Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák."— Előadás másolata:

1 Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák

2 Viaszfehér tölcsérgomba  SÚLYOSAN MÉRGEZŐ! Fél óra múlva hányással hasmenéssel kezdődik a tünet. Ott terem ahol a szegfűgomba is: réten. Úgy néz ki mint a szegfűgomba, de a lemezei nagyon sűrűn állnak, ráfut a lemezre. Kalapja tölcséresedik, megmarad benne a víz. Kalapja közepén nincs pici púp, mint a szegfűgombánál.

3 Nagy őzlábgomba  Ehető. csak fák alatt, erdőben terem, tönkjén gallérja van, mely fonnyadáskor gyűrűként mozgatható. Nagytermetű. AZ EGÉSZ PICI FORMÁJA MÉRGEZŐ!!!

4 Sárguló csiperke  MÉRGEZŐ! Hányást, hasmenést okoz, kalapja fehér, fiatalon szögletes alakú, lemeze rózsaszínű, később ez is feketedik. Viszont a tönkje dörzsölés után sárgul, és tinta szaga van.

5 Nyárfa érdestinóru  Ehető. idősebb hazai nyárfák alatt fordul elő. Tönkjének alja zöldes színű. Termőrétege nem lemezes, hanem szivacsos állományú krémszínű.

6 Ízletes vargánya  Ehető. Cserkeszőlőben nem terem, a fürdőzők hozzák ide bevizsgálásra. Félgömb alakú kalapja van, világosbarna színű, szivacsos termőrétege krém, vagy sárgás színű. Tönkje vastag, domborodó. Idősebb tölgyerdőkben fordul elő.

7 Sárga rókagomba  Ehető. Ez sem terem Cserkeszőlőben. Főleg idősebb fenyőerdőkben fordul elő. Az egész gomba egyszínű sárga, narancssárga. Kalapja nem szabályos kör alakú, tölcséresedik. Termőrétege lemezhez hasonló ritkaállású erezet, mely ráfut a tönkre.

8 Sziki csiperke  Ehető. A temető környéki legelőn fordul elő, de találni lehetett tavaly a Tehenészet utáni legelőkön is. Kalapja kifejlődése teljében repedezik, fehér. Lemeze rózsaszínű. Tönkje vastag, fehér.

9 Mezei csiperke  Ehető. Kalapja fehér, lemeze rózsaszín, de idővel barnul, majd feketedik. Illata kellemes.

10 Mezei szegfűgomba  Ehető. Finom íze van. Kistermetű, az egész gomba krémszínű. Fontos: lemezei ritkán állnak, vagyis nem sűrűn. Cserkeszőlőn, sokfelé még az iskola mögötti játszótéren is előfordul, de a füves parkolóban is található november közepéig.

11 Barnahátú galambgomba  Ehető. Kalapja barna színű, csigák okozta rágásnyomokkal teli. Lemezei ritkán állnak, és tapintásra, könnyen pattanva törik. Tönkje világos krémszínű, mint a lemeze is. Kemény fák alatt terem, nyárfák körül nem. A Bogaras úti akácosban és az Aranyosi erdő öreg, 300 éves tölgyfái alatt található. Vigyázat! Ott a GYILKOS GALÓCA is előfordul!

12 Csillaggomba  Nem ehető! Nem tartozik a kalapos gombák közé, rátaposva, sűrű spóra felhőt lövell ki magából. Fák alatt sokfelé előfordul, mint a sportpálya mögötti nyárfásban is.

13 Figyelmeztetés  Soha ne szedj fel olyan gombát amit nem ismersz, feleslegesen ne rugdosd fel a kalapjukat, hiszen ez képezi majd jövőre is a gombák megjelenését. Felhasználás előtt minden esetben mutasd meg gomba-szakellenőrnek! Térítésmentesen bevizsgálják! Ismeretlen gomba megfogása után moss kezet! NYERSEN SEMMILYEN GOMBA NEM EHETŐ!

14 Ez a diasor Molnár Zsolt, Cserkeszőlő „erdésze” és gomba – szakellenőre iskolánkat segítő gombagyűjteménye és ismertetője alapján készült. A bemutatót Kakuk Szabolcs 7.a osztályos tanuló készítette. Segítségüket köszönjük!


Letölteni ppt "Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések