Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás"— Előadás másolata:

1 A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Készítette: Orosz Cintia PPKE-JÁK V. évfolyam, jogász

2 Kozmetikai rendelet 2013: jelentős hazai és európai jogszabályváltozások történtek 2013.július 11-én az addig hatályban lévő 76/768/EK Kozmetikai Irányelvet felváltja az 1223/ 2009 európai parlamenti és tanácsi rendelet a kozmetikai termékekről, a Kozmetikai rendelet, amely egységes szabályozást vezet be a kozmetikai termékekre valamennyi tagállamban Egyes rendelkezései a rendeletnek már 2010 decemberében, illetve 2013 januárjában hatályba léptek A rendeleti szabályozás előnye, hogy az a tagállamokban teljes egészében, közvetlenül alkalmazandó, nem kell átültetni a nemzeti jogba Közben jelentős változás - március 11-én hatályba lépett a kozmetikai célú állatkísérletek teljes uniós tilalma

3 Kozmetikai rendelet célja, kozmetikai termék fogalma
- a kozmetikai termékek szabad mozgásának biztosítása a belső piacon Az emberi egészség fokozott védelme Mi a kozmetikai termék? - Olyan anyag, vagy anyagkeverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (haj, körmök) vagy a fogakkal és a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerüljön, kizárólag vagy elsősorban azok tisztítása, illatosítása, kinézetük megváltoztatása, védelme, megfelelő állapotban tartása céljából, vagy a testszag megszüntetése érdekében

4 Egyes anyagok korlátozása
A rendelet mellékletei tartalmazzák azon anyagok jegyzékét, amelyek használata a kozmetikai termékben tilos (II. melléklet) vagy korlátozott (III. melléklet) Tilos egyes színező-és festékanyagok, tartósítószerek, UV-szűrők alkalmazása ( kivételek az egyes mellékletekben felsoroltak IV., V., VI.) A rendelet (kivételes esetektől eltekintve) megtiltja a rákkeltőnek, mutagénnek vagy reprodukciót károsítónak minősített anyagok felhasználását.

5 Felelős személy A rendelet a kozmetikumok biztonsági értékelésére egységes követelményrendszert vezet be, és előírja, hogy csak olyan kozmetikai termék hozható forgalomba, amelyre vonatkozóan a Közösségben egy jogi, vagy természetes személyt „felelős személynek” jelöltek ki, aki biztosítja a Kozmetikai Rendeletben foglaltak betartását. Ez a felelős személy biztosítja: a terméket biztonsági szempontból értékelték, vezeti a termékinformációs dokumentációt, amely tartalmazza többek között a kozmetikai termék leírását, a termékről kiállított biztonsági jelentést,a gyártási folyamat leírását stb. A felelős személynek tudnia kell azonosítania azt a forgalmazót, akinek kozmetikai terméket szállít. Ez a kötelezettség a kozmetikai terméktételnek a forgalmazó rendelkezésére bocsátása időpontjától számított 3 évig alkalmazandó. Ha a termék nem felel meg az előírásoknak, a felelős személy meghozza a szükséges intézkedéseket pl. a termék forgalomból történő kivonását

6 Ha a kozmetikai termék kockázatot jelent az emberi egészségre, a felelős személy, illetve a forgalmazó is köteles egyrészt értesíteni azon tagállam hatóságát, ahol a kozmetikai terméket forgalmazzák. Illetőleg köteles együttműködni a forgalmazott kozmetikai termék által okozott károk kiküszöbölése érdekében. Ha egy a rendeletnek megfelelő termék komoly veszélyt jelent vagy jelenthet az emberi egészségre, az illetékes nemzeti hatóság minden megfelelő átmeneti intézkedést megtesz pl. az adott termék forgalomból történő kivonására.

7 A hatékony piacfelügyelet érdekében a rendelet bejelentési kötelezettséget ír elő a Bizottság irányában a termékek forgalomba hozatalát megelőzően. Ennek során meg kell jelölni azon tagállamokat is, ahol a kozmetikai terméket forgalomba hozzák. Nanoanyagot tartalmazó kozmetikumok esetén kötelező bejelentési kötelezettség. A felelős személynek 6 hónappal a tervezett forgalomba hozatal előtt a Bizottságnak be kell jelentenie a nanoanyagokat tartalmazó kozmetikai termékeket. Nanoanyag: emberi egészségre kockázatosabb anyag, hiszen kis méretük lehetővé teszi, hogy a véráramba bekerülve az emberi test összes szervébe eljussanak.

8 A fogyasztó tájékoztatása
A termékek címkézése elősegíti a fogyasztók védelmét. Bizonyos információknak letörölhetetlen, könnyen olvasható, és jól látható helyen kell szerepelniük a tárolóedényen vagy a csomagoláson: A termékért felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe Importált termék esetén a származási ország A csomagolás idején fennálló tartalom súlyban vagy töltési térfogatban Az az időpont, ameddig a megfelelő feltételek mellett tárolt termék felhasználható Felhasználásra vonatkozó óvintézkedések Az összetevők, azaz minden olyan anyag vagy keverék felsorolása, amelyet szándékosan használnak fel a gyártás során a termék előállításához a termék azonosító száma A tájékoztatás nyelvét azon tagállamok joga határozza meg, ahol a terméket a végfelhasználó részére forgalmazzák.

9 A kozmetikai termékek címkézésekor, forgalmazásakor és reklámozásakor tilos az olyan megszövegezés, valamint az olyan elnevezések, védjegyek, képek és egyéb képi vagy más megjelölések használata, amelyek olyan tulajdonságok vagy funkciók meglétére utalnak, amelyekkel az adott termék nem rendelkezik.

10 Állatkísérletek tilalma
Érdekesség: Az Európai Unióban 2004, Magyarországon 2007-től nem végezhető kozmetikai késztermékkel állatkísérlet, míg az összetevőkön, összetevő-kombinációkon 2009 óta tiltott az ilyen állatkísérlet. 2009 óta a késztermék mellett az olyan kozmetikai termékek forgalomba hozatala is tilos, amely állatokon tesztelt összetevőt vagy összetevő-kombinációt tartalmaz (kivétel a kozmetikai termék emberi egészségre gyakorolt összetettebb hatásainak vizsgálata) 2013. március 11: Az Unió területén az összetett hatások tekintetében sem lehet állatkísérletek eredményére hivatkozni

11 Az állatkísérleteket alternatív módszerekkel kell felváltani
A rendelet tiltja az olyan termék forgalomba hozatalát, amelyek végső összetételét állatkísérletek alapján határozták meg Illetőleg amelyek olyan összetevőket vagy összetevő-kombinációkat tartalmaznak, amelyeket állatkísérletek alapján határoztak meg.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések