Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül 2011. január hó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül 2011. január hó."— Előadás másolata:

1 Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül 2011. január hó

2 Szeretettel üdvözlünk Benneteket!

3 A Családsegítő Szolgálat A Családsegítő Szolgálat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátó rendszer egyik intézménye, mely hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy elsősorban hátrányos helyzetű egyéneknek, családoknak nyújtunk segítséget az élet bármely területén. A Családsegítő Szolgálat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátó rendszer egyik intézménye, mely hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy elsősorban hátrányos helyzetű egyéneknek, családoknak nyújtunk segítséget az élet bármely területén.

4 A győri Családsegítő Szolgálatnak négy központja működik a város területén:

5 Adyvárosi Családsegítő Központ 9023 Győr, Szigethy A. u. 109.

6 Belvárosi Családsegítő Központ 9022 Győr, Árpád u. 38/b.

7 Marcalvárosi Családsegítő Központ 9024 Győr, Mónus I. u. 41.

8 Újvárosi Családsegítő Központ 9025 Győr, Kossuth L. u. 58.

9 A Családsegítő Szolgálat és az önkéntesek kapcsolata Az „önkéntes hallgató” projektkezdeményezést lelkesen fogadta a győri Családsegítő Szolgálat. Az „önkéntes hallgató” projektkezdeményezést lelkesen fogadta a győri Családsegítő Szolgálat. Intézményünk évek óta fogad önkéntes, valamint laikus gyakorlatot végző szociális munkás hallgatókat. Intézményünk évek óta fogad önkéntes, valamint laikus gyakorlatot végző szociális munkás hallgatókat. Kollégáinkkal végiggondoltuk, hogy intézményünk milyen formában, milyen feladatokban tud önkénteseket foglalkoztatni, valamint a résztvevő hallgatók,- illetve az intézmény szempontjából miért lehet fontos egy ilyen tevékenység beindítása. Kollégáinkkal végiggondoltuk, hogy intézményünk milyen formában, milyen feladatokban tud önkénteseket foglalkoztatni, valamint a résztvevő hallgatók,- illetve az intézmény szempontjából miért lehet fontos egy ilyen tevékenység beindítása.

10 Önkéntesként vállalható feladatok intézményünkben:

11 1.Korrepetálás intézményi keretek között, vagy családnál: A központunkhoz forduló, szociálisan hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek iskolai felkészítése, valamint támogatása az elsődlegesen vállalható feladat. Ezeknek a családoknak azért is nagyon fontos ez a fajta támogatás, mert a szülők nem tudnak segíteni gyermekeiknek a tanulásban, a különórákat nem tudják igénybe venni, mert a szakemberek magas árat kérnek az iskolán kívüli felzárkóztatásért. A központunkhoz forduló, szociálisan hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek iskolai felkészítése, valamint támogatása az elsődlegesen vállalható feladat. Ezeknek a családoknak azért is nagyon fontos ez a fajta támogatás, mert a szülők nem tudnak segíteni gyermekeiknek a tanulásban, a különórákat nem tudják igénybe venni, mert a szakemberek magas árat kérnek az iskolán kívüli felzárkóztatásért. A korrepetáláshoz szükséges egyéni képességek: Azok jelentkezését várjuk, akik alkalmazkodni tudnak a központokban felmerülő korrepetálási igényekhez a helyszín és időbeosztás tekintetében. Fontos az korrepetálandó tantárgyban való megfelelő jártasság, a felelősségtudat, az empátia, a türelem, a diákok viselkedésével szembeni tolerancia, a jó kommunikációs készség. A korrepetálandó korosztály: általános-és középiskolás tanulók. A korrepetálás helyszíne: a négy központunk bármelyikében bizonyos időkereteken belül, vagy a korrepetálandó gyermek lakhelyén. A korrepetálás lehetséges időpontjai: A korrepetálandó gyermek családjával kell az időpontot leegyeztetni (fontos a rugalmasság). Kérjük, hogy motivációs levélben indokoljátok meg miért szeretnétek nálunk vállalni az önkéntességet!

12 2. Sziget-kék Klub-Ház: 2. Sziget-kék Klub-Ház: Délelőtti elfoglaltsággal lehetőség van a 2009. szeptemberében átadott Szigethy Attila utcai Klub-Házban 3 év alatti gyermekekkel történő játékos foglalkozásokon segíteni. Az önkéntes munkához szükséges egyéni képességek: Kreativitás, empátia, jó kedv, türelem, a kisgyermekek viselkedésével szembeni tolerancia, jó kommunikációs készség, ének-zenei tudás előnyt jelent. korosztály: 0-3 éves kisgyermekek helyszíne: 9023 Győr, Szigethy A. u. 109. ( Az Adyvárosi Családsegítő Központ szomszédságában.) ( Az Adyvárosi Családsegítő Központ szomszédságában.) lehetséges időpontjai: kedd, szerda, csütörtök de. 9-13 óráig.

13 3.Esetenként a hallgató szakmai érdeklődésének, lehetőségeinek megfelelő, általa megjelölt tevékenység, amennyiben az a szakmai célokat nem sérti, és az intézmény szemléletével megegyezik.

14 Az önkéntesek számára lehetséges előnyök: Megismeri az intézményt. Megismeri az intézményt. Sikerélményekkel gazdagodik: Sikerélményekkel gazdagodik: - ha az önkéntes segítségnyújtási szándékát elfogadja a család, bizalmon alapuló viszony alakulhat ki a tagok közt, - a gyermek tanulmányi eredményének javulása, akár sikeres pótvizsga. A személyközi kommunikációban, kapcsolatfelvételben tapasztalatokat szerez. A személyközi kommunikációban, kapcsolatfelvételben tapasztalatokat szerez. „Védett” környezetben próbálja ki a szakmájához kapcsolódó gyakorlati munkát. „Védett” környezetben próbálja ki a szakmájához kapcsolódó gyakorlati munkát. A team munkában való részvételben tapasztalatokat szerez. A team munkában való részvételben tapasztalatokat szerez. Információt szerez az intézményben folyó munkáról, az itt előforduló probléma-területekről, amit a későbbi életében (ha szembekerül ilyenfajta problémával) hasznosítani tud. Információt szerez az intézményben folyó munkáról, az itt előforduló probléma-területekről, amit a későbbi életében (ha szembekerül ilyenfajta problémával) hasznosítani tud. Fejlődik a feladattudata. Fejlődik a feladattudata.

15 Az intézményünk szempontjából lehetséges előnyök: Hosszabbtávú és sikeres együttműködés az önkéntesekkel a jövőben is. Hosszabbtávú és sikeres együttműködés az önkéntesekkel a jövőben is. az intézmény szolgáltatáskörének bővülése (minimális anyagi ráfordítással), amellyel az ügyfelek felénk irányuló igényeit szélesebb körben tudjuk kielégíteni, az intézmény szolgáltatáskörének bővülése (minimális anyagi ráfordítással), amellyel az ügyfelek felénk irányuló igényeit szélesebb körben tudjuk kielégíteni, új információkhoz, tudáshoz juthatunk (akár az ő tanulmányaik hasznosításával is), új információkhoz, tudáshoz juthatunk (akár az ő tanulmányaik hasznosításával is), amennyiben az ügyfelekkel jó kapcsolatot tudnak kialakítani, adhat új nézőpontot az eseteinkhez is (itt felmerül a kompetencia-határok betartásának a fontossága), amennyiben az ügyfelekkel jó kapcsolatot tudnak kialakítani, adhat új nézőpontot az eseteinkhez is (itt felmerül a kompetencia-határok betartásának a fontossága), informális kapcsolatok szélesítése. informális kapcsolatok szélesítése.

16 A kliensek szempontjából lehetséges előnyök: személyre szabott segítség (akár az otthonukon belül), személyre szabott segítség (akár az otthonukon belül), ingyenes segítség, ingyenes segítség, lehetőséget ad arra, hogy a kliensek pozitív mintákat lássanak az önzetlen segítésre, lehetőséget ad arra, hogy a kliensek pozitív mintákat lássanak az önzetlen segítésre, gyerekeknek jó példa mutatása a tanulás által elérhető eredményekről és kompetenciákról, gyerekeknek jó példa mutatása a tanulás által elérhető eredményekről és kompetenciákról, szabadidő hasznos eltöltése. szabadidő hasznos eltöltése.

17 Reméljük felkeltette érdeklődésedet bemutatónk, és mihamarabb találkozunk! Szeretettel várunk Benneteket! Reméljük felkeltette érdeklődésedet bemutatónk, és mihamarabb találkozunk! Szeretettel várunk Benneteket!

18 Köszönjük a figyelmet! A Családsegítő Szolgálat munkatársai


Letölteni ppt "Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül 2011. január hó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések