek meg Emberről-emberre transzmisszió ImmunitásC. jejuni  egészségesek C. fetus  ICH

29 Campylobacteriosis III. Klinikum C. jejuni C. fetus C. jejuni C. fetus Hasmenés +++ Hasmenés  Szisztémás tünetek  Szisztémás tünetek +++ Kimenetel  Kimenetel + Izolálás: széklet Izolálás: vér AB  AB +++

30 Campylobacteriosis 2005 A campylobacteriosis bejelentések száma (8 293) a évihez (9086) csökkent (8,7%-os csökkenés). Csongrád, Veszprém, Hajdú, Zolna megyében volt a legmagasabb, Nógrád megyében pedig a legalacsonyabb a lakosra jutó megbetegedések száma. A C. jejuni dominanciája ebben az évben is érvényesült, a fertőzések 72,1%- ban C. jejuni volt a kórokozó. Az izolálások 97,4%-a a sporadikus esetből származott.

31 Enterális fertőző betegségek I.  2005 – ben enterális fertőző megbetegedést jelentettek, kevesebbet, mint az előző évben (52 030). A megbetegedések 16,4% - a salmonellosisnak, 16,7% - a campylobacteriosisnak, 0,2% - a shigellosisnak bizonyult, a regisztrált esetek kb. kétharmada enteritis infectiosa megnevezéssel került nyilvántartásba  2005 – ben enterális fertőző megbetegedést jelentettek, kevesebbet, mint az előző évben (52 030). A megbetegedések 16,4% - a salmonellosisnak, 16,7% - a campylobacteriosisnak, 0,2% - a shigellosisnak bizonyult, a regisztrált esetek kb. kétharmada enteritis infectiosa megnevezéssel került nyilvántartásba.

32 Enterális fertőző betegségek II.  2003 – ban 9457 salmonellosist jelentettek, ez 12%- kal kevesebb az előző évinél (10721), a morbiditás 93 % 000 volt. A fertőzés következtében hat beteg halt meg  2005-ben 8157 salmonellosist jelentettek, ez 7,9%- kal több az előző évinél (7557). A fertőzés következtében 2 beteg halt meg

33 Enterális fertőző betegségek III.  A korspecifikus incidencia az előző évihez hasonlóan alakult:az 1-2 évesek, illetve a csecsemők voltak a legérintettebbek. A legmagasabb előfordulási gyakoriságot Csongrád, Zala és Veszprém megyékben regisztrálták, a legalacsonyabbat Borsod – Abaúj – Zemplén megyében. A fertőzés következtében meghalt hat beteg közül öt 60 évesnél idősebb volt. Az ország egész területén érvényesülő S. Enteritidis dominancia kismértékben csökkent, a 2003 – ban izolált törzsek 76,4%-a tartozott ebbe a típusba. A izolálás 20,1%-a járványokból, 79,9%-a sporadikus esetekből származott.

34 Enterális fertőző betegségek IV. A campylobacteriosis bejelentések száma (8274) 10,4 %-kal csökkent a évihez képest, a morbiditás 81,6 % ooo – nak bizonyult. Halálos kimenetelű megbetegedést nem jelentettek. A lakosra jutó megbetegedések száma Csongrád és Veszprém megyében kb. kétszerese volt az országos átlagnak, míg Borsod – Abaúj – Zemplén megyében az országos morbiditás felénél is kisebb értéket regisztráltak. Az esetek 45,5% -a a hat évesnél fiatalabbak között fordul elő, a morbiditás maximumát az egy évesek között észlelték, ezt követte a csecsemők érintettsége. A évben izolált törzsek 3,9% -a a járványokból, 96,1-a sporadikus esetekből származott.  A campylobacteriosis bejelentések száma (8274) 10,4 %-kal csökkent a évihez képest, a morbiditás 81,6 % ooo – nak bizonyult. Halálos kimenetelű megbetegedést nem jelentettek. A lakosra jutó megbetegedések száma Csongrád és Veszprém megyében kb. kétszerese volt az országos átlagnak, míg Borsod – Abaúj – Zemplén megyében az országos morbiditás felénél is kisebb értéket regisztráltak. Az esetek 45,5% -a a hat évesnél fiatalabbak között fordul elő, a morbiditás maximumát az egy évesek között észlelték, ezt követte a csecsemők érintettsége. A évben izolált törzsek 3,9% -a a járványokból, 96,1-a sporadikus esetekből származott.

35 Az izolált salmonellák és a bejelentett megbetegedések évenkénti alakulása

36 Salmonellosis járványok megoszlása az előfordulás jellege és a fertőzés terjesztője szerint (27 közösségi és a 17 területi járvány adatai alapján 2003 (surveillance adatok alapján) A FERTŐZÉS TERJEDÉSI MÓJA KÖZÖSSÉGITERÜLETIEGYÜTT JárványokEsetekJárványokEsetekJárványokEsetek szám%szám%szám%szám%szám%szám% Élelmiszer követítésével 1555,647770,11694,140898,23170,588580,8 Kontakt úton 518,512017, , Ivóvíz Nem meghat- ározott 725,98312,215,971,8818,2908,2 EGYÜTTSzám27100, ,017100, ,044100, ,0 %61,462,138,637,9100,0100,0

37 Közösségi és területi ételfertőzések megoszlása az élelmiszerek eredete szerint A járvány jellege A fertőzés terjesztője Baromfihús és/vagy tojás Sertéshús és/vagy húskészítmények Egyéb/nem meghatározott élelmiszer/étel Együtt Járványok száma Esetek száma Járványok száma Esetek száma Járványok száma Esetek száma Járványok száma Esetek száma Közösségi Területi Együttszám %54,860,712,98,532,330,8100,0100,0

38 Salmonella izolálások megoszlása eredetük szerint, negyedévenként 2003 (a surveillance adatok alapján) Negyedévek JárványokbólSporadikus esetekből Betegekből Tünetmentes ürítőkből Összesen szám% % % % % I.negyedév24912,090711,098611,617017, ,2 II. negyedév55826, , ,624625, ,0 III. negyedév85641, , ,035536, ,7 IV. negyedév41720, , ,821421, ,1 Együtt szám , , , , ,0 % 20,179,990,59,5100,0  e gy izolálás = egy személy

39 A Salmonellák csoportosítása adaptációjuk szerint KórokozóKórkép 1.Emberhez adaptálódott S.typhi Typhus abdominalis 2. Elsősorban emberhez adaptálódott S.paratyphiA,B,CParatyphus 3. Bizonyos állatokhoz adaptálódott S.cholerae suis S.dublinSalmonellaSepsis 4. Nem adaptálódtak Kb.2200 species Salmonellosisgastroenteritica

40 A Salmonellák okozta klinikai tünetegyüttesek  Salmonellosis gastroenteritica (75%)  Bacteriaemia gastrointestinalis tünetekkel vagy anélkül (10%)  Enterális láz (S.typhi, S. paratyphi A,B,C, bármely Salmonella species) (8%)  Lokális infekciók (csont, izület, meninx) (5%)  Tünetmentes ürítés (átmeneti-tartós)

41 A Typhus abdominalis és a paratyphus jellemzői  Hosszú inkubáció (10-20 nap)  Generalizált infekció bacteriaemiával  A betegség lezajlása után tartós kórokozó ürítés előfordul  A megbetegedés gyakran endémiás

42 Kórokozó pozitív haemoculturákból izolált patogének előfordulása betegenként Szent László Kórház VI. Belosztály Összes bacteriaemia : 62 Haemocultura kórokozó pozitív/beteg: 13,2% Salmonella enteritidis: 5 beteg (1,08%)

43 Salmonella bacteriaemia és sepsis felnőttkorban Orvosképzés 1982;57; Salmonella sepsis 5 malignus hematológiai megbetegedés 2 solid tumor 1 mitral stenosis 1 cirrhosis hepatis 1 ismeretlen január 1. – december esetben Salmonella bacteriaemia 37 esetben (21 gastroenteritis) egyéb betegség, 17 – nél 0

44 Salmonella cholerae – suis sepsisek Orvosi Hetilap 1982;123:3139 – Összefoglalás: Az antibiotikumok felfedezése előtt a S. cholerae – suis sepsisek 20%-ban halálos kimenetelűek voltak. A szerzők 3 beteget ( 1 halálos eset) bemutatásával felhívják a figyelmet arra, hogy felnőtt betegekben napjainkban is előfordul S. cholerae – suis sepsis. A hajlamosító tényezők (vérképzőszervi megbetegedés, szívbillentyűhiba, májbetegség) különösen kedveznek a betegség kialakulásának. Hangsúlyozzák, hogy a S. cholerae – suis pozitív haemocultura mindig sepsist jelez. Csak a komplex kezelés (antibiotikum, góc szanálása, alapbetegség gyógyítása) vezethet eredményhez.

45 Salmonella sepsis – aorta aneurysma  64 éves férfi hónapja visszatérő lázas állapot Felvétel egyik budapesti belosztályra (4 nap) HK:poz. 6 nap alatt kiderült (UH, CT) / cm-es aneurysma Ampicillin, ciprofloxacin (2 hónap) Opus – sikeres  64 éves férfi napja tartó sepsis. HK:3x Salmonella enteritidis UH negatív, CT 4 cm-es aneurysma Ciprofloxacin (4 hét) Opus, reoperáció (6 hónap)  exitus (8 hónap)

46 Human infection with Salmonella dublin Medicine 1991;70 : között San Diegoban 23 eset A 23 beteg közül 22-nek volt valamilyen más alapbetegsége. Nem pasztörizált tejtermék + nyers májfogyasztás! A betegek ¼ -e meghalt. Sepsis 91%, metastaticus gócok 30%.

47 Szent László Kórház Csecsemő – és Gyermekintenzív O.  K.E. született március 7. Felvétel: június 21. Távozott: augusztus 22. Diagnózis: meningitis purulenta ( S. enteritidis)  K.A. született: november 14. Felvétel:1998. január 15. Távozás: március 5. Felvétel:1998. január 15. Távozás: március 5. Diagnózis:meningitis purulenta ( S. enteritidis) Diagnózis:meningitis purulenta ( S. enteritidis)  D.A született: március 30. Felvétel : július 3. Felvétel : július 3. Diagnózis: meningitis purulenta ( S. enteritidis) Diagnózis: meningitis purulenta ( S. enteritidis)

48 A Salmonellosis gastroenteritica jellemzői o Rövid inkubáció (6-24 óra) o Az infekció a bélre lokalizálódik, bacteriaemia kb. 4%- ban fordul elő o A betegség lezajlása után átmeneti kórókozóürítés gyakori, tartós ritka

49 Salmonella enteritica rezisztencia Infektológia és Klinikai Mikrobiol Konkoly Thege M. Ampicillin 4.5%, Chloramphenicol 2,1%, Tetracyclin 8,2% Nalidixsav 4,2%, Trimethoprim / sulfamethoxazol 9,4 % Ofloxacin törzs közül 14 rezisztens 0,1 % Ciprofloxacin törzs közül 10 rezisztens 0,9%

50 Salmonella sepsisek kezelése: Ampicillin, T + S, ciprofloxacin, chloramphenicol Salmonellosis gastroenteritica kezelése: Felnőttekben ciprofloxacin, Gyermekekben ?

51 A szervezet védekezése a per os bekerült salmonellákkal szemben  Aciditási viszonyok a gyomorban  Normál bélflóra  Cellularis immunitás épsége  Humoralis immunitás?

52 Salmonella ürítés kezelése  Átmeneti ürítőt nem szabad kezelni!  Tartós ürítés megszüntetése megkísérelhető  Tartós S. typhi ürítő környezetét oltani kell!  Átmeneti ürítő esetében a közegészségügyi rendszabályokat kell betartani.

53 Salmonellosis gastroenteritica kezelése Nem szabad antibiotikummal kezelni!! Ok: A kezelteknél a kórokozóürítés gyakrabban jelentkezik és tovább tart, mint a nem kezelteknél. Rezisztencia?

54 Salmonellosis gastroenteritica esetén Mikor adjunk antibiotikumot?  Kora –és újszülöttek, idősek  Veleszületett és szerzett immunhiányos állapotok  Vitium, szív- és éraneurysma  Haemolyticus anaemia  Súlyos kilnikai kép (hidegrázással járó magas láz, tensioesés, beszűkült vesefunkciók, toxicus állapot)

55 Enterális bacterialis fertőző betegségek előfordulása Mo-on Infektológia és Klinikai Mikrobiológia Fertőző betegség Hastífusz Salmonellosis Dysenteria Dyspepsia coli

56 Bejelentett Salmonellosisok esetek (Magyarország)

57 Bejelentett Salmonellosisok esetek (USA)

58 Salmonellosis előfordulása Magyarországon EPINFO

59 Bejelentett gastrointestinalis fertőző betegségek EPINFO

60 Bejelentett salmonellosisok életkor szerint (2003)

61 A Salmonellosis trendjének meredek emelkedése azt is mutatja, hogy e fertőzés a személyi higiéne, illetve az általános higiénés helyzet javításával – a dysenteriával ellentétben – gyakorlatilag nem befolyásolható A Salmonellosis trendjének meredek emelkedése azt is mutatja, hogy e fertőzés a személyi higiéne, illetve az általános higiénés helyzet javításával – a dysenteriával ellentétben – gyakorlatilag nem befolyásolható. Staub Ilona 1998.

62 Salmonellosis hazai története (20 év) Az elmúlt 20 év két részre bontható között évi és 9 olyan járvány, ahol a megbetegedések 500  Mélypont Görög gyümölcsleves 5700 megbetegedés, 850 kórházi felvétel (15%)

63 Salmonellosis hazai története (20 év) 1997-től kezdve: ről 2005-ben 8000-re , 500 vagy több megbetegedéssel járó járvány től 2006 júliusáig 19 járvány ( ) E járványok ¾-ében kórokozó: S. Enteritidis 12 járványban a terjesztő étel: nem kellően hőkezelt tojástól származott

64 Cukrász termékek által okozott súlyos, tömeges salmonellosis ételfertőzés Szombathelyen  augusztus 19.  burgonyaleves, finomfőzelék pörkölttel, dióskocka – 763 adag, közös csak a dióskocka  417 beteg szeptember 7.-ig  103 beteg kórházi kezelés (24,7%)  4 beteg meghalt (55 év, 72, 76, 82)  763 dióskocka – 417 beteg (48,4%)  S. Enteritidis 7-es fág  Pasztőrözött „létojás” – előző nap

65

66 Salmonellosis Kaposváron (2006. X. 22.) Családi esemény (keresztelő) – esti vacsora, 220 fő részvételével. 73 beteg, 53-an kerültek kórházba. Több fogásos vacsora. Ételeket egy panzió – működési engedéllyel nem rendelkezett – főzőkonyháján készítették a rendezvényt szervező család által hozott nyersanyagokból. Cukrászsütemény egy cukrászdából származott. S. Enteritidis volt a kórokozó

67 Salmonellosis – elképzelt illetve becsült halálozás New York 1939 – ,1% CDC es évek0,5 – 1,4% 80-as évek200 – 600 halál/év Járvány 1973 – 87.0,1% CDC – 100 halál/év

68 USA 2-4 millió salmonellosis évente UK.1482 eset járvány kapcsán (Epid. Infect. 1991) - 13 nap kiesés a munkából F - Health care cost F - Egyes családok költségei/b 70 F Vélemény: Aserkoff % a bejelentett Chalker, Blaser % bejelentett Chalker, Blaser % bejelentettMagyarország? USA > 2 milliárd dollár évente ( csak a direkt költségek)

69 Kórházi Salmonella – járványok Lelkes Miklós, Vedres István Orvosképzés, 1995/ kórházi Salmonella – járvány 551 beteg és 751 eü. dolgozó betegedett meg 551 beteg és 751 eü. dolgozó betegedett meg Az expozíciónak kitettek ( ) 8,2% - a betegedett meg és 5 %-a vált hordozóvá

70 Outbreaks of salmonellosis is hospitals in England and Wales Wall, PG et al. J. Hosp. Inf. (1996) 33, január 1. és december 31. között 1275 járvány volt, és ennek 15 % -a (159) kórházi eredetű volt. A járványok közül 12 emberről emberre terjedt. Legfőbb kórokozó a Salmonella enteritidis volt. Az expozíciónak kitettek 25 %-a betegedett meg

71 Emergence of Multidrug Resistant Salmonella enteritica Serotype Typhimurium DT 104 Infections in the USA N. Engl. J. Med. 1998;338:1333 – Two Outbreaks of Multidrug – Resistant Salmonella Serotype Typhimurium DT 104 Infections Linked to Raw – Milk Cheese in Northern California Jama 1999; 281:1805 – 1810 S.typhi – murium okozta megbetegedések halmozódása Epinfo június 4. Ampicillin, chloramphenicol, streptomycin, sulfonamid, tetracyclin rezisztens! Ciprofloxacin 14 % R. (UK %)

72 A national outbreak of Salmonella enteritidis infections from ice cream Hennesy, T.W.et.al.N.Engl.J.Med 1996, 334, szeptemberében Minnesota Államban fagylaltevés után kb ember betegedett meg salmonellosisban. Ok: Előzetesen a szállító jármű nem pasztörizált folyékony tojásokat szállított, amelyek S. enteritidist tartalmaztak.

73 A S. Enteritidis fertőzések járványügyi jellemzőinek változása között UK-ban o 1980-as évek végétől 6- os fágtípussal szennyezett tojások okozta járványok o 1998  , 2003  2693 o 1994  vágóbaromfi 1996  árutojást tojók S. Enteritidis elleni vakcináció kezdődött o 1-es és 18 fágtípus  2000-től kezdve o Főleg kínai éttermek o Brit tojások 0-1,1% Spanyol tojások 5,6% o 2004-ben 1 éves vizsgálat az EU-ban (országonként 172 hely)

74 A tojótyúk állományok Salmonella- fertőzöttsége az EU tagállamaiban  2003 új zoonosis szabályozás: EU   Országonként 172 gazdaság, 1000-nél nagyobb létszámú gazdaság  EU: 5317 gazdaság X IX. 30.  20,3% S. Enteritidis vagy Typhimurium

75

76

77

78 Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága  3 vásárcsarnok, 8 árusító hely, 28 fertőtlenített fémtálcán árusított baromfi termék felületéről tamponos törléssel 110 minta vétel (55 tampon C és 55 tampon S)  28 tálcáról vett 110 minta 75% pozitív (64,3% C, 10,7% S)  C pozitív: 10 csirke, 5 pulyka, 3 kacsa felülete  S pozitív: 2 kacsa, 1 csirke felülete

79 Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága  C. pozitív minták száma 6x-os S.-hez viszonyítva  Egyik baromfi-faj kontaminációja sem dominált és a vásárcsarnokok termékeinek szennyezettsége között sem volt szignifikáns különbség, ahogy a forgalmazás higiéniai körülményei is egyformán megfelelőek voltak  Fontos: Nyers baromfi felülete potenciálisan fertőzésveszélyt jelent (hőkezelés fontossága!) Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 2006

80 Legfontosabb megoldatlan kérdések a humán gyógyításban  Újszülöttek, csecsemők rizikótényezői (öregek ?)  Ürítők ( in vitro érzékenység, in vitro sikertelenség)  Antibiotikumrezisztens törzsek szaporodása  Növekszik a hajlamosító tényezőkkel rendelkezők száma

81 How safe is our food? Lessons from an outbreak of salmonellosis Blaser, M. J. N. Engl. J. Med , ”Salmonellosis is a disease of civilization” ”However, this epidemic probably reflects only the tip of the iceberg” ”Food is not sterile, and eating cannot be made risk – free”


Letölteni ppt "Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések