Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Tisza országunk egyik legfontosabb folyója. De nem csak nekünk, hanem e folyó környékén élő állatoknak is mint például a madaraknak. Nézzük is meg milyen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Tisza országunk egyik legfontosabb folyója. De nem csak nekünk, hanem e folyó környékén élő állatoknak is mint például a madaraknak. Nézzük is meg milyen."— Előadás másolata:

1 A Tisza országunk egyik legfontosabb folyója. De nem csak nekünk, hanem e folyó környékén élő állatoknak is mint például a madaraknak. Nézzük is meg milyen madarak élnek a Tisza mentén!

2 Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európa és Afrika nagy részén elterjedt. Népies neve kvakvarjú. A bakcsó a kisebb termetű gémfélék közé tartozik, ráadásul jellegzetes gubbasztó testtartása miatt még valós méreténél is kisebbnek tűnik. Csőre, feje teteje és háta fekete, szárnytollai szürkések, arca, nyaka és hasoldala fehér. Szeme vörös. Halványzöld lába a párzási időszakban sárgás vagy vöröses színűvé válik, hasonlóan arcbőréhez. Bóbitája néhány hosszú, fehér tollból áll. A nemek hasonlóak.

3 Elsősorban a sík- és dombvidékek madara, a 250 m tengerszint feletti magasság alatti területeken mindenhol előfordul. Legjellemzőbben emberi környezetben fészkel. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építi fészkét, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választja meg. Augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra. A nyugat-európai állomány Gibraltár a kelet-európai populáció Boszporusz felé indulnak el. A Földközi-tengert e két tengerszoros valamelyikén szelik át. A Szahara felett átrepülve egészen Dél- Afrikáig eljuthatnak. A telet Afrikában töltik, majd a megfelelő időben visszaindulva március végén jelennek meg hazánkban A nedves réteken, tarlókon keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, sőt, volt rá példa, hogy kisnyulat is vittek a fiókáknak táplálékként.

4 Magyarországon kis állománya él, költ a Hanságban, a Vendvidéken, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a folyókat kísérő erdőkben. Mérete 90-100 centiméter, szárnyfesztávolsága 145-155 centiméter, tömege 3000 gramm. Majdnem teljesen fekete, hasa fehér, csőre, lába és szeme környéke vörös. Fontos számára a háborítatlanság, az ember jelenlétét nem szereti. Olykor a fészkelőhelye közelében elterülő mezőgazdasági területen egerészik gémekkel, fehér gólyákkal egy csapatban.

5 Európa és Ázsia mérsékelt övi részén költ, ősszel elvonul, eljut Afrikába, Ausztráliába és Észak-Amerikába, az Atlanti-óceán partjára is. Átlagos testhossza 40-44 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-82 centiméteres, testtömege 250-390 gramm közötti. A tojó nagyobb, mint a hím. Csőre hosszú, keresgéléshez kiválóan használható. Európa és Ázsia mérsékelt övi partjára is.

6 A függőcinege a verébalakúak rendjébe, ezen belül a függőcinege-félék családjába tartozó madárfaj. Nevével ellentétben nem közelebbi rokona a valódi cinegéknek, noha meglehetősen hasonlít rájuk. Alapvetően eurázsiai elterjedésű faj. A Földközi-tenger európai és ázsiai partvidékén élő állomány állandó, míg az északabbra (nyugaton kb. a Rajnáig, északon Skandinávia déli csücskéig) élő függőcinegék délebbre vonulnak telelni. A vizek közelségét keresik, hegyvidékeken ritkák. Háta alapvetően vörösesbarna színű, a hasi rész pedig világosabb krémszínű. Alfajai elsősorban a fej színét tekintve különböznek egymástól. A feje világos kékesszürke, amit fekete maszk díszít, torka pedig fehér.

7 Ezek a madarak fokozottam veszélyeztettek, így hát óvjuk őket!

8


Letölteni ppt "A Tisza országunk egyik legfontosabb folyója. De nem csak nekünk, hanem e folyó környékén élő állatoknak is mint például a madaraknak. Nézzük is meg milyen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések