Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készitette: Cammisa Matteo.  Afrika ő serdeiben él a világ legnagyobb f ő eml ő se, a gorilla.  A gorilla nem fejl ő dési vonala mintegy 7 millió éve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készitette: Cammisa Matteo.  Afrika ő serdeiben él a világ legnagyobb f ő eml ő se, a gorilla.  A gorilla nem fejl ő dési vonala mintegy 7 millió éve."— Előadás másolata:

1 Készitette: Cammisa Matteo

2  Afrika ő serdeiben él a világ legnagyobb f ő eml ő se, a gorilla.  A gorilla nem fejl ő dési vonala mintegy 7 millió éve vált külön az emberekét ő l (és a csimpánzokétól).  Két fajuk a nyugati gorilla (Gorilla gorilla) és a keleti gorilla (Gorilla beringei).

3  Rendszertani besorolás Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerincesek (Chordata) Osztály: Eml ő sök (Mammalia) Alosztály: Elevenszül ő k (Theria) Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria) Öregrend: Euarchontoglires Rend: F ő eml ő sök (Primates) Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini) Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes) Öregcsalád: Emberszer ű ek (Hominoidea) Család: Emberfélék (Hominidae) Nemzetség: Gorillini Nem: Gorilla (Gorilla)

4  A gorillák száma aggasztóan alacsony.  A nyugati gorillák Nyugat- és Közép-Afrika trópusi es ő erd ő iben élnek Nigériától Kongóig, míg a keletiek Közép- és Kelet-Afrika egyes területei (Kelet-Kongó, Ruanda, Uganda) es ő erdeiben.  A hegyi gorillák, amelyeket Dian Fossey a Gorillák a ködben cím ű film tett híressé, a keleti gorillák egyik alfaja.

5  A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok: a hímek elérhetik a 185 cm-s magasságot és megközelíthetik a 300 kilót.  A n ő stények jóval kisebbek, legfeljebb 100 kg-osak. A hímek nemcsak nagyobbak a n ő stényeknél, de a koponyájukon végighúzódó csonttaréj miatt ábrázatuk is jelent ő sen eltér azokétól.

6  A keleti gorillák testesebbek a nyugatiaknál. Sz ő rzetük fekete; az id ő sebb hímek hátán ez ezüstösre fakul.  Testsúlyukat hátsó lábaik hordozzák, de mivel járás közben er ő sen el ő red ő lnek, ezért menet közben két öklükre támaszkodnak.

7  A gorillák az es ő erd ő kben, hegyi köderd ő kben élnek; akár 4000 méter magasságig is felhúzódnak. A talajszinten mozognak, csak a kisebb n ő stények és a fiatalok másznak fára.  El ő szeretettel tartózkodnak az emberi települések közelében növ ő bozótosban, mivel ott a s ű r ű bb aljnövényzetben több a táplálék.  Természetes ellenségük nincs, még a fiatalokra is csak a krokodilok és a leopárdok lehetnek veszélyesek.

8  A gorillák táplálékában sok a gyümölcs, leveleket, rügyeket is esznek. Állati eredet ű táplálékként ritkán egy-egy rovart esznek meg. Napjuk nagy részét táplálkozással töltik.  Hajnaltól délig esznek, majd pihennek, délután folytatják, aztán alkonyatkor a földön fészket építenek gallyakból, és abban töltik az éjszakát.  Naponta egy-két kilométert vándorolnak táplálék után kutatva. Mivel nincs vadászterületük, területfoglaló ösztönük sokkal gyengébb, mint a csimpánzoké.

9  A n ő stények 251–289 napos vemhesség után 1, ritkán 2 kölyöknek adnak életet. Az újszülött gorilla 1,5–2 kilós és teljesen magatehetetlen, az anyja a karjában hordozza.  Néhány hónaposan már anyjuk hátán lovagolnak, és itt is maradnak 3–4 éves korukig. 2–4 éves korukig szopnak.  Ivaréretté 7 évesen válnak. Egy n ő stény élete során 3–6 utódot nevelhet fel.


Letölteni ppt "Készitette: Cammisa Matteo.  Afrika ő serdeiben él a világ legnagyobb f ő eml ő se, a gorilla.  A gorilla nem fejl ő dési vonala mintegy 7 millió éve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések