Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország bennszülött növényei Ploj Petra 7.a A Kárpát- medence endemikus növényeinek száma több mint 70,ebből hazánk területén több mint 60 faj él.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország bennszülött növényei Ploj Petra 7.a A Kárpát- medence endemikus növényeinek száma több mint 70,ebből hazánk területén több mint 60 faj él."— Előadás másolata:

1 Magyarország bennszülött növényei Ploj Petra 7.a A Kárpát- medence endemikus növényeinek száma több mint 70,ebből hazánk területén több mint 60 faj él. Mindössze két gyakori faj van közöttük a magyar szegfű. A többi közepesen vagy nagyon ritka.

2 A Magyarföldi husáng A közép-ázsiai magashegységekben számos husángfaj él,a mi növényünk azonban egyedül fejlődött önálló fajjá a Kárpát-medencében a jégkor egyik melegebb periódusában Mindig meredek szikla töréseken találjuk 600 m körüli magasságban. Az egyes populációk egymástól távol helyezkednek el,sokat a bányászat és a betelepített muflonok tettek tönkre.

3 Magyar kökörcsin A réti kökörcsinnek több alfaja van, közülük a fekete kökörcsin az egész országban elterjedt. A jóval halványabb, belül szürkés- zöldessárga, kívül szennyes ibolyaszín virágú magyar kökörcsin viszont szűk elterjedésű, kelet-magyarországi növény. Korábban önálló fajnak tartották, és ma mindössze 4-5 populációját ismerjük.

4 Magyar gurgolya Kizárólag a Közép-hegység dolomitján fordul elő Vékony sallangú, fűzöld majd nyár végére megsárguló leveleiről könnyen felismerhető. Ereklye növény, de nem nagyon ritka, a dolomitszikla gyepeken szinte mindenütt megtalálható

5 Pilisi len Ennek a nagyon dekoratív lennek a világon egyetlen állományát ismerjük, a hozzá legközelebb álló faj az olimposz magashegyi régióiban él. Virága hasonlít a sárga lenéhez,de levele más, töve fásodó Borbás Vince fedezte fel a századfordulón. Budapest környékén él dolomitsziklagyepben, a termőhely nagyobb részét korábban feketefenyővel ültették be, ezért az állomány nagysága jelentősen lecsökkent

6 Tornai vértő Jávorka Sándor találta ezt a növényt a Tornai-karszton, ma is csak egy őshonos állományát ismerjük, mészkősziklagyepen. A populáció fele a szlovák oldalra esik. A szirmai élénk citromsárgák vagy fehéres színűek,nyúlánk felegyenesedő szárú virág. Állomány a fokozott védelem ellenére is lassan csökken.

7 Tartós szegfűMagyar nőszirom Fehéres csüdfő Kitaibel Pál bukkant rá Kitaibel Pál fedezte föl Pannóniai bennszülött Alföld homokpusztáin él Tokaji-hegyen élA Középhegység mészkőgyepjeibe él Karcsú, magasKis áreájú, ritkaKözepesen ritka Nem feltűnő20 forintos érmékre rákerült Lilás-rózsaszínes színű feltűnő M: 30-60 cmM:25-40 cmM: 10-30 cm V: 12-16 mmV : 50-65 mmV: 1,5-2 cm Magyar nőszirom Tartós szegfű Fehéres csüdfű


Letölteni ppt "Magyarország bennszülött növényei Ploj Petra 7.a A Kárpát- medence endemikus növényeinek száma több mint 70,ebből hazánk területén több mint 60 faj él."

Hasonló előadás


Google Hirdetések