Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés Rokszin Mónika Pszichológus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés Rokszin Mónika Pszichológus."— Előadás másolata:

1 Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés Rokszin Mónika Pszichológus

2 Én= Self Az énfogalom felépítése: amit önmagunkról tudunk. Koherens selfnek 2 összetevője van. Énfogalom Önértékelés Önmagunkról önmagunkkal való ismeret kapcs. érzelmeink.

3 Énkép A személy önmagáról kialakított mentális képe. Énséma A fontos és megkülönböztető személyiségjellemzők összessége

4 Önismert  Johari ablak Én i.Én n. Más i.NyitottVak Más n. Rejtett szem. Sötét szem. Önismeret

5 Önismeret forrásai Megfigyelt vis. köv. Önmagunk véleményalkotásához, más reakcióit is felhasználjuk. Máshoz hasonlítjuk magunkat.

6 Önészlelési elmélet: BEM Amikor a belső jelzések gyengék, v. kétértelműek, akkor nyílt vis. alapján vonunk le következtetéseket, tulajdonságainkra vonatkozóan. Önészlelés és motiváció: Intrinsic motiváció Extrinsic mot. azt teszzük amit akarunk, a vis. végrehajtása és nem amit kell. Egy külső cél elérésének eszköze

7 Gondolatokból, érzésekből levont következtetések Az ember csak akkor von le saját vis.- ből következtetéseket, ha a belső jelzések nem egyértelműek. Önmagunkra vonatkozó következtetésekben nagyobb szerepet játszik az érzelem, és gondolkodás, mint a vis.

8 Más szem. reakcióinak hatása: Az énfogalom kialakításában más személyek is hozzájárulnak. Cooley  reflektív én fogalma Kísérlet isk. csop. 1. rendesek 2. rendesebben kell vis. 3. semmit sem mondtak. Önbeteljesítő jóslat. Az elvárások befolyásolták a vis.

9 Társas összehasonlítás: Önmagunkról kialakított érzelmeink, gondolataink gyakran abból származnak, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal. FESTINGER: az ember pontosan akarja magát értelmezni, ezért olyan személyekkel hasonlítja össze magát aki hasonlóak hozzá. Önjellemzés kicsiknél  olyat mond, ami megkülönbözteti a többitől

10 Önmegismerés  Mások megism.? Hasonlóan szerzünk infókat. Az emberek különbözőképpen magy. saját és más vis.  Saját vis.: helyzetnek, vagy ingernek tulajdonítjuk  Mások vis.: személyes jellemvonással magyarázzuk.

11 Önmagunkról való tudásunk sokkal több és változatosabb, mint másról való tudásunk. Cselekvő-megfigyelő torzítás: Ha más vis.-nek vagyunk szemtanúi, a szem. kiemelkedik a háttérből, figyelem középpontjába kerül.  személyes jellemvonás. Ha mi cselekszünk, kinézünk a világba, számunkra az inger emelkedik ki.  vis.oka külső ok.

12 Többféle self Különböző self uralja az életünket. Emberek különböznek a self számában és összetettségében. Self komplexitás= összetettség LINVIL Azoknak az énrészeknek a száma és sokfélesége, amelyeket az emberek a különböző helyzetekben, tevékenységekben és kapcsolatokban fejlesztenek ki.

13  Alacsony selfkomlexitás: kevés és hasonló self. 1 poz. v. neg. esemény jobban érinti az egész selfet.  Magas selfkomlexitás: egymástól független selfrésszel bíró személy. A poz. v. neg. esemény csak kis mértékben befolyásolja az énfogalmat.

14 Önértékelés Az egyén önmagára vonatkozó poz. és neg. értékelések. Az emberek többé-kevésbé elégedettek önmagukkal. Átlagon felülinek tartja magát, ha nem kialakul a depresszió. Önmegerősítés, pozitív jövőkép.

15 Énvédő torzítások Arra irányuló tendencia, hogy az énre vonatkozó információkat úgy gyűjtsük, hogy túlzottan pozitív értelmezéseket eredményezzen.

16 Önértékelés forrása: Saját tapasztalat : ha valakinek énjére vonatkozó tapasztalata poz  magasabb önértékelés. Helyzet: olyan helyzeteket keresünk ahol kitűnhetünk. Kerüljük azt a helyzetet ami rosszul érint minket Emlékezet: könnyebb a közös munkának arra a részére emlékezni amit mi végeztünk. Ha valami kudarccal végződött nem hangsúlyozzuk a részünket. Poz. Dologra hamarabb emlékszünk mint negatívra (de kontextus, hangulat meghatározó)

17 Selfvezérlők: Azon személyes normák, aminek az elérésére törekszünk. HIGGINS 2 forrásból eredhetnek: 1. Ideális én: amilyenek lenni szeretnénk 2. Elvárható én: amilyennek lenni kellene. Selfdiszkerpancia-elmélet: az emberek önmagukat ˝belső ideális én˝ és ˝elvárt˝ normákhoz viszonyítva értékelik. Ha az aktuális és ideális között nagy különbség van akkor csalódottak vagyunk.

18 Éntudatosság Olyan állapot, amelyben fokozottan tudatában vagyunk az énünknek. Privát éntudatosság Saját belső állapotokra és érzésekre való odafigyelés. Énkifelyezés=önkifejezés Arra irányuló motiváció, hogy olyan viselkedéseket válasszunk, amik az énfogalmat kifejezik és tükrözik.

19 Megküzdési stratégiák A selfet fenyegető események negatív következményeinek csökkentésére irányuló erőforrás. Megküzdési módok: 1. Érzelem központú: a.) Elkerülés b.) Elmenekülés 2. Problémaközpontú: a.) Újrakeretezés b.) Kifogások keresése c.) probléma közvetlen cáfolása

20 Megküzdési módok hatékonysága függ: - Fenyegetett személytől - Fenyegetéstől - Ellenőrizhetőségétől Ellenőrizhető fenyegetettséggel szemben  problémaközpontú Ellenőrizhetetlen fenyegetettséggel szemben  érzelem központú. Érzelem központú: pillanatnyi fenyegetés csökken. Hosszútávu problémakezelést nem segíti Probléma központú: pillanatnyi fenyegetés nő. Hosszútávu problémakezelést segíti


Letölteni ppt "Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés Rokszin Mónika Pszichológus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések