Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák"— Előadás másolata:

1 Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák

2 Viaszfehér tölcsérgomba
SÚLYOSAN MÉRGEZŐ! Fél óra múlva hányással hasmenéssel kezdődik a tünet. Ott terem ahol a szegfűgomba is: réten. Úgy néz ki mint a szegfűgomba, de a lemezei nagyon sűrűn állnak, ráfut a lemezre. Kalapja tölcséresedik, megmarad benne a víz. Kalapja közepén nincs pici púp, mint a szegfűgombánál.

3 Nagy őzlábgomba Ehető. csak fák alatt, erdőben terem, tönkjén gallérja van, mely fonnyadáskor gyűrűként mozgatható. Nagytermetű. AZ EGÉSZ PICI FORMÁJA MÉRGEZŐ!!!

4 Sárguló csiperke MÉRGEZŐ! Hányást, hasmenést okoz, kalapja fehér, fiatalon szögletes alakú, lemeze rózsaszínű, később ez is feketedik. Viszont a tönkje dörzsölés után sárgul, és tinta szaga van.

5 Nyárfa érdestinóru Ehető. idősebb hazai nyárfák alatt fordul elő. Tönkjének alja zöldes színű. Termőrétege nem lemezes, hanem szivacsos állományú krémszínű.

6 Ízletes vargánya Ehető. Cserkeszőlőben nem terem, a fürdőzők hozzák ide bevizsgálásra. Félgömb alakú kalapja van, világosbarna színű, szivacsos termőrétege krém, vagy sárgás színű. Tönkje vastag, domborodó. Idősebb tölgyerdőkben fordul elő.

7 Sárga rókagomba Ehető. Ez sem terem Cserkeszőlőben. Főleg idősebb fenyőerdőkben fordul elő. Az egész gomba egyszínű sárga, narancssárga. Kalapja nem szabályos kör alakú, tölcséresedik. Termőrétege lemezhez hasonló ritkaállású erezet, mely ráfut a tönkre.

8 Sziki csiperke Ehető. A temető környéki legelőn fordul elő, de találni lehetett tavaly a Tehenészet utáni legelőkön is. Kalapja kifejlődése teljében repedezik, fehér. Lemeze rózsaszínű. Tönkje vastag, fehér.

9 Mezei csiperke Ehető. Kalapja fehér, lemeze rózsaszín, de idővel barnul, majd feketedik. Illata kellemes.

10 Mezei szegfűgomba Ehető. Finom íze van. Kistermetű, az egész gomba krémszínű. Fontos: lemezei ritkán állnak, vagyis nem sűrűn. Cserkeszőlőn, sokfelé még az iskola mögötti játszótéren is előfordul, de a füves parkolóban is található november közepéig.

11 Barnahátú galambgomba
Ehető. Kalapja barna színű, csigák okozta rágásnyomokkal teli. Lemezei ritkán állnak, és tapintásra, könnyen pattanva törik. Tönkje világos krémszínű, mint a lemeze is. Kemény fák alatt terem, nyárfák körül nem. A Bogaras úti akácosban és az Aranyosi erdő öreg, 300 éves tölgyfái alatt található. Vigyázat! Ott a GYILKOS GALÓCA is előfordul!

12 Csillaggomba Nem ehető! Nem tartozik a kalapos gombák közé, rátaposva, sűrű spóra felhőt lövell ki magából. Fák alatt sokfelé előfordul, mint a sportpálya mögötti nyárfásban is.

13 Figyelmeztetés Soha ne szedj fel olyan gombát amit nem ismersz, feleslegesen ne rugdosd fel a kalapjukat, hiszen ez képezi majd jövőre is a gombák megjelenését. Felhasználás előtt minden esetben mutasd meg gomba-szakellenőrnek! Térítésmentesen bevizsgálják! Ismeretlen gomba megfogása után moss kezet! NYERSEN SEMMILYEN GOMBA NEM EHETŐ!

14 Ez a diasor Molnár Zsolt, Cserkeszőlő „erdésze” és gomba – szakellenőre iskolánkat segítő gombagyűjteménye és ismertetője alapján készült. A bemutatót Kakuk Szabolcs 7.a osztályos tanuló készítette. Segítségüket köszönjük!


Letölteni ppt "Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések