Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Balogh Dóra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Balogh Dóra"— Előadás másolata:

1 Készítette: Balogh Dóra
Ritka rovarok Készítette: Balogh Dóra

2 Hársfadíszbogár Elterjedése:A hársfa-tarkadíszbogár melegkedvelő faj, főleg Közép-Európa déli területein és a Földközi-tenger környékén fordul elő. Ritka rovar. Megjelenése:A hársfa díszbogár 1,2-1,5 centiméter hosszú. Fémfényű, zöld színű, aranyló vagy kékes csillogással, az előtor hátának oldalai és egy sáv a szárnyfedők oldalszegélye mentén rézvörösek. Elszórtan sötét, hosszúkás foltocskák díszítik. Egyike a legszebb kárpát-medencei bogaraknak.

3 Merevbogárfélék Elterjedése: 5 nembe sorolt mintegy 190 fajjal minden állatföldrajzi régióban elterjedtek, Új-Zéland kivételével. Magyarországon 10 fajuk fordul elő. Megjelenésük: Kis méretű bogarak (1,5 - 6 mm), vörösesbarna-fekete színezetű, hosszúkás, lapított testű bogarak. Testfelületük finoman pontozott és szőrözött. Fejük mélyen az előtorba behúzott, enyhén előreálló. 11-ízű csápjuk utolsó 4 íze gyenge bunkót alkot, csápjuk az előmell egy árkába beilleszkedik. Előtoruk mereven ízesül a középtorhoz, hátsó szögletei szorosan simulnak a szárnyfedőkhöz. Szárnyfedőjük a váll magasságában a legszélesebb, rajta pontsorok találhatóak; a potrohot végig befedik. Lábaik rövidek, a test alsó részén lévő árkokba behúzhatóak.

4 Selymes földibagoly Elterjedésük: A hegyekben és a hegyvidéki területeken az Északnyugat-Afrikában, Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában fordul elő, az Alpokban 2000 méterig. Élőhelye sziklás lejtőkön, sziklás területeken és sziklagyepeken található. Megjelenése: lepke: szárnyfesztávolsága: 38–41 mm. Az első szárnyak a szürke árnyalataiból tevődnek össze, világosszürke vagy sárgás szürke, vagy sötét szürke alapszínűek. A hátsó szárnyak fehér-szürke vagy szürke-barna színűek. hernyó: sárga-szürke színű, sötét háti vonallal és sötét folttal a szemölcsökön

5 Közönséges hangyaleső
Elterjedése: A közönséges hangyaleső elterjedési területe Európa nagy része, északon Dél-Skandináviáig. A rovar aránylag ritka, bár vannak helyek, ahol gyakorinak számít. Megjelenése: A közönséges hangyaleső szitakötőkre emlékeztető, erős szájszervű rovar. Testhossza milliméter, a kiterjesztett szárnya 60-87 milliméter. Csápjai rövidek. A színe fekete-barna, a potrohgyűrűk szegélyei, valamint a lábak sárgák, a szárnyai üvegtiszták és sárgásfehérek, nincs rajtuk folt.

6 Nemes aranybagoly Elterjedése: Közép-Európában Észak-Olaszországban , Bulgáriában , Magyarországon , Morvaországban , Lengyelországban, Németországban, Ausztriában és Ukrajnában fordul elő gyakrabban, a nedves területeken sűrű növényzetet kedveli. Megjelenése: lepke: 32-42 mm szárnyfesztávolságú, az aranybagolylepkék között közepes faj. Az első szárnyainak töve barnák, a a fény szögétől függően fényes zöldek vagy sárgák, zöld-arany színűek. A hátsó szárnyak barnák és középen barna hullámos vonal díszíti a mintázatot. A lepke teste barna, prémes, szőrös. a pete gömbölyű, lapított és zöldes színű hernyó: zöld alapon sárga színű.

7 Ritka csüngőlepke Elterjedése:A ritka csüngőlepke egész Európában honos. Ahol megfelelő élőhelyek állnak rendelkezésére, gyakori lehet. Megjelenése:A ritka csüngőlepke elülső szárnya 1,5 centiméter hosszú. Valamivel kisebb termetű, mint a hozzá nagyon hasonló acélszínű csüngőlepke (Zygaena filipendulae). Azzal ellentétben azonban a ritka csüngőlepke sötét alapszínű elülső szárnyán csupán 5 nagy kárminvörös foltot visel. Ezek a foltok, mindenekelőtt a két belső, egymással össze is folyhatnak. A ritka csüngőlepke még erősebben változó, mint az acélszínű csüngőlepke. Egyik alakjánál (F. minoides) valamennyi folt nagy vörös mezővé olvad össze, melyet fekete szegély keretez.

8 Díszes medvelepke Elterjedése: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában előforduló lepkefaj. Megjelenése: Szárnyfesztávolsága milliméter. Fehér, barna, sárga-bélelt első szárnyaikon több, részben törött fekete kereszt sávok láthatók. A hátsó szárnyakat élénk piros és fekete foltok tarkítják. A nőstények vastagabbak és nehezebbek, mint a hímek repülés közben. A hernyója legfeljebb 50 milliméter hosszú. Sötét szürke és világos szürke, hosszú halvány sárgás árnyalattal. Az alsó oldalán a szőr gesztenye színű.


Letölteni ppt "Készítette: Balogh Dóra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések